Γιατί είναι καλύτερο να κάνετε τα εμβόλια εναλλάξ σε κάθε χέρι
Όταν κάνετε εμβόλια πολλαπλών δόσεων, η αλλαγή του χεριού λήψης για κάθε δόση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ανοσία συγκριτικά με το να γίνονται οι ενέσεις στο ίδιο χέρι.
Αυτό είναι το εύρημα από μια νέα μελέτη που εξέτασε τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19. Όσοι έκαναν την κάθε δόση σε διαφορετικό χέρι εμφάνισαν μια μικρή αύξηση στην ανοσία σε σχέση με εκείνους που έκαναν και τις δόσεις στο ίδιο χέρι.
Γιατί είναι καλύτερο να κάνετε τα εμβόλια εναλλάξ σε κάθε χέρι
Ακόμη και μια μικρή ώθηση ανοσίας θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους ανθρώπους που ανταποκρίνονται ελάχιστα στα εμβόλια, σημείωσαν οι ερευνητές.
Αν και τα ευρήματα μπορεί να μην έχουν πλέον μεγάλη σημασία για τα εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς οι περισσότεροι έκαναν ήδη πολλαπλά εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για όλα τα εμβόλια πολλαπλών δόσεων, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών εμβολιασμών, είπαν οι ερευνητές.
“Δεν κάνουμε συγκεκριμένες συστάσεις σε αυτό το σημείο, γιατί πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλύτερα τον μηχανισμό σε όλο αυτό”, δήλωσε στους New York Times ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Marcel Curlin, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.
Ωστόσο, η παράταση του διαστήματος μεταξύ των δόσεων (κατά τρεις έως τέσσερις μήνες, όπως έγινε στον Καναδά για τα εμβόλια COVID-19) μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο όφελος από την εναλλαγή στο χέρι λήψης, λέει με την σειρά της η δρ. Jennifer Gommerman, πρόεδρος του τμήματος Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Ανεξάρτητα από αυτό, αξίζει να μελετηθούν όλες αυτές οι στρατηγικές, γιατί σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα “οτιδήποτε βοηθά τις ανοσολογικές τους αποκρίσεις αξίζει να γίνει”, πρόσθεσε.
Στη νέα μελέτη, ο δρ. Curlin και οι συνάδελφοί του μέτρησαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε 54 ζεύγη πανεπιστημιακών υπαλλήλων που είχαν όμοια ηλικία, φύλο και χρονική απόσταση μεταξύ δύο εμβολιασμών.
Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν τη δεύτερη δόση στο ίδιο ή στο αντίθετο χέρι σε σχέση με την πρώτη δόση. Η εναλλαγή χεριών αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα έως και τέσσερις φορές, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.
Η ανοσολογική απόκριση ήταν επίσης ισχυρότερη τόσο έναντι του αρχικού κορονοϊού όσο και της παραλλαγής Όμικρον.
“Είναι μια σταθερή, στατιστικά σημαντική και αρκετά μεγάλη επίδραση”, είπε ο δρ. Curlin.