Εμμηνόπαυση: Τα οφέλη της θεραπείας μέσω της τέχνης
Η θεραπεία μέσω της τέχνης είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί τη δημιουργική διαδικασία μέσω της τέχνης για να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου, καθώς και την ψυχική και συναισθηματική του ευεξία.
Η θεραπεία μέσω της τέχνης σε συνδυασμό με τη διατροφική εκπαίδευση βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής, το άγχος, το στρες και την εικόνα του σώματος σε υπέρβαρες γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, δήλωσαν οι ερευνητές.
Όλες οι συμμετέχουσες παρουσίασαν επίσης μείωση του δείκτη μάζας σώματος και της αρτηριακής πίεσης.
Τα οφέλη της θεραπείας μέσω της τέχνης
“Είδαμε ότι οι συμμετέχουσες -υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ένα σχετικά ανεξερεύνητο και παραμελημένο τμήμα του πληθυσμού- εκτίμησαν το γεγονός ότι είχαν έναν ειδικό χώρο και χρόνο αφιερωμένο σ’ αυτές που τους επέτρεπε να αποκτήσουν εμπειρίες τέχνης, γραφής και κίνησης με αυτεπίγνωση”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Rebekka Dieterich-Hartwell, ερευνήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Drexel.
Στη μελέτη μικρής κλίμακας, τρεις γυναίκες παρακολούθησαν μια διαδικτυακή παρέμβαση 16 εβδομάδων, με εβδομαδιαίες συνεδρίες με τη βοήθεια διατροφολόγου, θεραπευτή χορευτικής κίνησης και θεραπευτή τέχνης.
Οι συνεδρίες της θεραπείας μέσω της τέχνης επικεντρώθηκαν στην ποιότητα ζωής, τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την εικόνα του σώματος και τη διαχείριση του στρες.
Για παράδειγμα, ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να απεικονίσουν τη μετάβαση από ένα αρνητικό σε ένα θετικό συναίσθημα.
Μια γυναίκα ξεκίνησε με έναν κόκκινο «θυμωμένο» στροβιλισμό από παστέλ λαδιού στη μία πλευρά ενός χαρτιού και με μια μπλε δομή σε σχήμα κουτιού με μικρούς κύκλους στο εσωτερικό που αντιπροσώπευε την «ικανοποίηση» στην άλλη πλευρά. Συνέδεσε τις δύο πλευρές με ένα μοβ «ουράνιο τόξο».
Η διατροφική εκπαίδευση περιελάμβανε θέματα όπως η επιλογή υγιεινών τροφίμων και ποτών, η διαχείριση των μεγεθών των μερίδων και η ενυδάτωση.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες στην εμμηνό`παυση να αντιμετωπίσουν τις σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις που συνοδεύουν αυτό το στάδιο της ζωής.
«Αν και πρόκειται για ένα πολύ μικρό δείγμα και τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν, δείχνουν ότι μια παρέμβαση με εκπαιδευτικά, εκφραστικά και δημιουργικά στοιχεία μπορεί να είναι ευεργετική για τη φυσιολογική και για την ψυχοκοινωνική ευημερία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που έχουν αυξημένο ΔΜΣ και διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε η Dieterich-Hartwell.