Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Καρκίνος πνεύμονα: 4 μύθοι που πιστεύουμε

Τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, αν και είναι νόσος που μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα και τον αριθμό των τσιγάρων που έχει καπνίσει κανείς.

Ο δρ. Arjan Singh Flora, επεμβατικός πνευμονολόγος στο Memphis VA Medical Center στο Τενεσί των ΗΠΑ, εξηγεί μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με τη νόσο.

Μύθος #1: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ασθένεια των καπνιστών

Αλήθεια: Μη καπνιστές μπορούν επίσης να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα.

Ενώ το κάπνισμα είναι ο #1 παράγοντας κινδύνου για καρκίνο πνεύμονα, οι μη καπνιστές που εκτίθενται σε καρκινογόνες ουσίες, όπως το ραδόνιο, ο αμίαντος και το χλωριούχο βινύλιο διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο.

“Περίπου το 80-90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζεται με ιστορικό καπνίσματος τσιγάρων. Το άλλο 10-20%, ωστόσο, μπορεί να σχετίζεται με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα (για παράδειγμα, κληρονομικές μεταλλάξεις) ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, αέριο ραδονίου και ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων”, είπε ο δρ. Flora.

Μύθος #2: Από τη στιγμή που καπνίζετε, δεν υπάρχει λόγος να το κόψετε

Αλήθεια: Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψετε το τσιγάρο. Τα θετικά αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα.

Μόλις ένα άτομο σταματήσει το κάπνισμα, το σώμα εμφανίζει άμεσες αλλαγές. Μέσα σε μόλις 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος, τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και ο καρδιακός ρυθμός αρχίζουν να μειώνονται και μέσα σε λίγες μέρες τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται μεταξύ δύο εβδομάδων και τριών μηνών από τη διακοπή του καπνίσματος.

“Αν και είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μετά τη διακοπή του καπνίσματος εξακολουθεί να υπάρχει, ο πρόσθετος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μειώνεται στο μισό μετά από 10-15 χρόνια διακοπής του καπνίσματος. Ακόμα κι αν ένας πρώην καπνιστής αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα, η πρόγνωσή του είναι καλύτερη σε όσους συνεχίζουν να καπνίζουν”, είπε ο δρ. Flora.

Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, οι καπνιστές που κόβουν το τσιγάρο μειώνουν επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος και του λάρυγγα κατά 50% μέσα σε 5 έως 10 χρόνια. Μετά από δύο δεκαετίες χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος τους γίνεται ισοδύναμος με εκείνον κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλει στην μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία, περιορίζοντας τον κίνδυνο που σχετίζεται με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, εξήγησε ο ίδιος.

 

Μύθος #3: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Αλήθεια: Για τους βαριά καπνιστές που διατρέχουν ήδη υψηλό κίνδυνο, ο προληπτικός έλεγχος μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με χρήση υπολογιστικής τομογραφίας χαμηλής δόσης (LDCT) είναι ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα υψηλού κινδύνου. Η ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα πριν προχωρήσει βελτιώνει τις πιθανότητες ανάρρωσης.

“Η ποσότητα ακτινοβολίας από μια σάρωση LDCT είναι το 1/5 (20%) της ποσότητας από μια τυπική αξονική τομογραφία θώρακα και περίπου η ίδια με αυτή που θα λάμβανε ο μέσος άνθρωπος σε έξι μήνες από τη φυσική ακτινοβολία απλά και μόνο ζώντας στη Γη”, λέει ο δρ. Flora.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου ενέχουν έναν ορισμένο βαθμό κινδύνου που σχετίζεται με την ακτινοβολία, συνήθως προορίζονται για άτομα υψηλού κινδύνου.

“Ως εκ τούτου, υπάρχει μια έγκυρη ανησυχία από τους ασθενείς σχετικά με την έκθεση σε ακτινοβολία που οδηγεί σε καρκίνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν εξετάζουμε υγιείς, νέους, μη καπνιστές. Όσοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο (ηλικίας 50-80 ετών, με βαρύ ιστορικό καπνίσματος και είναι τώρα καπνιστές ή το έκοψαν τα τελευταία 15 χρόνια) διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα από ό,τι από την ανάπτυξη καρκίνου ως αποτέλεσμα της ακτινοβολίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μύθος #4: Εάν δεν έχετε συμπτώματα, δεν έχετε καρκίνο του πνεύμονα

Αλήθεια: Μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να έχει εξαπλωθεί.

“Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ύπουλη ασθένεια: μπορεί να τον έχετε και να μην το γνωρίζετε καν. Δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου στον πνεύμονα, επομένως ένας όγκος μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να προκαλεί πόνο ή ενόχληση”, επισήμανε ο δρ. Flora.

Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα είναι να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο, καθώς μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, ο καρκίνος μπορεί να έχει προχωρήσει. Πολλά συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα μπορεί επίσης εσφαλμένα να θεωρηθούν ως σημάδια λιγότερο σοβαρών ασθενειών.

“Ως εκ τούτου, εάν έχουν αναπτυχθεί συμπτώματα, ο καρκίνος πιθανότατα έχει ήδη εξαπλωθεί. Έτσι κάνουμε έλεγχο για να πιάσουμε τον καρκίνο του πνεύμονα στα πρώτα του στάδια”, πρόσθεσε ο γιατρός.

Σημάδια όπως ο χρόνιος βήχας, ο βήχας με αίμα, ο συριγμός και η δύσπνοια εμφανίζονται όταν ο όγκος έχει ήδη προχωρήσει στο στάδιο όπου συμπιέζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κόπωση, αδυναμία, ακούσια απώλεια βάρους και απώλεια μυών, όταν το βάρος του όγκου είναι αρκετά σημαντικό, ώστε ξοδεύει περισσότερη ενέργεια από το σώμα σε σχέση με τις θερμίδες που προσλαμβάνει, κατέληξε ο ίδιος.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!