Πειραματικός βηματοδότης επαναφορτίζει τη δική του μπαταρία
Ένας πειραματικός βηματοδότης είναι σε θέση να επαναφορτίσει μερικώς τη δική του μπαταρία χρησιμοποιώντας τους καρδιακούς παλμούς για να παράγει φρέσκια ηλεκτρική ενέργεια, αναφέρουν ερευνητές.
Η συσκευή μπορεί να ανακτήσει περίπου το 10% της ενέργειας που απαιτείται για την τόνωση ενός άλλου καρδιακού παλμού, κάτι που επεκτείνει τη διάρκεια ζωής μιας τυπικής μπαταρίας βηματοδότη (6 έως 15 χρόνια) όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.
Αυτά τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
“Η μηχανική και η ηλεκτρική ενέργεια συνδέονται και μπορούν να ανταλλάσσονται εμπρός και πίσω”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Babak Nazer, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.
“Ακριβώς όπως ο υπέρηχος μετατρέπει την ηλεκτρική τάση σε πίεση ή ήχο, μπορούμε να δημιουργήσουμε παρόμοια υλικά σε εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές για να μετατρέψουμε τις φυσικές πιέσεις ταλάντωσης της καρδιάς σε επιστρεφόμενη τάση για παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας”, εξήγησε ο ίδιος.
Πώς εφευρέθηκε ο ανατροφοδοτούμενης ενέργειας βηματοδότης
Γι’ αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές κατασκεύασαν τρεις πρωτότυπους βηματοδότες που σχεδιάστηκαν για να ανακτούν μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας μέσω κάθε χτύπου της καρδιάς.
Οι βηματοδότες χωρίς μόλυβδο είναι συσκευές που τοποθετούνται μέσα στη δεξιά κοιλία της καρδιάς.
Η μπαταρία δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα επειδή η συσκευή δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από το εσωτερικό της καρδιάς. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να εμφυτευθούν νέοι βηματοδότες μαζί με προηγούμενους που έχουν χάσει τη φόρτιση της μπαταρίας τους.
Η ομάδα τοποθέτησε τα πρωτότυπα σε έναν ειδικό προσομοιωτή καρδιακής πίεσης, ο οποίος σχεδιάστηκε για να αναπαράγει τις φυσικές πιέσεις της καρδιάς με ρυθμό 60 παλμών ανά λεπτό.
Το καλύτερο από τα τρία πρωτότυπα ανέκτησε περίπου το 10% της ενέργειας που απαιτείται για να επιταχύνει τον επόμενο χτύπο.
Λιγότερες επεμβάσεις για όσους βάζουν βηματοδότη
“Το επόμενο βήμα μας είναι να βελτιστοποιήσουμε τα υλικά και την κατασκευή για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ανάκτησης ενέργειας και στη συνέχεια να δείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε με συνέπεια σε μακροπρόθεσμες μελέτες. Όταν μπορούμε να βελτιώσουμε την αποδοτικότητά μας συγκομιδής 10%, ελπίζουμε να συνεργαστούμε με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βηματοδοτών, για να ενσωματώσουμε τον σχεδιασμό και το περίβλημά μας σε έναν υπάρχοντα βηματοδότη χωρίς μόλυβδο.
Ελπίζουμε να παρατείνουμε περαιτέρω τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να επεκτείνουμε την πρόσβαση αυτού του προϊόντος σε νεότερους ασθενείς, οι οποίοι ελπίζουμε ότι θα χρειάζονται πλέον λιγότερα εμφυτεύματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους”, πρόσθεσε ο δρ. Nazer.
Αυτό το πείραμα “παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ανάκτηση ενέργειας από την καρδιά για την επαναφόρτιση των μπαταριών βηματοδότη”, δήλωσε ο δρ. Kenneth Ellenbogen, καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
“Αυτές οι νέες συσκευές θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών απαιτώντας λιγότερες επεμβάσεις καθώς είναι μικρότερες και διαρκούν περισσότερο”, δήλωσε ο δρ. Ellenbogen, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό επιστημονικής επιθεώρησης.