Πίεση στην εφηβεία: Για ποιες καρδιοπάθειες αυξάνει τον κίνδυνο;
Κυρίως τα αγόρια τα οποία αντιμετωπίζουν την υψηλή πίεση στην εφηβεία μπορεί να αναπτύξουν καρδιοπάθειες στην ενήλικη ζωή.
Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγόρια που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στα 18, διέτρεχαν κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου ως ενήλικες.
Ο κίνδυνος ξεκίνησε όταν η αρτηριακή πίεση ξεπέρασε τη φυσιολογική ένδειξη 120/80 mm Hg.
“Ας ελπίσουμε ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα ενθαρρύνουν τους επαγγελματίες υγείας να μετρούν πιο συχνά την αρτηριακή πίεση στους εφήβους”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Helene Rietz από το τμήμα δημόσιας υγείας και κλινικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Umeå στη Σουηδία.
“Αυτό παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού ατόμων με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και στοχευμένης παρέμβασης”.
Η Rietz είπε ότι οι γιατροί συχνά δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά την υψηλή αρτηριακή πίεση σε εφήβους ασθενείς.
“Το πόσο συχνά μετριέται η αρτηριακή πίεση στους εφήβους ποικίλλει μεταξύ των χωρών, των συστημάτων υγείας και των γιατρών και οι συστάσεις είναι ασαφείς. Ο τρόπος αντιμετώπισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εφήβους είναι ένα άλλο σύνθετο θέμα, ιδιαίτερα εάν τα παιδιά πρέπει να παίρνουν τα ίδια φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης με τους ενήλικες”, είπε η Rietz.
“Εάν, πώς και πότε πρέπει να εξεταστεί η φαρμακολογική θεραπεία χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η φαρμακολογική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις μετά από ατομική αξιολόγηση παραγόντων του τρόπου ζωής, συννοσηρότητας (συνοδών νοσημάτων) και συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου” πρόσθεσε.
Η επιδημία της παχυσαρκίας μπορεί να είναι μια αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εφήβους, ενώ οι παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
“Αλλά αυτοί οι παράγοντες είναι στενά αλληλένδετοι και δύσκολο να διαχωριστούν” σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μια ανθυγιεινή διατροφή και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, για παράδειγμα, είναι οι κύριες υποκείμενες αιτίες της παχυσαρκίας, αλλά συμβάλλουν άμεσα και στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.
“Άλλοι παράγοντες, όπως η αυξημένη ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, δυσκολεύουν την κατανόηση των μηχανισμών της υπέρτασης στους νέους”, σημειώνει η Rietz.
Η ίδια και οι συνάδελφοί της συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 1,4 εκατομμύρια νεαρούς που έκαναν τη θητεία τους στον σουηδικό στρατό μεταξύ 1969 και 1997. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 18 έτη.
Από αυτούς τους άνδρες, το 29% είχαν αρτηριακή πίεση πάνω από το φυσιολογικό (120-129/80), ενώ το 54% είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση (130/80 ή υψηλότερη). Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ορίζει τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση ως αυτή που κυμαίνεται κάτω από 120/80.
Στη διάρκεια 50 και πλέον ετών παρακολούθησης, 1 στους 10 άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση στην εφηβεία, είχαν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο πριν από τη συνταξιοδότηση, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια. Όσοι είχαν αρτηριακή πίεση κάτω από 120/80 δεν εκδήλωσαν κάποιο επεισόδιο.