Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

«Διαζύγιο» για τον ύπνο παίρνουν ολοένα και περισσότερα ζευγάρια: Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο

Είτε πρόκειται για να ησυχάσουν από συντρόφους που… κλέβουν τα σκεπάσματα και στριφογυρνάνε όλην τη νύχτα στο κρεβάτι, είτε για να γλιτώσουν από το ροχαλητό τους, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν ένα “διαζύγιο ύπνου” για να κοιμούνται καλά το βράδυ.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM), πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είπε ότι κοιμάται περιστασιακά ή σταθερά σε άλλο δωμάτιο από τον/την σύντροφό τους.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κοιμηθούν στον καναπέ ή σε κάποιο ελεύθερο δωμάτιο, με σχεδόν τους μισούς άνδρες (45%) να αναφέρουν ότι κοιμούνται περιστασιακά ή σταθερά σε άλλο δωμάτιο από της κρεβατοκάμαρας, σε σύγκριση με μόλις το ένα τέταρτο (25%) των γυναικών.

“Γνωρίζουμε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεσή σας και όσοι στερούνται ύπνου είναι πιο πιθανό να μαλώσουν με τους συντρόφους τους. Μπορεί να υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια προς το/την σύντροφο που προκαλεί τη διαταραχή του ύπνου και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σχέση, δήλωσε η δρ. Seema Khosla, πνευμονολόγος και εκπρόσωπος της AASM. “Ο καλός βραδινός ύπνος είναι σημαντικός τόσο για την υγεία όσο και για την ευτυχία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά για τη συνολική τους ευεξία”.

Ο σωστός ύπνος είναι σημαντικός για τις σχέσεις.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι βρίσκονται σε σχέσεις που βιώνουν συνεχώς κακό ύπνο είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε καυγάδες με τους συντρόφους τους και ότι η απώλεια ύπνου μειώνει τα επίπεδα ενσυναίσθησης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί να είναι λιγότερο ικανοί να κατανοήσουν ή να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα του/της συντρόφου τους”, πρόσθεσε.

Σχεδόν οι μισοί (43%) που ανήκουν στους millennials κοιμούνται περιστασιακά ή σταθερά σε άλλο δωμάτιο για να διευκολύνουν τον ύπνο του/της συντρόφου τους, ακολουθούμενο από το ένα τρίτο (33%) όσων ανήκουν στην Generation X, το 28% εκείνων της Generation Z και το 22% των baby boomers.

 

“Αν και ο όρος διαζύγιο ύπνου ακούγεται σκληρός, στην πραγματικότητα σημαίνει απλώς ότι οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο και μετακομίζουν σε ξεχωριστό δωμάτιο τη νύχτα όταν χρειάζεται”, είπε η δρ. Khosla. “Ωστόσο, εάν αιτία είναι το σταθερά δυνατό ροχαλητό του ενός ατόμου που οδηγεί σε διαζύγιο ύπνου, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνετε το άτομο αυτό να δει έναν γιατρό σχετικά με πιθανή αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αυτό ισχύει τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες που μπορεί να ροχαλίζουν σταθερά”.

Το δυνατό και συχνό ροχαλητό δεν είναι απλώς ενόχληση, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας.

Αν και δεν έχουν όλοι όσοι ροχαλίζουν αυτή την ασθένεια του ύπνου, το ροχαλητό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Όταν το ροχαλητό συνδυάζεται με συχνές παύσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτό είναι ένας ισχυρός δείκτης υπνικής άπνοιας.

Άλλα κοινά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι:

  • κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • μη αναζωογονητικός ύπνος
  • αϋπνία
  • πρωινοί πονοκέφαλοι
  • νυκτουρία (ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πάτε στην τουαλέτα)
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • απώλεια μνήμης
  • μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • ευερεθιστότητα
  • δυσκολία να παραμείνετε ξύπνιοι όταν βλέπετε τηλεόραση ή οδηγείτε

Το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για υπνική άπνοια.

Πηγή: https://aasm.org

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!