Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτης: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα

Το 47% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπέρταση, ενώ περίπου οι μισοί έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.

Περίπου το 42% είναι παχύσαρκοι. Οι παράγοντες αυτοί συνδέονται με εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρόωρο θάνατο.

Παρότι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα άτομα αυτά πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη δίαιτα, δεν έχουν καταλήξει στο ποια είναι η ιδανική διατροφή.

Νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 94 υπέρβαροι ενήλικες με υπέρταση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου, συνέκρινε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή κετογονική δίαιτα με τη δίαιτα DASH (διατροφική προσέγγιση για τη διακοπή της υπέρτασης).

Έλαβαν επίσης υπόψιν παράγοντες όπως η ενσυνείδητη διατροφή, η θετική ρύθμιση των συναισθημάτων, η κοινωνική υποστήριξη και η εκπαίδευση στη μαγειρική.

Η κετογονική δίαιτα οδήγησε σε καλύτερη διαχείριση της μέσης συστολικής αρτηριακής πίεσης (–9,8 mmHg έναντι –5,2 mmHg), μεγαλύτερη βελτίωση των τιμών γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c -0,4 % έναντι -0,1%) και μεγαλύτερη απώλεια βάρους (-8,6 κιλά έναντι -4,6 κιλά) συγκριτικά με τη δίαιτα DASH.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για ενήλικες με υπέρταση, προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η κετογονική δίαιτα προκαλεί μεγαλύτερη βελτίωση στη συστολική αρτηριακή πίεση, τον γλυκαιμικό έλεγχο και το βάρος σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε σύγκριση με τη δίαιτα DASH.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!