Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Οι ειδικοί απαντούν: Βοηθά ο καφές στην καύση λίπους;

O καφές περιέχει καφεΐνη, μία ψυχοδραστική ουσία που καταναλώνεται ευρέως σε όλον τον πλανήτη και αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα για την καύση λίπους.

Τι λένε όμως οι ειδικοί; Μπορεί η κατανάλωση καφέ να βοηθήσει πράγματι στην καύση λίπους και την απώλεια βάρους;

Ο καφές περιέχει διεγερτικά

Πολλές από τις δραστικές ουσίες που υπάρχουν στους κόκκους καφέ εμπεριέχονται και στο ρόφημα καφέ. Από αυτές αρκετές φαίνεται να επηρεάζουν τον μεταβολισμό:

Καφεΐνη: Είναι η βασική διεγερτική ουσία στον καφέ.

Θεοβρωμίνη: Βρίσκεται κυρίως στο κακάο, αλλά και σε μικρότερες ποσότητες στον καφέ.

Θεοφυλλίνη: Μία ακόμα διεγερτική ουσία που βρίσκεται στο κακάο και τον καφέ και έχει αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων για την θεραπεία του άσθματος.

Χλωρογενικό οξύ: Μία από τις κύριες βιολογικά ενεργές ενώσεις του καφέ που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων.

Από τα παραπάνω η ουσία που καθορίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τη σύσταση και επίδραση του καφέ είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη λειτουργεί αναστέλλοντας τον νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνει την απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη που δίνουν ενέργεια. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ πριν τη γυμναστική αυξάνει τις επιδόσεις κατά 11-12%.

Ο καφές μειώνει το λίπος από τους λιπώδεις ιστούς

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα το οποίο στέλνει απευθείας σήματα στα λιποκύτταρα, για διάσπαση του λίπους. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση των επιπέδων της ορμόνης επινεφρίνης στο αίμα. Η επινεφρίνη είναι γνωστή ως αδρεναλίνη και μέσω του αίματος φτάνει στους λιπώδεις ιστούς, δίνοντάς του σήμα να διασπάσουν τα λίπη και να τα απελευθερώσουν στο αίμα. Η απελευθέρωση αυτή των λιπαρών οξέων στο αίμα δεν συνεπάγεται την καύση λίπους, εκτός και αν καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε μέσω της διατροφής σας.

Ο καφές αυξάνει την μεταβολικό ρυθμό

Όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός σας ρυθμός, τόσο πιο εύκολο είναι για εσάς να χάσετε βάρος. Έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό έως και 3-11%.

Καφές και απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα

Βραχυπρόθεσμα, η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και αυξάνει την καύση λίπους. Σταδιακά, όμως, ο οργανισμός αποκτά «ανοσία» στην επίδραση της καφεΐνης αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι έτσι και αλλιώς μειώνει την όρεξη για φαγητό, άρα και τα τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!