Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ξηροί καρποί: Η ποσότητα που μειώνει τον κίνδυνο θανατηφόρων παθήσεων

Η κατανάλωση μια χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα, μπορεί να μειώσει έως και κατά 22% τον κίνδυνο θανατηφόρων παθήσεων, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία από 89 επιστημονικά άρθρα σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών και της επίδρασή τους στην υγεία και αφορούν καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικές παθήσεις και θνησιμότητα.

Ειδικότερα, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων ξηρών καρπών καθημερινά -περίπου μιας χούφτας- σχετίστηκε με 21% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς. Ο κίνδυνος αφορά τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και θανάτου εξαιτίας της, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου λόγω εγκεφαλικού.

Όσοι τρώνε μια χούφτα ξηρούς καρπούς καθημερινά, μειώνουν επίσης κατά 11% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και κατά 22% τις πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται επίσης με σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου λόγω αναπνευστικών ασθενειών, μολυσματικών παθήσεων και διαβήτη.

Η έρευνα εντόπισε αλλεργίες και σχετικές παρενέργειες από την κατανάλωση ξηρών καρπών μόνο στο 1-2% του ενήλικου πληθυσμού.

Συνολικά, τα στοιχεία υποστηρίζουν τις διατροφικές συστάσεις για την κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών και σπόρων την ημέρα για άτομα χωρίς αλλεργίες σε αυτά τα τρόφιμα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!