Τα οφέλη του θηλασμού έναντι της πολλαπλής σκλήρυνσης
Νέες θεραπείες που αποτελούν πλέον «όπλα» στα χέρια των επιστημόνων, δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα, στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση και στη μείωση των υποτροπών της.
Την ίδια στιγμή τα νέα είναι σημαντικά για τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από πολλαπλή σκλήρυνση καθώς διαπιστώθηκε ότι ο θηλασμός βάζει φρένο στη μεταβίβαση των γονιδίων της νόσου στο νεογνό.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας ΑΠΘ, Ευφροσύνη Κουτσουράκη, περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.
Σε ότι αφορά την χώρα μας η κ. Κουτσουράκη ανέφερε ότι οι ασθενείς ξεπερνούν τους 18 χιλιάδες, ενώ στην Ευρώπη είναι καταγεγραμμένοι περισσότεροι από 800 χιλιάδες άνθρωποι με συχνότερη ηλικία έναρξης από 20 έως 40 ετών. Σε ότι αφορά το ποιο φύλο προτιμά η νόσος, φάνηκε ότι επικρατεί στο γυναικείο δηλαδή, 1,5-3 φορές περισσότερο από τους άνδρες).
«Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση είναι ότι όλες μπορούν να αποκτήσουν παιδί, εφόσον το επιθυμούν. Οι προϋποθέσεις για αυτό είναι να υπάρξει προγραμματισμός, η νόσος να είναι σε ύφεση, σταθεροποιημένη, χωρίς υποτροπές. Σε περίπτωση που η νόσος δεν έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ακολουθήσει εγκυμοσύνη, εφόσον ο θεράπων νευρολόγος το θεωρήσει απαραίτητο, μπορεί η ασθενής να λαμβάνει κάποια φάρμακα και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση της νόσου, αλλά ούτε να επιβαρυνθεί το έμβρυο. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός ελαττώνει την κληρονομική προδιάθεση εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης στα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν τη νόσο», τόνισε η κ. Κουτσουράκη στην ομιλία της με θέμα «Νοσοτροποποιητικά φάρμακα στην πολλαπλή σκλήρυνση» κατά τη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής (ΠΣΕΦ).
Ο σημαντικός ρόλος της έγκαιρης έναρξης της θεραπείας για την πολλαπλή σκλήρυνση
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Νευρολογίας, η επιλογή των φαρμάκων γίνεται με βάση το μεγαλύτερο όφελος για κάθε ασθενή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της ζωής του και τον τύπο της πολλαπλής σκλήρυνσης που παρουσιάζει, καθώς και με τη μικρότερη πιθανότητα για μακροχρόνιες σοβαρές παρενέργειες.
«Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας αλλάζει τη φυσική πορεία της νόσου που οδηγεί στη μείωση της λειτουργικότητας των ασθενών, γιατί φαίνεται ότι η εκφυλιστική διεργασία αρχίζει πολύ νωρίς, επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της αναπηρίας και συνδέεται με τη νευροφλεγμονή, την οποία κατά κύριο λόγο στοχεύουν τα περισσότερα από τα εγκεκριμένα για τη νόσο φάρμακα. Ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα 15 φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ αναμένονται άλλα έξι. Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας σε ασθενείς με ενεργό πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου και αποφυγή σοβαρής αναπηρίας, χωρίς βέβαια να έχει ακόμη βρεθεί η οριστική θεραπεία της νόσου», επισήμανε η κ. Κουτσουράκη.