Πότε δεν πειράζει να τρώμε το βράδυ;
Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα ωστόσο, μπορούμε να έχουμε τελειώσει το βραδινό φαγητό στις 21:30, εάν την επόμενη μέρα φάμε αργά πρωινό.
Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, πραγματοποίησε μελέτη σε 80.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εξέτασε τις διαφορετικές ώρες φαγητού και τα χρονικά παράθυρα εντός των οποίων τρώνε οι άνθρωποι.
Αν και τα ευρήματα δεν είναι ακόμη έτοιμα προς δημοσίευση, τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να τελειώσουν το βραδινό τους γεύμα μέχρι τις 21:30 –κάτι που κάνουν έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι- παραμένοντας υγιείς και αποφεύγοντας την αύξηση του βάρους τους.
Το κλειδί βρίσκεται απλά στο να τρώτε αργά πρωινό, ιδανικά στις 11.30 π.μ. ή αργότερα, προκειμένου να επιτευχθεί το παράθυρο νηστείας των 14 ωρών, κάτι που είναι εφικτό για τους περισσότερους ανθρώπους και ωφέλιμο για τον μεταβολισμό.
Η μελέτη έδειξε ότι αυτή η περίοδος νηστείας ήταν σε γενικές γραμμές αποτελεσματική για τους περισσότερους, ανεξάρτητα από το πόσο αργά ολοκλήρωσαν το φαγητό το βράδυ.
Η ιδέα ότι η κατανάλωση βραδινού νωρίτερα είναι πιο υγιεινή, βασίζεται σε πολύ μικρές μελέτες κυρίως σε νέους ανθρώπους, οι οποίες δεν έχουν λάβει υπόψη τα παράθυρα της νηστείας ή το χρονοδιάγραμμα του πρωινού, σύμφωνα με τον καθηγητή Spector.
Ακόμη και αυτές όμως, δείχνουν μόνο ένα μικρό πλεονέκτημα του να τρώει κανείς βραδινό νωρίτερα, επομένως πιστεύει ότι τα οφέλη είναι υπερεκτιμημένα.
Ο καθηγητής Spector, συγγραφέας του βιβλίου Food for Life: The New Science of Eating Well, είναι υπέρμαχος της χρονικά περιορισμένης διατροφής, η οποία είναι σύμφωνα με πολλές μελέτες χρήσιμη για τη μεταβολική υγεία και την απώλεια βάρους.
Οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη που έτρωγαν αργά αλλά νήστευαν για 14 ώρες, ανέφεραν ότι είχαν περισσότερη ενέργεια.
Ο καθηγητής Spector υποστηρίζει ότι τα μικρόβια του εντέρου μας, έχουν όπως κι εμείς, κιρκάδιο ρυθμό και χρειάζονται ξεκούραση από το φαγητό, αλλά εμείς αποφασίζουμε ποια θα είναι αυτή η περίοδος ανάπαυσης ανάλογα με το καθημερινό μας πρόγραμμα.
«Οι άνθρωποι συχνά τρώνε αργά λόγω δουλειάς, παιδιών και άλλων υποχρεώσεων, δεν θα πρέπει όμως να αισθάνονται ένοχοι γι’ αυτό. Το σημαντικό είναι να μην τσιμπολογάτε το βράδυ, να προσπαθείτε να μην τρώτε πρωινό νωρίς και να προσπαθείτε να μην πηγαίνετε για ύπνο εντός δύο ωρών από το δείπνο» καταλήγει.