Αύξηση 20% στα φάρμακα για κοροναϊό – Ελλείψεις σε φάρμακα φυματίωσης
Ανοδική πορεία παίρνουν και πάλι τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, με τη ζήτηση για αντι-ιικά φάρμακα να αυξάνεται κατά 20% περίπου τις τελευταίες ημέρες, όμως ταυτόχρονα, άλλο ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας αναδύεται, καθώς οι ελλείψεις σε φάρμακα κατά της φυματίωσης θέτουν εμπόδια στην αντιμετώπιση της νόσου που αναβιώνει.
Τα δύο θέματα αυτά τονίσθηκαν από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 8-11 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες και την άνοδο που περιμένουμε λόγω γιορτών, λέγοντας πως η ιατρική κοινότητα προετοιμάζεται για νέα αύξηση των κρουσμάτων του πανδημικού ιού τις επόμενες μέρες, λόγω των γιορτών οι οποίες θα είναι οι πρώτες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όπου θα τις περάσουμε χωρίς μέτρα κατά του κοροναϊού. Τόνισε όμως ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους περιορισμούς, στερώντας για μια ακόμη χρονιά τη χαρά των γιορτών.
Ο κοροναϊός είναι εδώ
Χαρακτηριστικά, ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι μεγαλύτερη συχνότητα είχε καταγραφεί το καλοκαίρι όπου οι αιτήσεις για αντι-ιικά φάρμακα έφταναν τις 600 στη διάρκεια των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα ξεπερνούσαν τις 180, ενώ τώρα και πάλι πλησιάζουμε σε συχνότητα τις αιτήσεις του καλοκαιριού, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 500 περίπου.
Σημείωσε ότι τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν είναι πλήρη, αφού δεν γνωρίζουμε ποιοι από όσους πήραν αντι-ιικά, χρειάστηκαν νοσηλεία ή όχι, όμως η χορήγηση των φαρμάκων αποτελεί ένδειξη της πορείας της πανδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νόσηση από την παραλλαγή Δ – που υπάρχει ακόμα – καθορίστηκε από τους ανεμβολίαστους, ενώ η νόσηση από την παραλλαγή Ο, καθορίστηκε από τις συννοσηρότητες των ασθενών.
Ανθεκτική φυματίωση
Σε ότι αφορά την φυματίωση και τις ελλείψεις αντιφυματικών φαρμάκων, οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν ότι δεν επαρκούν τα υπάρχοντα φάρμακα για χημειοπροφύλαξη του ευάλωτου πληθυσμού και η διάθεσή τους στους ασθενείς γίνεται στην κυριολεξία «χάπι-χάπι», όμως στην πραγματικότητα οι ανάγκες είναι τριπλάσιες, ίσως και πενταπλάσιες από αυτές που βλέπουμε.
Αφορά κυρίως εργάτες γης, συνήθως μετανάστες ή πρόσφυγες, οι οποίοι δεν ακολουθούν πάντα την απαιτούμενη θεραπεία, με αποτέλεσμα η φυματίωση να μετατρέπεται σε ανθεκτική και να απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για την αποθεραπεία της. Οι ασθενείς δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους η οποία διαρκεί 4 από 6 μήνες παλαιότερα ή 9 μήνες από 2,5 χρόνια για την ανθεκτική φυματίωση, είτε γιατί δεν συνεχίζουν την παρακολούθησή τους από τον ειδικό γιατρό, είτε γιατί δεν αντέχουν τις παρενέργειες των φαρμάκων οι οποίες είναι σοβαρές, είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται επανάληψη των φαρμάκων τους μέχρι την θεραπεία τους.
Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην περίθαλψη άλλων ασθενειών, ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια αυξήθηκαν οι θάνατοι από φυματίωση, διεθνώς.
Καρκίνος πνεύμονα
Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ Ελευθέριος Ζέρβας, αναφέρθηκε στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, λέγοντας πως η πνευμονολογική εταιρεία καταρτίζει τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται διεπιστημονική ομάδα η οποία θα πραγματοποιεί τον έλεγχο, από τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας μέχρι τη διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά επίσης χρειάζεται να προσδιοριστούν και οι υποψήφιοι προς έλεγχο, καθώς δεν πρόκειται για εξέταση στο γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, πρέπει να διερευνηθούν τα σημεία όπου ο έλεγχος θα μπορεί να πραγματοποιείται, καθώς δεν είναι όλοι οι αξονικοί τομογράφοι που μπορούν να πραγματοποιήσουν τομογραφίες χαμηλής ακτινοβολίες, προϋπόθεση απαραίτητη, αφού από την έναρξη του ελέγχου, η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.
«Θέλουμε να το κάνουμε σωστά», είπε ο κ. Ζέρβας, για να συνεχίσει λέγοντας πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά, ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθή πρακτική, ώστε να αποφευχθεί τόσο η ταλαιπωρία των ασθενών, όσο και επεμβάσεις που δεν χρειάζονται να γίνουν.
Οι δυσκολίες που παρατηρούνται οδήγησαν την Ε.Ε. να αναστείλει την εφαρμογή του προγράμματος, παρότι η πρώιμη διάγνωση έχει δείξει ότι αυξάνεται κατά 20% η επιβίωση των ασθενών. Στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, μετέχει μόλις το 4% του πληθυσμού που θα έπρεπε να εξετάζεται σε ετήσια βάση.
Η ΕΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επιχειρεί να μελετήσει την οικονομική επίδραση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, τόσο σε ότι αφορά την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από τις επιπλέον αξονικές τομογραφίες και τις πρόσθετες θεραπείες που θα προκύψουν, αλλά και τα οφέλη από τις εξοικονομήσεις που θα φέρουν η έγκαιρη θεραπεία και η μεγαλύτερη επιβίωση.