Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κάψουλα «σκανάρει» το έντερο για καρκίνο

Το μικρό πράσινο χάπι θα μπορούσε να γίνει σημαντικό όπλο για τον εντοπισμό και την πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο τα επόμενα χρόνια. Το χάπι του ερευνητή του NTNU αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος 5G-HEART 5G-Health και, αν όλα πάνε καλά, άνθρωποι άνω των 55 ετών, σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το χάπι. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο για τη μετάδοση δεδομένων από την κάψουλα όταν είναι στο σώμα χωρίς να εξαντλείται η μπαταρία της. Η μετάδοση σήματος βασίζεται σε ραδιοκύματα που στέλνονται στην κάψουλα.

Ο καθηγητής Ilangko Balasingham εξηγεί ότι μεταδίδονται ραδιοκύματα και λαμβάνονται απαντήσεις από το χάπι με μορφή αντανάκλασης.

Η χρήση του χαπιού ελέγχεται από εφαρμογή σε κινητό. Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναλύει τις εικόνες και δίνει πληροφορίες στην κάψουλα μέσα στο σώμα.

Ο χρήστης χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να δώσει πληροφορίες για τον εαυτό του και αυτές συνδέονται με το χάπι. Στη συνέχεια, σήμα από το τηλέφωνο χρησιμοποιείται για να ενεργοποιηθεί το χάπι πριν το καταπιεί ο χρήστης και αρχίζει η καταγραφή.

Το video μεταφέρεται στο Cloud, όπου υπολογιστές το αναλύουν για ύπαρξη πολυπόδων. Όλη η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη. Ένα πλεονέκτημα χρήσης της κάψουλας είναι ότι με αυτήν μπορεί επίσης να εξεταστεί το λεπτό έντερο.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!