Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Δέκα σούπερ τροφές που καίνε το λίπος

Ο μεταβολισμός μας με απλά λόγια είναι όλες οι χημικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρο μέσα στο σώμα μας όπως η επιδιόρθωση των κυττάρων, η χώνεψη του φαγητού που καταναλώνουμε, η τροφοδοσία με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όλων των ζωτικών οργάνων μας και η υποστήριξη όλων των φυσικών διαδικασιών και λειτουργιών του οργανισμού. Το σύνολο αυτών των λειτουργιών για να γίνουν απαιτούν ενέργεια. Αυτή την ενέργεια τη λαμβάνουμε από τις τροφές που τρώμε. Παρακάτω παραθέτουμε τις κορυφαίες δέκα τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό και βοηθούν το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος.

1 Αβγό: Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα είναι από τις καλύτερες επιλογές για την ενίσχυση του μεταβολισμού.

2 Λιναρόσπορος: Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και ανήκει στις λεγόμενες «λειτουργικές τροφές», που σημαίνει ότι μας κάνει καλό στην υγεία.

3 Φακές: Είναι άλλη μία λειτουργική τροφή που μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις του μεταβολικού συνδρόμου. Σε ανασκόπηση με τα συμπεράσματα από 41 μελέτες σε ζώα αναφέρεται ότι η κατανάλωση φακής και άλλων οσπρίων, όπως φασόλι και μπιζέλι, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.

4  Πιπεριές τσίλι: Τα πικάντικα γεύματα που περιέχουν φρέσκες ή αποξηραμένες πιπεριές τσίλι μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό και την αίσθηση πληρότητας. Μια ένωση στις πιπεριές, που ονομάζεται καψαϊκίνη, είναι υπεύθυνη γι’ αυτά τα οφέλη για την υγεία.

5 Τζίντζερ: Η προσθήκη του στα γεύματα θα μπορούσε να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης.

6 Πράσινο τσάι: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (GTE) μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό του λίπους τόσο σε ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

7 Καφές: Μπορεί να διεγείρει το μεταβολισμό χάρη στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη.

8 Μπρόκολο: Μπορεί να ωφελήσει το μεταβολισμό, επειδή περιέχει μια ουσία που ονομάζεται γλυκοραφανίνη. Αυτή βοηθά στο «συντονισμό» του μεταβολισμού, στη μείωση των επιπέδων λίπους στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

9 Δημητριακά ολικής αλέσεως: Βοηθούν το σώμα μας να κάψει περισσότερο λίπος, επειδή απαιτούν επιπλέον προσπάθεια για να αφομοιωθούν από τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά.

10 Πιπέρι: Μαζί με τα έλαια και την ταννίνη των πιπερόσπορων, η πιπερίνη καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς, ενώ ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών, προωθεί την παραγωγή πεπτικών ενζύμων και δραστηριοποιεί με αυτό τον τρόπο το στομάχι, το έντερο και το μεταβολισμό.

Τροφές που επιβραδύνουν το μεταβολισμό

  • Αναψυκτικά διαίτης · Αλκοόλ · Ζάχαρη · Λευκό αλεύρι · Ω6 λιπαρά οξέα

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ Σαββατοκύριακο στις 28/5

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!