Ποια αλλαγή στην καθημερινότητα βελτιώνει άγχος-κατάθλιψη
Η πολύωρη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει την ψυχική υγεία των χρηστών και ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μία μικρή «παύση» από Facebook, Instagram κλπ μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.
Οι Βρετανοί μελετητές που διεξήγαγαν την έρευνα διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που παρέμειναν μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μία εβδομάδα απέκτησαν περίπου 9 ώρες ελεύθερου χρόνου. «Αν νιώθετε ότι χρησιμοποιείτε υπερβολικά πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σας υγεία, τότε αξίζει να κάνετε ένα διάλειμμα, καθώς αυτό μπορεί να σας προσφέρει τουλάχιστον κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη», δήλωσε ο εισηγητής της έρευνας και επίκουρος καθηγητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Bath, Τζεφ Λαμπερτ.
Και συνέχισε: «Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, με στόχο να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και εάν τα ευρήματα αυτά έχουν αξία σε κλινικό πλαίσιο».
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο στο Zucker Hillside Hospital της Νέας Υόρκης, Σκοτ Κρακογουερ ο λόγος που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν αρνητικά συναισθήματα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να συγκρίνουν τις ζωές τους με εκείνες των άλλων χρηστών. «Ίσως αισθάνονται ανεπαρκείς, επειδή δεν είναι σαν τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν. Δεν ξέρετε τίποτα γι’ αυτούς, ταυτόχρονα όμως μαθαίνετε πολλές πληροφορίες και μπορεί να αισθάνεσθε αποκλεισμένοι από ορισμένα πράγματα εξαιτίας αυτών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συναισθήματα ανεπάρκειας και μειωμένης αυτοεκτίμησης», τόνισε ο ψυχίατρος.
Μάλιστα ανέφερε ότι δεν είναι λύση η πλήρης απουσία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά χρειάζεται ένα σχέδιο διαχείρισης τους από τον κάθε άνθρωπο με περιορισμένο χρόνο παραμονής σε αυτά ή μικρά διαλείμματα.