Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μελέτη: Εμπόδιο ο κακός ύπνος για όσους θέλουν να χάσουν βάρος

Όσοι δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου δυσκολεύονται να χάσουν βάρος και να επιτύχουν στις δίαιτες που κάνουν, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έκαναν μία έρευνα σε 195 άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών με παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος 32 έως 43). Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ομάδες εκ των οποίων η μία λάμβανε ένα φάρμακο για την βοήθεια της απώλειας βάρους. Η άλλη ομάδα έπαιρνε ένα ψευδοφάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκε ο ύπνος αλλά και η άσκηση που έκαναν οι συμμετέχοντες. Μετά από κάποια απώλεια βάρους οι συμμετέχοντες άρχισαν να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Στην πορεία και μετά από έναν χρόνο όσοι αθλούνταν είχαν διατηρήσει έναν καλό ύπνο. Όσοι δεν είχαν ασκηθεί είχαν χάσει αυτή την ποιότητα του ύπνου.

Το φάρμακο που έπαιρναν τα μέλη της μίας ομάδας φάνηκε ότι δεν βελτίωσε περισσότερο τον ύπνο των συμμετεχόντων. Όσοι από την αρχή της έρευνας κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες την ημέρα αύξησαν στη διάρκεια του επόμενου έτους κατά μέσο όρο κατά 1,3 μονάδες τον δείκτη μάζας σώματός τους, σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν πάνω από έξι ώρες. Παράλληλα αυξήθηκε κατά 1,2 μονάδες το βάρους για εκείνους που είχαν κακή ποιότητα ύπνου, όπως συνεχείς διακοπές κλπ.

Τελικά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να είναι επιτυχημένη μία δίαιτα χρειάζεται να βελτιώνεται ο ύπνος αλλά και να γίνεται σωματική άσκηση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Σε παλαιότερες έρευνες έχει φανεί ότι στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης περισσότεροι από το 1/3 του πληθυσμού των ενηλίκων έχουν περιορισμένες ώρες ύπνου επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στρες, την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή την υπερεργασία.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!