Το ψήσιμο μιας χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας απαιτεί χρόνο και προσοχή. Η συνταγή που σας δίνουμε σήμερα θα σας αποζημιώσει για την υπομονή που θα κάνετε γιατί το γυαλιστερό γλάσο από πορτοκάλι και κράνμπερι που καραμελώνει υπέροχα, θα κάνει αυτό το υπέροχο χριστουγεννιάτικο πιάτο ακόμα πιο αγαπημένο και κάθε χρόνο και καλύτερο.
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με πορτοκάλι και κράνμπερι
Υλικά
- 1 ολόκληρη γαλοπούλα (περίπου 5 κιλά), σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ανάλατο βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
- Φύλλο δάφνης
- 8 καρότα
- 4 κόκκινα κρεμμύδια λεπτοκομμένα
Για το γλάσο
- 400 γρ. σος από κράνμπερι
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 75 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού και ξύσμα
- 1/2 κουτ. γλ. τριμμένο γαρίφαλο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C (160°C με αέρα). Στη συνέχεια, υπολογίζετε το χρόνο ψησίματος της γαλοπούλας με βάση 40 λεπτά ανά κιλό για τα πρώτα 4 κιλά, συν 45 λεπτά για κάθε κιλό επιπλέον. Για μια γαλοπούλα 5 κιλών, αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 3 ώρες και 25 λεπτά.
- Αφήστε τη γαλοπούλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το ψήσιμο, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Στεγνώστε τη με χαρτί κουζίνας, ώστε το βούτυρο να προσκολληθεί καλά και η πέτσα να γίνει τραγανή.
- Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί ψησίματος και καλύψτε τη με μαλακωμένο βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Γεμίστε την κοιλότητα με δάφνη.
- Τοποθετήστε τη στο φούρνο και ψήστε τη για 3 ώρες.
- Στο μεταξύ, βάλτε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια, αυξήστε ελαφρά τη θερμοκρασία σε χαμηλό βρασμό μέχρι το γλάσο να πήξει και να γίνει ελαφρώς σιροπιαστό. Απομακρύνετέ το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
- Έπειτα από 3 ώρες, βγάλτε τη γαλοπούλα από το φούρνο και καλύψτε τη γενναιόδωρα με το γλάσο. Προσθέστε τα καρότα και τα κόκκινα κρεμμύδια στον πάτο του ταψιού. Επιστρέψτε τη γαλοπούλα στο φούρνο και ψήστε για τα υπόλοιπα 25 λεπτά ή μέχρι το πιο παχύ μέρος του στήθους να τρυπηθεί και οι χυμοί να τρέχουν καθαροί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο κρέατος για να τρυπήσετε το πιο παχύ μέρος του στήθους και να δείτε θερμοκρασία τουλάχιστον 72–75°C.
- Όταν η γαλοπούλα μαγειρευτεί, βγάλτε τη από τον φούρνο και σκεπάστε τη με αλουμινόχαρτο. Αφήστε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 45 λεπτά με μία ώρα πριν την κόψετε.
Διαβάστε επίσης: Ζουμερό χοιρινό κότσι για την Πρωτοχρονιά με τραγανή πέτσα
Όλα τα viral video εδώ.