Πώς να φτιάξετε παραδοσιακούς κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης. Μια γλυκιά μυρωδιά ταξιδεύει από τα βάθη της Μικράς Ασίας και φτάνει στην Νέα Καρβάλη, συνέχεια της παλιάς Καππαδοκικής Καρβάλης, από όπου έφτασαν οι κάτοικοι ως πρόσφυγες το 1924. Οι κουραμπιέδες της Καρβάλης είναι περισσότερο γνωστοί για το σχήμα τους, το σχήμα του μισοφέγγαρου, κάτι που συνήθιζαν επίσης οι νοικοκυρές με καταγωγή από την Πόλη.
Υλικά
- 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 φλιτζ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια ή 2 κάψουλες
- 1 κιλό (περίπου) αλεύρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
- Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν, ώστε να είναι μαλακό. Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με την άχνη και το χτυπάμε για 10 λεπτά, να γίνει σαν απαλή κρέμα. Έτσι οι κουραμπιέδες θα γίνουν αφράτοι.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε 1 λεπτό να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Από το σημείο αυτό και μετά, καλύτερα να συνεχίσουμε με τα χέρια μας. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να ενσωματωθούν με το βούτυρο. Ρίχνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (πιθανόν να μην το πάρει όλο) και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη αφράτη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Δεν παιδεύουμε πολύ τη ζύμη.
- Ήρθε η ώρα να πλάσουμε τους κουραμπιέδες. Σε μια καθαρή επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με το μικρό πλάστη, σε πάχος ενός εκατοστού και κόβουμε με κουπ πατ ή με ένα ποτήρι στρογγυλό σχήμα. Αν θέλουμε κόβουμε αστεράκια, καρδούλες, μισοφέγγαρα. Αυτό είναι καθαρά στην κρίση σας. Το παραδοσιακό σχήμα τους είναι το μισοφέγγαρο.
- Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 20-25 λεπτά. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, αλλά ίσα ίσα ένα ελαφρύ ξανθό.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους “χιονίζουμε” με άφθονη άχνη ζάχαρη.
Διαβάστε επίσης: Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας και καρύδια
Όλα τα viral video εδώ.