Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας και καρύδια
Ωραία τα παραδοσιακά μελομακάρονα, αλλά για όλους εμάς τους αθεράπευτους λάτρεις της σοκολάτας τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας είναι το απόλυτο γλύκισμα των Χριστουγέννων. Δώστε φέτος μια νέα διάσταση σε αυτή την κλασική γλυκιά απόλαυση των Χριστουγέννων που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
(για 30 κομμάτια)
Για το σιρόπι
- 250 ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- Φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 2-3 ξυλάκια κανέλας
- 80 γρ. μέλι
Για τα μελομακάρονα
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/3 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. ζάχαρη
- 210 ml χυμό πορτοκάλι
- 210 ml σπορέλαιο
- 120 ml ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- Καρύδια ψιλοκομμένα
Διαβάστε επίσης: Χυλωμένα γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Εκτέλεση
- Για τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει το σιρόπι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C, στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό, το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο και έπειτα προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά υλικά.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα. Δε θέλουμε να κουράσουμε το μείγμα γιατί θα βγάλει το λάδι του.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα, βάρους περίπου 25 γρ., και τα τοποθετούμε στο ταψί.
- Ψήνουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και σιροπιάζουμε για 20 δευτερόλεπτα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα. Βάζουμε τα μελομακάρονα ένα-ένα στην κουβερτούρα και έπειτα τα τοποθετούμε σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Όλα τα viral video εδώ.