Καγιανάς

Εύκολο και νόστιμο πρωινό, ορεκτικό ή σνακ με ντομάτες, αυγά και φέτα πάνω σε ψωμί

Καγιανάς. Εύκολο και νόστιμο πρωινό, ορεκτικό ή σνακ με ντομάτες, αυγά και φέτα πάνω σε ψωμί. Στη νότια Πελοπόννησο ονομάζεται «καγιανάς» (από το τουρκικό κayagana) και στην Πόλη «μενεμένι». Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ονομάζεται «στραπατσάδα» από την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει χτυπάω.

Υλικά (για 6 άτομα)

* 6 αυγά

* 800 γρ. ντομάτες τριμμένες

* 1 πιπεριά τσίλι χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη

* 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

* 4 σκελίδες σκόρδα, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες

* 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο

* 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

* 50 ml ελαιόλαδο

* Αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

* 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη

* 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

* Ψωμί ψημένο

* Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το τσίλι, τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 6 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με την κουτάλα.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
  4. Βάζουμε στο τηγάνι την ντομάτα μαζί με αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  5. Σπάμε τα αυγά προσεκτικά πάνω από τη σάλτσα, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  6. Πολύ προσεκτικά, με ένα κουταλάκι καλύπτουμε τα ασπράδια με τη σάλτσα χωρίς να πειράξουμε τον κρόκο.
  7. Μόλις ετοιμαστεί το φαγητό, το αποσύρουμε από τη φωτιά το πασπαλίζουμε με φέτα, πιπέρι και μαϊντανό και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης: Σούπα μοσχαράκι με κους κους

Όλα τα viral video εδώ.