Γιουβαρλάκια: Παραλίγο… κορυφή για το ελληνικό πιάτο
Το Taste Atlas προχώρησε στη δημοσιοποίηση λίστας των κορυφαίων πιάτων με βάση τα… κεφτεδάκια – Σε ποια θέση έφτασαν τα γιουβαρλάκια
Τη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με κεφτεδάκια έδωσε στη δημοσιότητα το Taste Atlas και ανάμεσά τους βρίσκονται δύο ελληνικά. Όπως ήταν φυσικό, τα γιουβαρλάκια πήραν πολύ υψηλή θέση στη συγκεκριμένη λίστα, εκπροσωπώντας επάξια την ελληνική κουζίνα.
Ο γαστρονομικός οδηγός πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για τη σεζόν 2024-2025 και μοιράζεται τις επί μέρους λίστες του με τα καλύτερα πιάτα σε κάθε κατηγορία. Τώρα ήταν σειρά των πιάτων με βασικό συστατικό τα κεφτεδάκια.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα ιταλικά κεφτεδάκια ή αλλιώς polpette, ενώ στη δεύτερη θέση φιγουράρουν τα γιουβαρλάκια, για τα οποία γράφει το Taste Atlas: «Αυτή η πλούσια ελληνική σούπα συνδυάζει τρυφερά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και έναν κρεμώδες, γευστικό ζωμό. Τόσο τα κεφτεδάκια όσο και ο ζωμός είναι συνήθως καρυκευμένα με διάφορα φρέσκα μυρωδικά και το όλο πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη αυγολέμονου -την κρεμώδη σάλτσα αυτού και λεμονιού- που πήζει τον ζωμό και προσθέτει τη χαρακτηριστική γεύση.
Παραδοσιακά, τα γιουβαρλάκια συνδέονται με τη χειμερινή περίοδο και συνοδεύονται συνήθως με ψωμί και απολαμβάνονται ως θρεπτικό κυρίως πιάτο.
Τη λίστα συμπληρώνουν οι τουρκικοί κεφτέδες, αλλά και τα χαρακτηριστικά κεφτεδάκια από τη Σουηδία που λέγονται «Köttbullar», καθώς και κεφτεδάκια σε ποικιλία σαλτσών από όλο τον κόσμο.
Στην 7η θέση, πάντως, βρίσκονται και τα ελληνικά κεφτεδάκια, για τα οποία αναφέρει ο γαστρονομικός οδηγός: «Γευστικοί, αφράτοι και τρυφεροί κεφτέδες που φτιάχνονται από συνδυασμό χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, αυγά, μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά και καρυκεύματα όπως άνηθος, πιπέρι, μαϊντανός και ρίγανη. Το μείγμα διαμορφώνεται σε μικρές μπάλες που στη συνέχεια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο.
Το στρογγυλό τους σχήμα τα καθιστά ιδανικά για τα δημοφιλή ελληνικά πικνίκ, όπου τα κεφτεδάκια καταναλώνονται ως σνακ, αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ως ορεκτικά ή ως κύριο πιάτο».
Αναμφίβολα πρόκειται για την πολλοστή θετική αξιολόγηση από τον εν λόγω οδηγό γαστρονομίας, όπου έχει μονίμως σε περίοπτη θέση τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα.