Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

TasteAtlas: Οι πατάτες από δύο ελληνικές περιοχές στις καλύτερες του κόσμου

Καταλαμβάνουν δύο θέσεις στο Top-10

TasteAtlas: Οι πατάτες από δύο ελληνικές περιοχές μέσα στις 10 καλύτερες του κόσμου. Μάλιστα, η μία είναι στην κορυφή.

Τη λίστα με τις καλύτερες πατάτες του κόσμου για το 2025 ενημέρωσε το TasteAtlas, με την κορυφή να είναι ελληνική και συγκεκριμένα στο Νευροκόπι. Στην πρώτη θέση λοιπόν βρίσκονται οι πατάτες Νευροκοπίου με 4,5 στα 5 αστέρια. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες ελληνικές πατάτες παίρνουν για δεύτερη χρονιά την πρωτιά, ανεβάζοντας και τη βαθμολογία τους, καθώς πέρυσι είχαν 4,4 αστέρια.

Η δεύτερη ελληνική παρουσία στην κατηγορία είναι στην 4η θέση, όπου βρίσκονται οι πατάτες Νάξουμε 4,4 στα 5 αστέρια.

Η λίστα με τις 10 καλύτερες πατάτες του κόσμου:

  1. Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου (Ελλάδα)
    2. Yukon Gold (Καναδάς)
    3. Papa criolla (Κολομβία)
    4. Πατάτα Νάξου (Ελλάδα)
    5. Pataca de Galicia (Ισπανία)
    6. Idaho potatoes (ΗΠΑ)
    7. Papa púrpura (Περού)
    8. Lički krumpir  (Κροατία)
    9. Pomme de terre de Noirmoutier (Γαλλία)
    10. Maris Piper Potatoes (Ηνωμένο Βασίλειο)

Σημειώνεται ότι το TasteAtlas είναι ένας βιωματικός ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για το παραδοσιακό φαγητό που συγκεντρώνει αυθεντικές συνταγές, κριτικές κριτικών φαγητού και ερευνητικά άρθρα για δημοφιλή συστατικά και πιάτα.

Taste Atlas

TasteAtlas: Οι περίφημες πατάτες Νευροκοπίου

Καλλιεργούνται στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκόγειας, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου.

Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις υψηλότερες.

Γιατί ξεχωρίζουν οι πατάτες Νάξου

Πρόκειται για πατάτες ποικιλίας Liseta, Spunta, Marfona, Vivaldi και Αλάσκα που καλλιεργούνται στο νησί της Νάξου. Έχουν λείο κίτρινο δέρμα και περιέχουν πάνω από 18% άμυλο και λιγότερο από 1% ζάχαρη. Αυτές οι πατάτες συγκομίζονται με το χέρι δύο φορές το χρόνο, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο και από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο. Δεδομένου ότι συγκομίζονται νωρίτερα από άλλες πατάτες, είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στην αγορά και έχουν υψηλότερη τιμή. Η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα από τα βασικά συστατικά πολλών συνταγών.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!