Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Χειμώνας και εορταστικό τραπέζι χωρίς σούπα κολοκύθας δεν γίνεται!
Δοκιμάστε να φτιάξτε αυτή την κολοκυθόσουπα βελουτέ σούπα και θα την προσθέσετε σίγουρα στις αγαπημένες σας!
Για την κολοκυθόσουπα βελουτέ θα χρειαστείτε:
Υλικά
1 ολόκληρη κολοκύθα (περίπου 1 κιλό)
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος πλήρης και λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα
200 ml φρέσκος χυμός κολοκύθας
45 γραμμ. ζάχαρη
9 γραμμ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1/4 κ.γ. κανέλα
20 ml μαυροδάφνη
15 γραμμ. ανθός αλατιού
1/3 κ.γ. λευκό πιπέρι
Λίγο βούτυρο για το άλειμμα της κολοκύθας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Κόβουμε την κολοκύθα οριζόντια στη μέση και αφαιρούμε με ένα κουτάλι τα σπόρια και τις ίνες. Τακτοποιούμε τα δύο μέρη της κολοκύθας στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
- Την αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Δεν τη σκεπάζουμε (ελέγχουμε τρυπώντας τη σάρκα της με ένα μαχαιράκι).
- Έπειτα, όσο είναι ακόμη ζεστή, αφαιρούμε την ψίχα με ένα κουτάλι. Θα χρειαστούμε 500 γραμμ. για τη σούπα. Την υπόλοιπη τη διατηρούμε σε μπολ στο ψυγείο για άλλη χρήση.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σούπα σε μια κατσαρόλα, εκτός από το κρασί και το πιπέρι, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι η σούπα να «δέσει» ελαφρώς. Αποσύρουμε και την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Τη σουρώνουμε (προαιρετικά, αν θέλουμε πιο φίνο και βελούδινο αποτέλεσμα), προσθέτουμε το κρασί και το πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά μπολ, με λίγη κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε, και ανακατεύουμε απαλά.