Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με μέλι και μουστάρδα
Στο κλασικό δίλημμα των ημερών χοιρινό ή γαλοπούλα πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν χοιρινό.
Στο κλασικό δίλημμα των ημερών χοιρινό ή γαλοπούλα πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο κρέας της παραδοσιακής κουζίνας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το χοιρινό. Κι εμείς σας προτείνουμε Χοιρινό στη γάστρα με μέλι και μουστάρδα.
Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με μέλι και μουστάρδα για 6 άτομα
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 120 λεπτά
Υλικά
– 1+½ κιλό χοιρινό μπούτι
– 5 σκελίδες σκόρδου
– 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
– 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
– Χυμός από 1 πορτοκάλι
– 2 κουταλάκια σούπας μουστάρδα
– 2 κουταλάκια σούπας μέλι
– 5-6 κλωνάρια θυμάρι
– 15-20 καρφάκια γαρίφαλο
– Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω καλά το κρέας, το στραγγίζω και το στεγνώνω σε απορροφητικό χαρτί. Με μυτερό μαχαίρι, κάνω βαθιές τρυπίτσες στην επιφάνεια του (σε όλα τα σημεία) και μπήγω σκελίδες σκόρδου και μερικά φυλλαράκια δενδρολίβανου (θα του δώσουν απίστευτο άρωμα και γεύση).
Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι και σκεπάζω τις τρυπίτσες με τα γαρίφαλα (τα καρφώνω στις οπές). Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύω το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα και το μέλι. Βάζω το χοιρινό στη γάστρα και το περιχύνω με το μείγμα της μαρινάδας.
Αλατοπιπερώνω όλες τις επιφάνειες του κρέατος και πασπαλίζω με θυμάρι. Σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι και ψήνω το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για μιάμιση ώρα.
Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, ξεσκεπάζω, περιχύνω το κρέας με το ζουμί του και συνεχίζω το ψήσιμο, χωρίς καπάκι, για άλλα 20 λεπτά έως ότου το χοιρινό πάρει χρώμα και δημιουργηθεί μια λαχταριστή κρούστα στην επιφάνεια του. Το σερβίρω με πατάτες και καρότα φούρνου και με πράσινη σαλάτα.
Όλα τα viral video εδώ.