Πολλοί είναι αυτοί που δεν προτιμούν τη γαλοπούλα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αντί για γαλοπούλα λοιπόν μπορούμε να φτιάξουμε γεμιστό κοτόπουλο για τα Χριστούγεννα, που κοσμήσει άψογα το τραπέζι μας και θα μας ανταμείψει με τη νοστιμιά του
Υλικά
1 ολόκληρο μεγάλο κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά
Λίγη μουστάρδα
ελαιόλαδο κατά βούληση
Αλάτι -πιπέρι
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια (προαιρετικά)
Για την γέμιση
3 μέτριες φέτες περίπου μπαγιάτικο ψωμί, (τις κόρες μόνο) σε κομματάκια
150 γραμμ. περίπου κεφαλοτύρι σκληρό σε κομματάκια
3-4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 μικρό χωριάτικο λουκάνικο σε κομματάκια
1-2 σκελίδα σκόρδο ή λίγο σκόνη σκόρδου
1 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά κι λίγη καπνιστή προαιρετικά
Λίγο γάλα τόσο όσο να μουλιάσουν οι κόρες του ψωμιού
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο ολόκληρο όπως είναι αφαιρούμε τα εντόσθια αν τυχόν έχει μέσα στην κοιλιά του. Στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
Αλατοπιπερώνουμε παντού μέσα και έξω και το αλείφουμε με τη μουστάρδα. Έπειτα ετοιμάζουμε την γέμιση. Πασπαλίζουμε τις κόρες ψωμιού με την πάπρικα και τις μουλιάζουμε στο γάλα να μαλακώσουν.
Αφού μαλακώσουν, ανακατεύουμε κι τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Βάζουμε κάθετα το κοτόπουλο στη γάστρα &βάζουμε την γέμιση στην κοιλιά πιέζοντας λίγο προς τα πάνω.
Αφού βάλουμε όλη τη γέμιση ράβουμε με χοντρή κλωστή σταυρωτά την κοιλιά, για να μην φύγει η γέμιση. Αν θέλουμε πιο εύκολα κλείνουμε την κοιλιά με οδοντογλυφίδες.
Βάζουμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και λίγο νερό γιατί θα βγάλει υγρά κι το κοτόπουλο. Προσθέτουμε αν θέλουμε κι την πιπεριά.
Σκεπάζουμε τη γάστρα κι ψήνουμε το κοτόπουλο για μια ώρα περίπου. Έπειτα βγάζουμε τη γάστρα κι ελέγχουμε αν έχει υγρά αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει. Για να αποκτήσει τραγανή κρούστα τα τελευταία λεπτά του ψησίματος βγάζουμε το καπάκι της γάστρας Συνοδεύεται με πατάτες ή ρύζι.
Όλα τα viral video εδώ.