Το φιστίκι Αιγίνης το καλύτερο στον κόσμο
Άλλες δύο ελληνικές ποικιλίες είναι στη δεκάδα του Taste Atlas με τους καλύτερους ξηρούς καρπούς
Το διάσημο φιστίκι Αιγίνης ψηφίστηκε από το Taste Atlas ως το καλύτερο στον κόσμο. Στην έρευνα του διεθνούς οδηγού γεύσεων για τους 46 καλύτερους ξηρούς καρπούς του κόσμου, δεύτερο έρχεται το τουρκικό Αντέπ φιστίκι από την επαρχία Γκαζιαντέπ, και ακολουθούν ποικιλίες φυστικών από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και την Πορτογαλία. Την δεκάδα, κλείνουν άλλες δύο ελληνικές ποικιλίες φυσικών: Των Μεγάρων και το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας.
Το “χρυσό” φιστίκι
Για το «χρυσό» φιστίκι Αιγίνης, το Taste Atlas σημειώνει: «Αυτό είναι μακράν το πιο διάσημο ελληνικό φιστίκι. Αυτό το καταπληκτικό φιστίκι παράγεται από την ποικιλία Αιγιντική, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φυτεία φιστικιών εδώ ιδρύθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους ξηρούς καρπούς από τη Συρία.
Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους δίνουν σε αυτά τα φιστίκια ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι ξηροί καρποί συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο».
Το φυτό
Η φιστικιά ή Pistacia vera είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο, με κλαδιά που έχουν χρώμα σταχτί, φύλλα δερματώδη και σύνθετα πράσινου χρώματος!
Κατάγεται από το Ιράν και καλλιεργείται από την Ασία, τις Μεσογειακές χώρες και μέχρι την Αμερική! Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά δέντρα και γονιμοποιούνται με την γύρη. Ο καρπός έχει μήκος 1-2 εκατοστά, το περικάρπιο του είναι δερματώδες και έχει πράσινο χρώμα, ενώ εσωτερικά ο καρπός είναι ξυλώδης και σκληρός.
Όταν ωριμάσει το περικάρπιο αποκτά ωχρή όψη και σχίζεται.
Η ψίχα του του φιστικιού έχει πλέον πράσινο χρώμα, περιβάλλεται από λεπτό φλοιό ρόδινου χρώματος και οι καρποί της φιστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά.