Άγιος Βαλεντίνος: Η πιο εύκολη σοκολατόπιτα για ερωτευμένους
Υλικά για σοκολατόπιτα
Για ένα ταψάκι 20×20 εκ.
Για το σιρόπι
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
300 μλ νερό
50 γρ κακάο
Για την επικάλυψη
250 γρ κουβερτούρα
250 μλ κρέμα γάλακτος
Για τη σοκολατόπιτα
200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
70 μλ ελαιόλαδο
230 γρ αλεύρι μαλακό
70 γρ κακάο
3/4 κτσ μπέικιν πάουντερ
¼ κτγ αλάτι
150 μλ γάλα πλήρες
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε όλα τα υλικά να ζεσταίνονται σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις το μείγμα πάρει βράση, η ζάχαρη λιώσει και το κακάο διαλυθεί, αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την επικάλυψη
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει.
Μόλις βράσει, τη χύνουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα.
Περιμένουμε 30’’ και έπειτα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε μια λεία γκανάς.
Αφήνουμε την γκανάς στην άκρη να κρυώσει και να πήξει όσο ετοιμάζουμε τη σοκολατόπιτα.
Για τη σοκολατόπιτα
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, ώσπου το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.
Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε τα ξηρά υλικά: αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ και αλάτι, και τα ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα.
Προσθέτουμε εναλλάξ στον κάδο κουταλιές από το μπολ με τα ξηρά υλικά και γάλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 30’-40’.
Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα: θα πρέπει να βγαίνει στεγνή.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο, και ρίχνουμε στο καυτό κέικ το μισό κρύο σιρόπι.
Περιμένουμε μερικά λεπτά να απορροφηθεί και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι.
Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει πολύ καλά.
Όταν η σοκολατόπιτα έχει κρυώσει εντελώς, απλώνουμε στην επιφάνειά της την γκανάς.
Τοποθετούμε τη σοκολατόπιτα στο ψυγείο ώστε να πήξει η επικάλυψη.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Φυλάμε όση σοκολατόπιτα περίσσεψε μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, στο ψυγείο, για 4-5 μέρες.