Σούπα με τραχανά: Γιατί είναι πολύ θρεπτική για τα παιδιά
Υλικά
300 γρ. τραχανάς
300 ml φρέσκο γάλα
5 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
400 γρ. λουκάνικο χωριάτικο κομμένα σε φετάκια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι,
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 λίτρο νερό μαζί με το γάλα. Μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά ανακατεύοντας διαρκώς. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι ο τραχανάς να φουσκώσει και να μαλακώσει και η σούπα να χυλώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις σταματήσει ο βρασμός και πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία ενσωματώνουμε το γιαούρτι, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε στο λάδι τις φέτες των λουκάνικων για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε την σουπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τη φέτα και το λουκάνικο. Εναλλακτικά, το λουκάνικο το σερβίρουμε στο πλάι.
Η θρεπτική αξία του τραχανά
Ο τραχανάς αποτελεί ιδανική διατροφική επιλογή για τα παιδιά. Είναι μια τροφή με μέτρια θερμιδική αλλά με υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει γάλα και για αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επειδή υφίστανται τη διαδικασία της ζύμωσης τα περισσότερα ήδη τραχανά περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Είναι εύπεπτος και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το ασβέστιο συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και στην ανάπτυξη των οστών ιδιαίτερα στα παιδιά ειδικά όταν τον βράζουμε μαζί με γάλα.