Ρολό κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας
Υλικά
1 έτοιμο ρολό κοτόπουλο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
2 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ρίγανη
3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 φλ. ζωμός κότας ζεστός το
χυμό από 1 λεμόνι
το χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
3 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνουμε το ρολό κοτόπουλο για 30′ στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Λιώνουμε το βούτυρο με το το ελαιόλαδο σε μικρή βαθιά κατσαρόλα. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε το ρολό γύρω γύρω για 5′-7′ από κάθε πλευρά να κάνει έντονη κρούστα και να πάρει ρόδινο χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και το κρεμμύδι και αφήνουμε να γυαλίσει να γίνει
διάφανο για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 του όγκου του. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό. Αφήνουμε να πάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε το θυμάρι ή ρίγανη και σκεπάζουμε το ρολό.
Σιγοβράζουμε για 45′ γυρίζοντας το ρολό γύρω γύρω στην σάλτσα του κάθε 10-15′ ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα στα λίγα υγρά του. Αν δεν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά των βοτάνων καλό είναι να αρωματίσετε το φαγητό για λίγα λεπτά και μετά να τα αφαιρέσετε.
Είναι απαραίτητο η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μικρή, ίσα που να χωράει το ρολό, γιατί τα υγρά του φαγητού είναι λίγα και θέλουμε να είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κοτόπουλο. Αφού ψηθεί το ρόλο κοτόπουλο το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
Σε μπολ βάζουμε το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και διαλύουμε την μουστάρδα. Όπως βράζει η πυκνή δεμένη σάλτσα τα προσθέτουμε και σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας με σύρμα πυκνώσουμε την σάλτσα. Στο τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Κόβουμε σε φέτες το ρολό κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.