Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα στην κατσαρόλα. Κλασική, παραδοσιακή συνταγή και το μυστικό μου για σπυρωτό ρύζι.

 

Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για τα ντολμαδάκια

80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
350 γρ. ρύζι καρολίνα
2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
1 ντομάτα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σως γιαουρτιού

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1/2 λεμόνι (χυμό)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρύο νερό
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι

 

Εκτέλεση

Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί
θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα ή αμπελόφυλλα από βάζο.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα πρέπει να τα ζεματίσουμε για 2-3’, ανάλογα ποσό τρυφερά είναι, σε νερό που βράζει.

Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα από βάζο τα βουτάμε για 1’ σε βραστό νερό.

Στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα απλώνουμε σε ένα δίσκο ανοιχτά, με τα νεύρα προς τα πάνω, ώστε να είναι έτοιμα για το τύλιγμα.

Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.

Το στραγγίζουμε και στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι, για να παραμείνει σπυρωτό στα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε.

Για τη γέμιση
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ. Το ρύζι, τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα βότανα, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε την γέμιση.

Βάζουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι στην γέμιση για να βγουν νόστιμα τα ντολμαδάκια.

Μια τρυφερή ψιλοκομμένη καρδιά μαρουλιού ή 1 ψιλό τριμμένο κολοκύθι στην γέμιση, θα κάνει πολύ αφράτα τα γιαλαντζί.
Για το τύλιγμα
Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα από την άκρη του αμπελόφυλλου.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.

Η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου πρέπει πάντα να είναι ορατή.

Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ντολμαδάκια μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα αμπελόφυλλα.

Γιαλαντζί στην κατσαρόλα
Στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας μια σειρά αμπελόφυλλα.

Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, που βάλαμε στη γέμιση.

Τοποθετούμε τα γιαλαντζί σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.

Τα καλύπτουμε με σειρά αμπελόφυλλα.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.

Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος ώστε να μην χορεύουν τα ντολμαδάκια και ανοίξουν.

Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει περίπου 2 φλ.

Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 25’.

Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να μισόκρυώσουν για 15′ και να τραβήξουν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.

Τα γιαλαντζί σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι ή με σως γιαουρτιού.

Για τη σως γιαουρτιού
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

ντολμαδάκια – ντολμαδάκια αργυρώ – ντολμαδάκια γιαλατζί – ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα – ντολμαδάκια συνταγή – ντολμαδάκια γιαλαντζι πολίτικα – ντολμαδάκια σμυρνέικα – ντολμαδάκια με ρύζι – εύκολα ντολμαδάκια – ντολμαδάκια θερμίδεσ – ντολμαδάκια κρητικά – φαγητό – φαγητά

Μυστικά
Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.

Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.

Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.

Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση.

Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.

Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή.

Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα.

Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!