Γιουβαρλάκια με κριθαράκι

Τα κλασικά και αγαπημένα γιουβαρλάκια σε παραλλαγή με κριθαράκι. Ένα δυναμωτικό, νόστιμο, εύκολο, γρήγορο -παρά τις φήμες- πιάτο για όλη την οικογένεια τα χειμωνιάτικα βράδια. Υλικά Για τα γιουβαρλάκια 400γρ. μοσχαρίσιο κιμά 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 καρότο τριμμένο 30γρ. κριθαράκι μέτριο 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κουτ. γλυκού πελτέ […]

Τα κλασικά και αγαπημένα γιουβαρλάκια σε παραλλαγή με κριθαράκι. Ένα δυναμωτικό, νόστιμο, εύκολο, γρήγορο -παρά τις φήμες- πιάτο για όλη την οικογένεια τα χειμωνιάτικα βράδια.

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια

400γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο

30γρ. κριθαράκι μέτριο

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας

1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 αβγό

αλάτι

μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σούπα

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 καρότο σε ροδέλες

1 πράσο σε ροδέλες

1 κλωναράκι σέλερι χοντροκομμένο

1300ml καυτό ζωμό κρέατος ή λαχανικών, φρέσκο ή από κύβο

80γρ. κριθαράκι μέτριο

αλάτι

μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αβγολέμονο

1 αβγό

χυμό από 1 λεμόνι

Tips

Ο κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική και πολύ πιο ελαφριά.

Ο χυμός ενός λεμονιού μπορεί να αντικαταστήσει το αβγολέμονο για όσους δεν το προτιμούν.

Τα κλασικά και αγαπημένα γιουβαρλάκια σε παραλλαγή με κριθαράκι. Ένα δυναμωτικό, νόστιμο, εύκολο, γρήγορο -παρά τις φήμες- πιάτο για όλη την οικογένεια τα χειμωνιάτικα βράδια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια μαζί με αλάτι και πιπέρι, ζυμώνετε για μερικά λεπτά και πλάθετε σε μέτρια κεφτεδάκια.

Βήμα 2

Για τη σούπα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το καρότο, το πράσο και το σέλερι για 1 λεπτό. Ρίχνετε τον καυτό ζωμό, το κριθαράκι και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια.

Βήμα 4

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά η σούπα και ετοιμάζετε το αβγολέμονο.

Βήμα 5

Για τοαβγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάτε το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει ελαφρά. Προσθέτετε τον κρόκο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 6

Ενσωματώνετε και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε 1 κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας δυνατά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία προσθέτοντας άλλες 3-4 κουτάλες ζωμού με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 7

Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρετε τα γιουβαρλάκια ζεστά με επιπλέον χυμό λεμονιού αν θέλετε.