Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Τι αλλαγές να κάνετε στη διατροφή σας για να γίνετε vegan;

Ο βιγκανισμός, πέρα από μια τάση, είναι και μια στάση ζωής, που έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα που το κατοικούν. Αν έχετε αποφασίσει να γίνετε vegan αλλά τα βρίσκετε… μπαστούνια, τότε σας έχουμε συγκεντρώσει κάποιες οδηγίες από τους ειδικούς, ώστε να γίνει η αλλαγή όσο πιο ανώδυνα γίνεται!

Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί

Δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει τρόπο διατροφής από τη μια μέρα στην άλλη… Αυτό σημαίνει ότι πρέπει σταδιακά να βρείτε με ποιες τροφές θα αντικαταστήσετε το κρέας και τα υπόλοιπα ζωικά, ώστε και να παίρνετε τις σωστές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά αλλά και να βρείτε και πράγματα που σας αρέσουν.

Τσεκάρουμε τις ετικέτες

 

Όταν λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις εφαρμόσουμε ακόμα κι αν χρειαστεί να απαρνηθούμε αγαπημένα προϊόντα. Υπάρχουν τρόφιμα που φαίνονται βίγκαν αλλά δεν είναι, όπως πχ κάποιες σος. Για να είμαστε σίγουροι, τσεκάρουμε τις ετικέτες για να δούμε αν υπάρχουν στα συστατικά υλικά όπως λακτόζη ή άλλα παρόμοια. Ευτυχώς στα μεγάλα σουπερμάρκετ υπάρχει πλέον ξεχωριστός τομέας με αποκλειστικά vegan προϊόντα.

Δοκιμάστε τις παρακάτω διατροφικές αλλαγές ώστε να βρείτε αυτά που σας ταιριάζουν:

Αντί για γάλα ζωικό επιλέγουμε: σόγιας ή κάποιου ξηρού καρπού (αμύγδαλο, φουντούκι) ή βρώμης.

Αντί για μέλι, δοκιμάζουμε σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.

Αντί για αυγά, στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιναρόσπορο: σε 3 κουτ. σούπας νερό ρίχνετε 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο και ανακατεύετε καλά. Κατά τα άλλα, μπορείτε να δοκιμάσετε ομελέτα με ρεβίθια ή scramble από τόφου.

Για πρωτεΐνες, πέρα από τα όσπρια -που είναι σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών- υπάρχουν και τα παρακάτω: το τόφου, το τέμπε και το σειτάν. Πιο γνωστό και διαδεδομένο στα ελληνικά δεδομένα είναι το πρώτο αλλά και τα υπόλοιπα δυο κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους. Επίσης, το εξωτικό φρούτο jackfruit μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το κρέας, ειδικά αν το συνοδεύσουμε με όσπρια για να του αυξήσουμε την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!