Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ρεβύθια με μελιτζάνες της Αργυρώς

Υγιεινή, εύκολη και νηστίσιμη συνταγή. Ιδανική για χορτοφάγους και όσους κάνουν διατροφή. Χρησιμοποιήστε τα ρεβύθια που περίσσεψαν και φτιάξτε ένα νέο vegan φαγητό για όλη την οικογένεια, χορταστικό και πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

 

Υλικά

Για τα ρεβύθια με μελιτζάνες

3 φλ. ρεβύθια βρασμένα
3 μελιτζάνες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2-3 σκελ. σκόρδο σπασμένες
1 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
Αποξηραμένη πιπεριά τσίλι (ή φρέσκες καυτερές πιπεριές)
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό

* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τα ρεβύθια

 

Θα χρησιμοποιήσουμε τα μαγειρεμένα ρεβύθια που περίσσεψαν. Το σιγομαγείρεμα στη γάστρα τους δίνει νοστιμιά μοναδική.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πιπεριά, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Σε μία μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες, από πάνω απλώνουμε τα μισά ρεβύθια.

Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τα υπόλοιπα ρεβύθια.

Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας λαχανικών.

Περιχύνουμε τα ρεβύθια και τις μελιτζάνες, με το ελαιόλαδο και το σιρόπι μπαλσάμικο.

 

Για το ψήσιμο

Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι ελάχιστα. Παίρνει μόνο τα υγρά από τα λαχανικά.

Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό.

Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μελώσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του.

Τα ρεβύθια δε βγαίνουν κοκκινιστά αλλά με σκούρο καφέ χρώμα.

Εναλλακτικά, σιγομαγειρεύουμε το φαγητό μας στην κατσαρόλα σε στρώσεις. Απαιτείται χαμηλή φωτιά και κατσαρόλα καλά σκεπασμένη γιατί το φαγητό δεν έχει πολλά υγρά. Βράζουμε μέχρι να μελώσει και να μείνει με σχεδόν με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!