Δροσερά γεύματα: Το αντίδοτο στον καύσωνα
Οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν στην κορυφή και ο καύσωνας ζητάει εύκολα, γρήγορα κι ελαφριά μαγειρέματα. Για αυτό συγκέντρωσα τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για το καλοκαίρι: 10 εύκολες συνταγές για χορταστικό κυρίως γεύμα που δεν θα σε κουράσουν καθώς τις φτιάχνεις και δεν θα “βαρύνουν” το στομάχι σου.
Αδειαστά: Vegan Ριζότο “γεμιστά” σε ένα μόνο τηγάνι σε 15 λεπτά
Υλικά
- 1 φλυτζάνι ρύζι αρμπόριο (περίπου 140 γρ.)
- 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 ώριμες ντομάτες, χτυπημένες στο blender
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια
- 2 μικρά κολοκύθια ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 40 γρ κορινθιακή σταφίδα
- 10 γρ. κουκουνάρι
- 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 1 κύβο λαχανικών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μπορούμε να τα σοτάρουμε σε 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά αλλά προτιμώ να σοτάρω σε μέτρια ένταση σε 7-8 λεπτά για να καραμελώσουν σωστά
- Προσθέτουμε το ρύζι αρμπόριο και το σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο
- Έπειτα προσθέτουμε το καρότο, το κολοκύθι και τις ντομάτες χτυπημένες στο blender και ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε 500 ml καυτό νερό σε δόσεις και αφήνουμε κάθε φορά να βράσει και να εξατμιστεί.
- Δοκιμάζουμε το ρύζι και όταν έχει βράσει καλά αποσύρουμε από τη φωτιά. Θέλουμε να είναι χυλωμένο και ρευστό.
- Σερβίρουμε με λίγο έξτρα φρέσκο ελαιόλαδο και τριμμένη vegan παρμεζάνα
Λαχανικά στο φούρνο σαν μπριάμ
Υλικά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, συν λίγο έξτρα για από πάνω
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 2 μεσαία κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 μεσαίες μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε φέτες
- 2 μεσαίες πιπεριές, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
- 2 μεσαίες ντομάτες, τριμμένες
- 1/2 κρεμμύδι
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Ραντίζουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεσαίο τηγάνι, θερμαίνουμε το ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ντομάτα και το σκόρδο, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματα τους για 5-7 λεπτά. Στρώνουμε το μείγμα στο κάτω μέρος του τηγανιού.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα τα λαχανικά σε φέτες πάνω από το μείγμα, φροντίζοντας να εναλλάσσουμε τα λαχανικά.
- Μόλις καλύψουμε το ταψί γύρω γύρω, συνεχίζουμε το layering για να γεμίσετε τη μέση έως ότου δεν παραμείνει ελεύθερος χώρος.
- Ραντίζουμε με 1 μια κουταλιά ελαιόλαδο από πάνω και πασπαλίζουμε ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
- Το ξανά βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά ή έως ότου το τυρί πάρει χρώμα.
Γκασπάτσο (η απόλυτη κρύα σούπα λαχανικών από το Μεξικό)
Υλικά
- 8 ώριμες ντομάτες
- 1/2 αγγούρι ή κολοκυθάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (θα χρειαστείς και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το σερβίρισμα)
- 1 κόκκινη ψητή πιπεριά ή φλωρίνης, απευθείας από το βαζάκι
- 1/2 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (θα χρειαστείς και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το food styling)
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. χοντρό αλάτι
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κυβάκια
- 2 κ.γ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 λάιμ (χυμό)
- Κρουτόνς για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, την ψητή πιπεριά, το κόκκινο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ψωμί, το ξύδι και το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να είναι εντελώς ομοιογενή.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο και το αφήνουνε για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.
- Μπορείς να παίξεις με το αλάτι και το χυμό λάιμ για να ταιριάζει στα γούστα σου.
- Διακοσμουμε κάθε μπολ με ψιλοκομμένα λαχανικά, λάιμ και κρουτόν
Κριθαρότο μανιταριών σε 15 λεπτά
Υλικά
- 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 λευκό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- 150 γρ. λαχανικά κομμένα σε κύβους (καρότο, πιπεριές, φασολάκια)
- 300 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, σε φέτες
- 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 100 ml κρασί λευκό
- ½ λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 500 ml ζωμό λαχανικών (ζεστό)
- 80 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. παρμεζάνα
- Πιπέρι και αλάτι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το ζωμό και σιγομαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.
- Έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει το κριθαράκι.
- Προσθέτουμε το πιπέρι, διορθώνουμε σε αλάτι και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
Ζυμαρικά με πέστο αβοκάντο
Υλικά
- Ζυμαρικά (για 2 μερίδες)
- 150 γρ. λαχανικά (πιπεριές, καρότα, κολοκύθι, αρακάς ή ό,τι άλλο σου αρέσει)
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 10 γαρίδες, καθαρισμένες
- ½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα.
- Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας στην ίδια κατσαρόλα με τα λαχανικά. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψουν 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες.
- Μόλις οι γαρίδες είναι έτοιμες και από τις δύο πλευρές, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα ζυμαρικά με τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την ψίχα του αβοκάντο με το χυμό λεμονιού, το μπούκοβο, την πάπρικα, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα από το μπλέντερ στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.
Νιόκι με σάλτσα σπανάκι και φέτα σε ένα μόνο τηγάνι
Υλικά
- 1 πράσο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 500 γρ σπανάκι baby
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
- 2 κ.σ. πέστο βασιλικού
- 200 γρ. φέτα ΔΩΔΩΝΗ
- 200 γρ. νιόκι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το σπανάκι.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια.
- Κόβουμε το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες.
- Πολτοποιούμε το σκόρδο.
- Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια.
- Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια το πράσο, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε να μαραθεί καλά το σπανάκι, να χάσει λίγα από τα υγρά του και να μοιάζει με το μείγμα που φτιάχνουμε για σπανακόπιτα.
- Προσθέτουμε τα νιόκι, τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ και το πέστο βασιλικού και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του.
- Σερβίρουμε ζεστό και διακοσμουμε με μερικά κυβάκια φέτας
Ζυμαρικά φούρνου με ντοματίνια, φέτα, γιαούρτι και βασιλικό
Υλικά
-
80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 400 γρ. φέτα
-
500 γρ. ντοματίνια
-
3 baby κολοκυθάκια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 200 γρ. γιαούρτι
- 400 γρ ζυμαρικά (ραβιόλι, τορτελίνια ή πέννες)
- 1 μικρό ματσάκι βασιλικό
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε αλατισμένο νερό
- Βάζουμε σε ένα φαρδύ ταψί τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τη φέτα, τα ντοματίνια, τα κολοκυθάκια, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω και ανακατεύουμε καλά να ντυθούν όλα τα υλικά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 με 40 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το γιαούρτι και το ψιλοκομμένο βασιλικό.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Ξαναωήνουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά
- Σερβίρουμε και προαιρετικά τρίβουμε έξτρα παρμεζάνα από πάνω.
Καγιανάς (ή στραπατσάδα)
Υλικά
- 1 κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
- 1 σκελίδα σκόρδο (κομμένη σε μικρά κυβάκια ή πολτοποιημένη)
- 1 κτγ ξύδι βαλσάμικο
- 2 ντομάτες (τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη)
- 10 τοματίνια (κομμένα στη μέση)
- 5 αυγά
- 1 κτγ αλάτι
- 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
- Πιπέρι (κατά βούληση)
- 1 κτγ ρίγανη ξερή
- 100 γρ. φέτα (συν έξτρα για το σερβίρισμα)
- 80 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
-
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά
-
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
-
Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε το βαλσάμικο και ανακατεύουμε
-
Έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, την πάπρικα, το πιπέρι, τη ρίγανη και τα ντοματίνια
-
Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια ένταση να δέσει η σάλτσα.
-
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
-
Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 λεπτά για να μαγειρεύει το αυγό αλλά να παραμείνει βελούδινο.
-
Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα χοντροτριμμένη και ανακατεύουμε
- Σερβίρουμε με έξτρα θρυμματισμένη φέτα και φρυγανισμένο ψωμί
Ζυμαρικά με σάλτσα αβοκάντο και γαρίδες
Υλικά
- Ζυμαρικά (για 2 μερίδες)
- 150 γρ. λαχανικά (πιπεριές, καρότα, κολοκύθι, αρακάς ή ό,τι άλλο σου αρέσει)
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 10 γαρίδες, καθαρισμένες
- ½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα.
- Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας στην ίδια κατσαρόλα με τα λαχανικά. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψουν 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες.
- Μόλις οι γαρίδες είναι έτοιμες και από τις δύο πλευρές, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα ζυμαρικά με τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την ψίχα του αβοκάντο με το χυμό λεμονιού, το μπούκοβο, την πάπρικα, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα από το μπλέντερ στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.
Πίτες με κολοκυθάκια και πέστο
Υλικά
- 4 πίτες για σουβλάκι
- 4 κ.σ. πέστο βασιλικού
- 3 baby κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 50 γρ. τυρί (παρμεζάνα, γραβιέρα ή λαδοτύρι Μυτιλήνης)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Αραδιάζουμε τις πίτες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε το πέστο πάνω στις πίτες.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και το κουκουνάρι.
- Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά.
- Βγάζουμε τις πίτες από το φούρνο, βάζουμε από πάνω το τυρί και επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο.
- Ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε αμέσως.