Τρέξιμο: Μπορούμε να «χτίσουμε» μυς με σπριντ;
Όταν σκέφτεστε το τρέξιμο και ειδικά το σπριντ, το πρώτο πράγμα που πιθανότατα σας έρχεται στο μυαλό είναι τα οφέλη που έχει για την καρδιαγγειακή υγεία. Κι ενώ πράγματι είναι πολλά, το σπριντ αποτελεί στην πραγματικότητα κομμάτι οποιουδήποτε ολοκληρωμένου προγράμματος προπόνησης δύναμης, επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να «χτίσουμε» μυς.
Για να κατανοήσουμε το πώς, είναι σημαντικό να δούμε πρώτα πώς λειτουργεί μια προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης. Στην συγκεκριμένη προπόνηση, όπως αναφέρουν οι fitness experts, οι μυς εκτίθενται σε ένα ερέθισμα, όπως οι αντιστάσεις, που τους αναγκάζει να εργαστούν πιο σκληρά ώστε να γίνουν πιο δυνατοί.
Το σπριντ συνδέεται με την συγκεκριμένη αρχή. Ορισμένες μυϊκές ομάδες και περιοχές του σώματος κατά τη διάρκεια του σπριντ, υφίστανται πολύ υψηλότερα επίπεδα στρες και έντασης συγκριτικά με τις κλασικές προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
Σπριντ VS μυϊκής ενδυνάμωσης
Για παράδειγμα, επιστημονική μελέτη που συνέκρινε την ενεργοποίηση του οπίσθιου μηριαίου μεταξύ ασκήσεων ενδυνάμωσης και σπριντ αναφέρει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορούσε να φτάσει μόνο στο 75% μυϊκής ενεργοποίησης σε σύγκριση με το σπριντ.
Με άλλα λόγια, το σπριντ εκθέτει τους οπίσθιους μηριαίους σε ένα επίπεδο αντίστασης που η προπόνηση ενδυνάμωσης δεν το κάνει, λένε οι ερευνητές. Δεδομένου ότι μία από τις βασικές αρχές της μυϊκής ενδυνάμωσης είναι η «προοδευτική υπερφόρτωση», που σημαίνει σταδιακή και μεθοδική έκθεση των μυών σε υψηλότερα επίπεδα πίεσης και στρες, ένα κατάλληλο πρόγραμμα σπριντ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να φτάσετε σε αυτό το επόμενο επίπεδο.
Πώς συγκρίνεται με το τρέξιμο σταθερού ρυθμού;
Το σπριντ είναι αρκετά διαφορετικό από το τρέξιμο σε σταθερό ρυθμό για πολλούς λόγους. Πρώτον, όπως αναφέραμε προηγουμένως, το σπριντ περιλαμβάνει μυϊκή δύναμη και καταπόνηση υψηλού επιπέδου. Αυτό δεν ισχύει για τον σταθερό ρυθμό στο τρέξιμο.
Δεύτερον, η καρδιαγγειακή επίδραση του σπριντ – που τείνει να είναι μικρότερη για υψηλότερα επίπεδα προσπάθειας – διαφέρει από το τρέξιμο σε σταθερό ρυθμό, που τείνει να είναι μεγαλύτερη ακόμα και για χαμηλότερα επίπεδα προσπάθειας.
Επιπλέον το σπριντ περιλαμβάνει επίσης ένα σημαντικό στοιχείο επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, το οποίο παρουσιάζει πολύ διαφορετικές προκλήσεις σε σύγκριση με το τρέξιμο σε σταθερό ρυθμό, ειδικά όσον αφορά το φορτίο στους μυς σας.
Μπορεί το σπριντ να αντικαταστήσει την μυϊκή ενδυνάμωση;
Για να το θέσουμε απλά, «όχι» λένε οι ειδικοί. Αυτό διότι ακόμα κι εάν το σπριντ «χτίζει» δύναμη, είναι μόνο ένα μέρος ενός αποτελεσματικού, καλά ισορροπημένου προγράμματος προπόνησης ενδυνάμωσης.
Εάν το σπριντ είναι η μόνη προπόνηση ενδυνάμωσης που κάνετε, πολλές θα είναι οι μυϊκές ομάδες που δεν θα εργάζονται αρκετά ενώ άλλες θα κουράζονται υπερβολικά, επειδή το σπριντ έχει υψηλότερη ένταση και φόρτο εργασίας από τις περισσότερες προπονήσεις ενδυνάμωσης.
Για αυτό, οι fitness experts προτείνουν τον συνδυασμό κλασικών προπονήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης και σπριντ για βέλτιστα αποτελέσματα.