Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ευλυγισία: Οι καλύτερες συμβουλές για να την αυξήσετε

Ενώ μπορεί να μην της δίνουμε σημασία, η ευλυγισία είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο στην γυμναστική αλλά και στην καθημερινότητά μας, αφού χαρίζει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, προετοιμάζει τους μυς για έντονη δραστηριότητα και τους βοηθά να χαλαρώσουν. Ευλυγισία όμως, δεν σημαίνει αποκλειστικά ασκήσεις ή ρουτίνα stretching.

Αντί να εστιάζετε σε στατικές διατάσεις ή να παραμένετε ακίνητοι σε μια συγκεκριμένη θέση, που είναι αυτό που πολλοί από εμάς οραματίζονται όταν σκεφτόμαστε τις διατάσεις, είναι καλύτερο να διοχετεύσετε την προσπάθειά σας προς ένα ευρύτερο πρόγραμμα κινητικότητας. Το τέντωμα, φυσικά, θα είναι μέρος αυτού, αλλά η κινητικότητα περιλαμβάνει πολλά περισσότερα.

 

Stretching VS κινητικότητας

Η κινητικότητα και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να κινείται καλύτερα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι το ίδιο πράγμα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί των ασκήσεων κινητικότητας («mobility work») και περιλαμβάνει οτιδήποτε βελτιώνει την κίνηση μέσω των αρθρώσεων, των μυών, των νεύρων και των συνδετικών ιστών σας, σύμφωνα με τους fitness experts.

 

Ο απώτερος στόχος των ασκήσεων κινητικότητας είναι να ενισχύσει την ικανότητά σας να κινείστε πιο άνετα και αποτελεσματικά στην καθημερινότητά σας. Οι ασκήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πρακτικές όπως οι δυναμικές διατάσεις, οι οποίες είναι ασκήσεις όπου κινείστε με συνεχόμενο τρόπο σε όλο το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης, το αντίθετο από τις στατικές διατάσεις.

Η προπόνηση κινητικότητας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κινήσεις όπως πόζες yoga, χρήση foam roller και άλλων συσκευών κινητικότητας.

Το stretching από την άλλη είναι μια πτυχή της κινητικότητας που αναφέρεται σε οποιαδήποτε κίνηση που επιμηκύνει έναν μυ. Αυτό, φυσικά, μπορεί να βελτιώσει και το εύρος της κίνησής σας αλλά το κάνει με πιο συγκεκριμένο τρόπο από ό,τι συμβαίνει στις ασκήσεις κινητικότητας.

Εάν ο στόχος σας είναι να κινηθείτε και να αισθανθείτε καλύτερα, θα θέλετε να εντάξετε τόσο τις διατάσεις όσο και τις ασκήσεις κινητικότητας στην ρουτίνα σας.

 

Πώς θα αποκτήσετε περισσότερη ευλυγισία

Μερικές από τις καλύτερες πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:

#«Ακούστε» τις ανάγκες σας
Το καλύτερο πρόγραμμα διατάσεων και κινητικότητας είναι αυτό που είναι προσαρμοσμένο στο σώμα σας και στα δικά σας μοτίβα κίνησης. Με άλλα λόγια, οι ασκήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν άλλους τύπους δραστηριότητας που ήδη απολαμβάνετε.

Μπορεί να θέλετε περισσότερη κινητικότητα του ισχίου αν σας αρέσει το τρέξιμο ή ευελιξία στους ώμους και την πλάτη, αν σας αρέσει το κολύμπι, για παράδειγμα. Αυτό θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα μακροπρόθεσμα.

#Εάν κάθεστε πολλές ώρες
Ο μέσος εργαζόμενος γραφείου πιθανότατα έχει σφιχτούς και μη ελαστικούς μύες στο στήθος λόγω της κλίσης προς τα εμπρός, καθώς και σφιχτούς καμπτήρες ισχίου και μηριαίους επειδή κάθεται πολλές ώρες συνεχόμενα. Εάν σας ακούγεται γνώριμο, τότε μπορείτε να ωφεληθείτε από κινήσεις που εξουδετερώσουν αυτό το σφίξιμο.

Χαλαρώστε τους μύες του στήθους σας με κινήσεις όπως η δυναμική στάση κάκτου ή το τέντωμα του στήθους πίσω από την πλάτη.
Δοκιμάστε να κάνετε foam roller στους οπίσθιους μηριαίους.
#Εάν στέκεστε πολλές ώρες
Εάν περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας όρθιοι, είτε επειδή στέκεστε είτε επειδή περπατάτε, οι περιοχές στο σώμα σας που μπορεί να αισθάνεστε πιο σφιχτές μπορεί να είναι λίγο διαφορετικές. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Χαλαρώστε τους αστραγάλους, τα πόδια και τους ώμους σας με κινήσεις όπως κύκλοι αστραγάλων και κύκλοι ώμων.
Επιμηκύνετε τη σπονδυλική στήλη και την πλάτη σας με στατικές διατάσεις.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!