Κάσος: Παρθένες παραλίες και γραφικά χωριά
Ζήστε τη μαγεία στο νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων
Η Κάσος είναι ένα πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων που διατηρεί την αυθεντικότητά του. Φημίζεται για τους όμορφους οικισμούς, τις υπέροχες παραλίες, τα πανηγύρια και τη μουσική, καθώς και για την εκλεκτή παραδοσιακή κουζίνα!
Είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, με μεγάλη ναυτική παράδοση και ένδοξο ιστορικό παρελθόν. Είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρωτικές διακοπές, καθώς έχει περιορισμένη τουριστική ανάπτυξη. Το νησί μοιάζει να έχει μείνει ανέγγιχτο από τον χρόνο και τα έθιμα του παρελθόντος παραμένουν ζωντανά στην Κάσο.
Οι ντόπιοι, που είναι γνωστοί για τη θερμή φιλοξενία τους, συνεχίζουν να βιώνουν μια απλή και ήσυχη καθημερινότητα που θα σε γεμίσει ηρεμία. Οι παρθένες παραλίες και τα γραφικά χωριά, οι υπέροχες μαντινάδες, τα γλέντια στα πανηγύρια και τα νοστιμότατα τοπικά πιάτα θα σε κάνουν να μη θέλεις να φύγεις από το νησί!

Οργανωμένες ή απόμερες
Με άμμο, βότσαλα ή βράχια για βουτιές, οργανωμένες ή πιο απόμερες, μικρές ή μεγάλες, οι παραλίες της Κάσου είναι πανέμορφες και ικανοποιούν όλα τα γούστα!
Εμπορειός: Η οργανωμένη παραλία του ομώνυμου οικισμού, είναι η πιο δημοφιλής του νησιού. Μικρή, με άμμο και εύκολη πρόσβαση με το αμάξι. Διαθέτει ταβέρνες και ζαχαροπλαστείο.
Αμμούα: Μικρή αμμώδης παραλία, διαθέτει καντίνα και υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα!
Αντιπέρατος: Μια σειρά από μικρές παραλίες με βοτσαλάκια και πεντακάθαρα νερά, ιδανικές για να αποφύγεις την πολυκοσμία.
Χέλατρος: Μικρή, απάνεμη και ήσυχη παραλία με βότσαλο και εντυπωσιακά κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά.
Μάρμαρα: Από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου! Βρίσκεται στο νησάκι Αρμάθια, στο οποίο φτάνεις από την Κάσο με καΐκι.

Μικροί οικισμοί
Περιπλανήσου στα στενά σοκάκια και θα ανακαλύψεις εκπληκτικά παλιά σπίτια, όμορφες εκκλησίες και μαγικά τοπία! Τα χωριά του νησιού είναι τα εξής:
Φρυ: Πρωτεύουσα και λιμάνι της Κάσου. Τα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα εντυπωσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά θα σε γοητεύσουν!
Εμπορειός: Μικρό θέρετρο και παλιό λιμάνι της Κάσου με όμορφη αρχιτεκτονική. Σήμερα αράζουν εδώ τα ψαροκάικα.
Αγία Μαρίνα: Κάνε μια βόλτα στα γραφικά καλντερίμια και θαύμασε τα καπετανόσπιτα και το ηλιοβασίλεμα!
Παναγία: Γραφικό παραθεριστικό χωριό με όμορφα αρχοντικά. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι τα 6 εκκλησάκια στα νότια του οικισμού, που σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκαν για να ξορκίσουν 6 αερικά που εμφανίστηκαν κάποτε στην περιοχή.
Δραστηριότητες – αξιοθέατα
Παρόλο που η Κάσος είναι σχετικά μικρό νησί, διαθέτει πολλά αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψεις, καθώς και φημισμένα πανηγύρια!
Βόλτα με το καΐκι στα Αρμάθια. Είναι το μεγαλύτερο από τα νησάκια γύρω από την Κάσο. Εδώ θα έχεις την ευκαιρία να κολυμπήσεις σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου, την παραλία Μάρμαρα!

Τα πανηγύρια και τα γλέντια είναι η ψυχή της Κάσου. Χόρεψε σούστα και ζερβό υπό τους ήχους της λύρας και του λαούτου και δοκίμασε ντόπιες λιχουδιές. Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού στον οικισμό της Παναγίας.
Η σπηλιά της Ελληνοκαμάρας ήταν τόπος λατρείας από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική εποχή και καταφύγιο για τους ντόπιους κατά την περίοδο των πειρατικών επιδρομών.
Από το μοναστήρι του Άη Μάμα μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Το μοναστήρι του Άη Γιώργη, του προστάτη του νησιού, έχει αξιόλογες τοιχογραφίες και όμορφο ξύλινο τέμπλο.
Παραδοσιακή κουζίνα
Το νησί της Κάσου είναι διάσημο για την πεντανόστιμη παραδοσιακή κουζίνα του που θα σου μείνει αξέχαστη. Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις Κασιώτικο πιλάφι με κανέλα, Μακαρούνες με σιτάκα (ντόπιο κρεμώδες τυρί), Ντορμάες (μικρά ντολμαδάκια), Μαύρο σουπιοπίλαφο (με μελάνι σουπιάς), Ελαϊκή (μαλακό τυρί), Ροΐκιο γιαχνί (αγριόχορτο σε άρμη), Μοσχοπούγκια (γλυκά γεμιστά με αμύγδαλο).
Η παλιά Μονή με θέα στο Λιβυκό πέλαγος
Η Μονή του Αγίου Μάμα βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κάσου, κοντά στην παλαιά πρωτεύουσα Πόλι, σε ύψωμα με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Ιδρύθηκε από τον ιερομόναχο Χριστόφορο τον 19ο αιώνα (μεταξύ 1867-1894). Πρόκειται για σταυροθολιακό ναό μονόχωρο, τρίκογχο με ημικυλινδρικές κόγχες. Καλύπτεται από οκτάπλευρο τρούλο που στεγάζεται με ημισφαιρικό θόλο και έχει πρόναο στεγασμένο με σταυροθόλιο. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μάμα (260 μ.χ.), προστάτη των βοσκών και των ποιμνίων τους, που θανατώθηκε με τρίαινα υπερασπιζόμενος τη πίστη του στο Θεό. Δεν κατοικείται μόνιμα αλλά είναι προσκύνημα και τόπος μεγάλου πανηγυριού. Η Μονή εορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου. Αξιόλογη η αρχαία εκκλησία του Αγίου, καθολικό της μονής. Ωραίος διάκοσμος, βοτσαλωτό δάπεδο, τοιχογραφίες. Υπάρχουν πολλά προσκτίσματα που χρησιμοποιούνται στο πανηγύρι. Μερικά νεότερα όχι τόσο πετυχημένα αρχιτεκτονικά. Η θέση του συγκροτήματος απομονωμένη και συγκλονιστική πάνω από ψηλά βράχια που κατεβαίνουν απότομα στο Λιβυκό πέλαγος.
Το ιδιαίτερο σπήλαιο της Ελληνοκάμαρας
Η βραχοσκεπή Ελληνοκαμάρα βρίσκεται στη βόρεια ακτή της νήσου Κάσου, κοντά στο χωριό Αγ. Μαρίνα, περίπου 1.200 μ. δυτικά του δημοτικού δρόμου που οδηγεί στους οικισμούς Παραΐσι και Αγιασμάκι και σε υψόμετρο 125 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Εξωτερικά έχουν διαμορφωθεί τρεις αναβαθμούς, όπου αποκαλύφθηκαν δύο δεξαμενές, το δάπεδο των οποίων είναι στρωμένο με εγκάρσια κομμένα βότσαλα και τοποθετημένα μέσα σε υδραυλικό μείγμα. Η ιδιαιτερότητα του σπηλαίου της Ελληνοκαμάρας είναι ο μνημειακού χαρακτήρα τοίχος που φράζει την φυσική είσοδο, ο οποίος κτίστηκε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. και σώζεται σχεδόν ολόκληρος μέχρι σήμερα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν τη χρήση του σπηλαίου ως κατοικίας ήδη από την προϊστορική εποχή αλλά και ως ιερού στους μετέπειτα χρόνους. Η κύρια χρήση της βραχοσκεπής καλύπτει τον 4ο έως και τον 2ο αι. π.Χ., οπότε ο χώρος εγκαταλείπεται μάλλον λόγω καταστροφικού σεισμού και χρησιμοποιείται εκ νέου τον 4ο αι. μ.Χ.
Όλα τα viral video εδώ.