Ηγουμενίτσα: Το λιμάνι που αξίζει να το ζήσεις
Ένας συνήθως ενδιάμεσος προορισμός με πολλές εκπλήξεις
Η Ήπειρος αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό… Μπορεί να μην διαφημίζεται τόσο, να μην πολυσυζητιέται, να μην αποτελεί προτεραιότητα ή πρώτη επιλογή, ωστόσο τα τοπία και η φυσική ομορφιά θα σας προσφέρουν μοναδικές εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες… Η Ηγουμενίτσα, η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, είναι μια τέτοια περίπτωση, ενός τόπου που παρότι έρχεται να συστηθεί ως νέος στην ταξιδιωτική εμπειρία της ηπειρώτικης γης, φέρνει όλες τις χάρες ενός πολύβουου λιμανιού που βλέπει προς την Ιταλία αλλά έχει ισχυρά καταγωγικά ίχνη από την ελληνική ενδοχώρα και τα Βαλκάνια.
Εδώ θα φτάσετε είτε μεταβαίνοντας με αεροπλάνο στα Ιωάννινα και από εκεί οδικά προς την πόλη (η οποία απέχει μόλις μια ώρα από την πρωτεύουσα της Ηπείρου) είτε οδικά μέσα από τους μεγάλους άξονες της Ιονίας και Ολυμπίας οδού για όσους εκκινούν από Αθήνα και Πάτρα και την Εγνατία οδό για όσους έχουν ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός βέβαια ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Ευρώπη, μπορεί να σας «ανοίξει» κι άλλες διαδρομές, καθώς μπορεί η πόλη να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό είτε για όσους έρχονται από την Ιταλία δια θαλάσσης (Μπάρι, Ανκόνα, Πρίντεζι) είτε από τους Παξούς και την Κέρκυρα.

Φτάνοντας στην πόλη, που χτίστηκε το σχετικά κοντινό 1908, καταλαβαίνεις αμέσως πως το βασικό σημείο αναφοράς και συνάντησης για κατοίκους είναι η Πλατεία Δημαρχείου. Από εκεί μπορείτε να χαράξετε την πορεία σας προς το λιμάνι της πόλης για να κάνετε την παραλιακά περαντζάδα σας σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο από την πλευρά της θάλασσας.
Από εκεί και πέρα, οι επιλογές σας ανοίγονται προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, ένα άψογα οργανωμένο μουσείο που διηγείται, μέσα από τη μόνιμη έκθεσή του, την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, από τη Παλαιολιθική περίοδο και φτάνουν ως την Οθωμανική αυτοκρατορία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνιστική περίοδο που σημαδεύεται ιστορικά από την παρουσία του ιστορικού βασιλιά Πύρρου. Άκρως ενδιαφέρον είναι και το «Σπίτι της Ρένας», ένα λαογραφικό μουσείο στην καρδιά της πόλης που φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 παραδοσιακά αντικείμενα τα οποία αποτυπώνουν τη νεότερη ιστορία της περιοχής, από κεντήματα και υφαντά έως παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ανοίγοντας το βήμα σας λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, του 3ου αιώνα π.Χ. ενώ πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, ένα τέταρτο από το κέντρο της Ηγουμενίτσας, ο Πύργος Ραγίου είναι ένα εντυπωσιακό οθωμανικό κάστρο επάνω σε ένα κατάφυτο λόφο 85 μέτρων και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των μεμονωμένων οχυρών κουλέδων που έχτισαν οι Οθωμανοί σε όλα τα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοτιοδυτικό τμήμα του Δέλτα Καλαμά βρίσκεται η νήσος Πρασούδι, ένας πραγματικός παράδεισος για πολλά είδη πουλιών, ειδικά τους ερωδιούς.

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες αν και τα κοντινά Σύβοτα αποτελούν μια κλασική και απόλυτα δελεαστική επιλογή, η Ηγουμενίτσα σας δίνει τις εναλλακτικές των παραλιών Δρέπανο και Μακρυγιάλι, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν κρυστάλλινα νερά. Μια βόλτα στις ακτές ή μια πρώτη βουτιά για τους πιο τολμηρούς, συστήνεται ανεπιφύλακτα, αναλόγως των διαθέσεών σας.
Σε ό,τι αφορά το φαγητό, η Ηγουμενίτσα, πιστή στις γευστικές παραδόσεις της Ηπείρου θα σας ανταμείψει γενναιόδωρα με καλό φαγητό, ενώ και για τη διαμονή σας υπάρχουν πολλές επιλογές από ξενώνες, πανσιόν, δωμάτια αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Κρυστάλλινες παραλίες με μεγάλες διαφορές
Ο Δρέπανος είναι η κοντινότερη παραλία στην πόλη της Ηγουμενίτσας και προτιμάται από πολλούς ντόπιους αλλά και τουρίστες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού! Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη, περίπου 4 χιλιομέτρων, αμμώδη και ρηχή παραλία με καθαρά νερά. Ξεκινά από το ομώνυμο κάμπινγκ που βρίσκεται στην αρχή και καταλήγει στο Μακρυγιάλλι στο άλλο άκρο της! Κατά μήκος της παραλία θα βρείτε ταβέρνες για γεύμα και ποτό και παραθαλάσσια club. Επίσης σε πολλά σημεία της προσφέρεται η δυνατότητα να ενοικιάσετε ξαπλώστρες και ομπρέλες! Η παραλία Πεθαμένου βρίσκεται μετά την παραλία Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου. Η πρόσβαση στην παραλία πραγματοποιείται κυρίως με σκάφος ή κολυμπώντας από την παραλία Μακρυγιαλίου, και δύσκολα με περπάτημα από το δρόμο στο λοφίσκο της Λυγιάς. Είναι ήσυχη παραλία, δεν συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών λόγω της δυσκολίας πρόσβασης, ιδανική για λάτρεις της ησυχίας ή του ψαροντούφεκου. Από το δρόμο στο λοφίσκο της Λυγιάς οδηγούμαστε στη παραλία του Ερημίτη. Είναι μια όμορφη, απομονωμένη παραλία, για μοναδική ησυχία και χαλάρωση.
Το αρχαίο θέατρο Γιτάνων του 3ου αιώνα π.Χ.
Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων βρίσκεται στη Γιτάνη του Δήμου Φιλιατών, στον νομό Θεσπρωτίας. Κτίστηκε στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., εποχή αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, ιδιαίτερα επί της βασιλείας του Πύρρου, και περίοδο άνθισης της Γιτάνης. Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π. Χ. Το θέατρο είναι κτισμένο στο κατώτερο επίπεδο του οικισμού, έξω από τα τείχη, και προστατεύεται από προτείχισμα. Επιπλέον φυσική προστασία προσφέρει ο ποταμός Καλαμάς προς τον οποίο είναι προσανατολισμένο. Φαίνεται ότι το θέατρο κτίστηκε εξαρχής λίθινο και ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιήθηκε κυρίως ο λευκός ασβεστόλιθος. Η ορχήστρα σχηματίζει πλήρη κύκλο που φέρει εγγεγραμμένο τετράγωνο και τέμνεται από το προσκήνιο. Το κοίλο αποτελείται από εικοσιοκτώ σειρές εδωλίων, σε δύο διαζώματα, ενώ είναι πιθανή και η ύπαρξη επιθεάτρου. Αποκαλύφθηκαν τέσσερις κλίμακες που διαιρούν το κοίλο σε πέντε κερκίδες, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν άλλες δύο –σήμερα μισοκατεστραμένες- στα άκρα του κοίλου.
Όλα τα viral video εδώ.