Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μοναδικές Πασχαλινές εμπειρίες στην Κέρκυρα

Τι να κάνετε αν βρεθείτε στο νησί στο νησί των Φαιάκων από Μ. Πέμπτη

Στην Κέρκυρα, η Φύση σφύζει από ζωή και το γιορτάζει. Σχεδόν σε συνεπαίρνει. Τα δέντρα και τα λουλούδια είναι έτοιμα να ανθίσουν, τα αρώματα σε ζαλίζουν. Σε ένα τέτοιο ανοιξιάτικο σκηνικό, θα ζήσετε το ωραιότερο Πάσχα της ζωής σας. Οι θρησκευτικές παραδόσεις συναντούν την εορταστική μυσταγωγία και οι τελετουργικές εκδηλώσεις μπλέκονται μαγικά με την παγανιστική γοητεία.

Μεγάλη Πέμπτη

Βάφονται τα κόκκινα αυγά και διαβάζονται σε όλες τις Εκκλησίες τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Στην καθολική μητρόπολη Duomo της πλατείας Δημαρχείου, το έθιμο θέλει δώδεκα αναμμένα κεριά που σβήνουν σταδιακά, κάθε φορά που τελειώνει κάποιο ευαγγέλιο. Στην Μητρόπολη, θα νιώσετε μια έντονα κατανυκτική στιγμή, όταν ψάλλεται στο σκοτάδι το «Ο ήλιος εσκοτίσθη και η γη εσείσθη, το καταπέτασμα του ναού εις το μέσον εσχίσθη», μιας και τα φώτα του ναού σβήνουν.

Η περιφορά του Επιτάφιου

Μεγάλη Παρασκευή

Είναι η ημέρα των περιφορών των επιταφίων, που σε μερικές εκκλησίες της πόλης γίνονται την ημέρα, ενώ, στα χωριά το βράδυ. Η ιεροτελεστία είναι σχεδόν ολοήμερη και σίγουρα μοναδική. Οι επιτάφιοι βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε ναό και διασταυρώνονται όλοι στο κέντρο της Πόλης.

Ο πρώτος επιτάφιος βγαίνει από το ναό της Παναγίας Σπηλαιώτισσας του Νέου Φρουρίου, μαζί με τον επιτάφιο του ναού του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο, μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι, με τελευταίο και πιο μεγαλοπρεπή, αυτόν της Μητροπόλεως, που βγαίνει μετά τις 10 το βράδυ.

Οι τρεις παλιότερες φιλαρμονικές της πόλης συνοδεύουν την διαδρομή καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η καθεμία παίζει συγκεκριμένο πάντα κομμάτι: η Κόκκινη που είναι η «Παλαιά» Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η Μπλε, δηλαδή, η φιλαρμονική «Μάντζαρος» την Marcia Funebre του G. Verdi, και η φιλαρμονική «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Οι φιλαρμονικές της πόλης συμμετέχουν ενεργά

Μεγάλο Σάββατο

Αν θέλετε να απολαύσετε από κοντά τις εκδηλώσεις -ιδιαίτερα του Mεγάλου Σαββάτου- πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς και να πιάσετε θέση στην Πλατεία Σπιανάδα ή στο Λιστόν (πιάνοντας μια θέση στα καφέ, θα τα δείτε όλα να περνούν από μπροστά σας). Πολλοί Κερκυραίοι και επισκέπτες ξενυχτούν εκεί αποβραδίς, με βάρδιες, για να έχουν ένα από τα πρώτα τραπεζάκια και να απολαύσουν τα πάντα πίνοντας τον καφέ τους ή τσιμπολογώντας σνακ.

Η πρώτη Ανάσταση

Κι ενώ, μέχρι τότε, όλα τα παράθυρα των αρχοντικών και των σπιτιών είναι κλειστά, με πορφυρά υφάσματα κρεμασμένα σε ένδειξη πένθους και σεβασμού στα Άγια Πάθη, ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, περνάνε από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης. Στο νησί γίνεται στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, με τις φιλαρμονικές να παίζουν χαρούμενα εμβατήρια. Το θέαμα πραγματικά φαντασμαγορικό. Από όλα τα μπαλκόνια, οι κάτοικοι πετούν στο δρόμο μικρά και μεγάλα πήλινα κανάτια και στάμνες γεμάτα νερό, ενώ, την ίδια ώρα, όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα. Το έθιμο έχει να κάνει με την επιθυμία για ένα νέο ξεκίνημα και την αποβολή του κακού από κάθε σπίτι.

Τα πυροτεχνήματα το βράδυ της Ανάστασης.

Το βράδυ της Ανάστασης

Η Ανάσταση γίνεται έξω, στην Άνω Πλατεία, παρουσία του Μητροπολίτη, των αρχών του τόπου, όλων των φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου. Το σκηνικό είναι μοναδικό: το παλιό φρούριο στολισμένο, το παλάτι και το Λιστόν κατάφωτα και χιλιάδες πιστοί κρατούν αναμμένα κεριά. Μια αξεπέραστη σκηνογραφία. Η τελετή ολοκληρώνεται με το «Χριστός Ανέστη» που συνοδεύεται από ένα συγκλονιστικό σόου πυροτεχνημάτων.

Ανήμερα του Πάσχα, από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα, σε όλες τις ενορίες λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως. Εδώ το σουβλιστό αρνί δεν είναι διαδεδομένο έθιμο, έτσι οι φίλοι, οι οικογένειες και οι παρέες είτε μένουν σπίτι γιορτάζοντας την Ανάσταση, είτε μαζεύονται σε ταβέρνες της πόλης και της εξοχής.

 

Βόλτα στο Κανόνι και το Ποντικονήσι

Ένας προορισμός διάσημος και πολυσύχναστος. Μια σύνθεση πολυφωτογραφημένη και έμβλημα της Κέρκυρας. Παρά τα δεκάδες ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ η περιοχή κατάφερε να διατηρήσει τη γραφικότητά της και διατηρεί την ονομασία που πήρε χάρη σε ένα κανόνι που εγκατέστησαν εδώ οι Γάλλοι Αυτοκρατορικοί. Η πεζογέφυρα που βλέπετε στη λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου δεν οδηγεί στο Ποντικονήσι, αλλά στη νησίδα όπου είναι κτισμένο το μοναστήρι της Βλαχέρνας του 17ου αι. Στην προβλήτα αυτή δένουν τα πλοιάρια που θα σας πάνε κοντά στο Ποντικονήσι – αλλά επειδή προστατεύεται ως Φυσικό Μνημείο δεν θα αποβιβαστείτε. Στο νησάκι, ανάμεσα στα πυκνά πεύκα και τα κυπαρίσσια, κρύβεται ο βυζαντινός Παντοκράτορας (11ος αι.), το Παντοκρατορέλι όπως το λένε οι Κερκυραίοι. Από την προβλήτα του Κανονιού ξεκινά και μια άλλη μακριά πεζογέφυρα η οποία διασχίζοντας τη λιμνοθάλασσα καταλήγει στην απέναντι ακτή, στο χωριό Πέραμα. Είναι ένας παραθεριστικός οικισμός με παραλία για κολύμπι.

Στην Παλαιοκαστρίτσα και το Αγγελόκαστρο

Ένα από τα σημεία που διεκδικούν τη θέση του παλατιού του μυθικού βασιλιά της Χώρας των Φαιάκων, Αλκίνοου, είναι η περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Σύμφωνα με τον Όμηρο, στο λαμπρό παλάτι με τους κήπους φιλοξενήθηκε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του προς την Ιθάκη. Οι έξι όμορφοι κολπίσκοι της Παλαιοκαστρίτσας που στολίζουν το κατάφυτο τοπίο, φημίζονται διεθνώς και έχουν πάντα πολύ κόσμο τα καλοκαίρια. Στις περιηγήσεις σας θα θαυμάσετε το μοναστήρι της Παναγίας που προσφέρει πανοραμική θέα στο πέλαγος. Ιδρύθηκε το 1228, αλλά το σημερινό κτίσμα είναι του 16ου -18ου αι. Επόμενος σταθμός σας θα είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας: το Αγγελόκαστρο. Ήταν ένα από τα τρία που προστάτευαν το νησί -μαζί με της Κασσιώπης και του Γαρδικίου. Υψώνεται στην κορυφή της πιο ψηλής αιχμής της ακτής, και από εκεί η θέα είναι 360 μοιρών. Κατά τις ανασκαφές πιστοποιήθηκε ότι η θέση ήταν οχυρωμένη ήδη από τον 5ο -7ο αι., αλλά η ακμή του κάστρου ήταν επί Ενετοκρατίας.

 

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!