Αρκαδία: Γραφικά χωριά στο δάσος της Σκυρίτιδας
Βλαχοκερασιά, Κερασιά, Μάναρι, Κολλίνες προορισμοί «οξυγόνου» στην Αρκαδία
Η Βλαχοκερασιά είναι ένα γραφικό χωριό της Μαντινείας στην Αρκαδία, δεξιά από το δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης μετά την Τεγέα. Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και έδρα του Δήμου Σκυρίτιδας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 960 μ. και έχει 500 περίπου κατοίκους Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο, παντού υπάρχουν πλατάνια, καστανιές, καρυδιές, καστανιές και κερασιές. Στην περιοχή άφθονα νερά αναβλύζουν σε μικρές ρεματιές.
Από εδώ απλώνεται το πανέμορφο δάσος της Σκυρίτιδας, ιδεώδης τόπος για πεζοπορία και περιπατητικό τουρισμό. Πανέμορφη είναι η διαδρομή από το δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης προς το χωριό με πυκνή βλάστηση, μικρά κεφαλάρια και πηγές.
Επιβλητικός είναι ο μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία. Επίσης, γραφικό και με ωραία θέα στη γύρω περιοχή και στο δάσος της Σκυρίτιδας, είναι το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, χτισμένο στην κορυφή παρακείμενου λόφου. Το όνομά της Βλαχοκερασιάς οφείλεται στις πολλές κερασιές της περιοχής.
Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, στην Σκυρίτιδα και στο δάσος της, άνθισε το αρματολίκι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εκεί μάλιστα έδρασε και δολοφονήθηκε ο κλέφτης Πέτρος Μαντάς. Επίσης το Πάσχα του 1821, 2.000 Τούρκοι αιφνιδίασαν τους άνδρες των Μαυρομιχαλέων που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί για να γιορτάσουν και τους ανάγκασαν σε υποχώρηση, φονεύοντας 15 Έλληνες. Την περίοδο της κατοχής έδρασαν στην περιοχή ανταρτικά σώματα τα οποία συγκρούστηκαν επανειλημμένα με τις κατοχικές δυνάμεις, δίνοντας μάλιστα δύο σημαντικές νικηφόρες μάχες κατά των Γερμανών.
Κερασιά: Γραφικό χωριό πνιγμένο στο πράσινο, κοντά στο δρόμο (1 χιλ.) Τρίπολης-Σπάρτης μετά την Τεγέα. Απέχει 2 χιλ από την Βλαχοκερασιά. Το όνομά του οφείλεται στις πολλές κερασιές. Εχει περιποιημένα πετρόκτιστα σπίτια και πολλά νερά. Η εικόνα που δίνει το χωριό και το γύρω φυσικό περιβάλλον από τον κεντρικό δρόμο εντυπωσιάζει.
Μάναρι (ή ο Μάναρης, ή του Μάναρι): Είναι χωριό της Μαντινείας κοντά στο δρόμο Τρίπολης-Μεγαλόπολης, πριν την Ασέα (15 χιλ.από την Τρίπολη). Υπάγεται στο δήμο Ασέας. Σήμερα έχει 40 περίπου μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι συγκεντρώνει αρκετούς παραθεριστές με καταγωγή από το χωριό. Στο κοινοτικό κατάστημα στεγάζεται λαογραφικό μουσείο. Αξιόλογη είναι η πετρόχτιστη εκκλησία του χωριού, στο δρόμο για τη Βλαχοκερασιά. Ο δρόμος που διασχίζει το χωριό καταλήγει στην Βλαχοκερασιά. Κοντά από το χωριό υπάρχει γέφυρα με χαρακτηριστικές καμάρες από όπου περνά η σιδηροδρομική γραμμή Τρίπολης-Καλαμάτας. Υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός που τώρα δεν χρησιμοποιείται.
Κολλίνες: Είναι ένα ορεινό καταπράσινο χωριό στο νότιο τμήμα της Αρκαδίας. Πρόσβαση στο χωριό υπάρχει από τη Βλαχοκερασιά (20 χιλ.), από το δρόμο που διασχίζει το όμορφο δάσος της Σκυρίτιδας. Στην περιοχή τοποθετείται η αρχαία κώμη Σκυρίτις από την οποία έχουν βρεθεί ελάχιστα ευρήματα. Οι Κολλίνες απλώνονται σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά στην άκρη μιας ρεματιάς. Πλησιάζοντας στο χωριό μπορεί κανείς να απολαύσει από ψηλά μια έξοχη θέα προς τα νοτιοδυτικά με φόντο τον Ταΰγετο. Στο κτίριο του Γυμνασίου υπάρχει λαογραφική συλλογή με την φροντίδα και ευθύνη του δραστήριου τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Στην πλατεία η ωραία ενοριακή εκκλησία και γύρω καφενεία και μαγαζιά. Ενας δρόμος οδηγεί από εδώ σε ένα όμορφο συνοικισμό σκαρφαλωμένο στην αντικρινή καταπράσινη βουνοπλαγιά. Η διαδρομή μέσα από το δάσος της Σκυρίτιδας είναι μαγευτική. Πεύκα, έλατα, καρυδιές και καστανιές σε ένα ομαλό ορεινό ανάγλυφο που καλύπτει μια εκτεταμένη περιοχή, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής φυσικής γαλήνης και ομορφιάς. Ενα τόπο ιδεώδη για πεζοπορία και επαφή με τη φύση. Κοντά στον επαρχιακό δρόμο και χωμένο μέσα στο δάσος βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Χριστόφορου που γιορτάζει κάθε χρόνο με πανηγύρι.
Η οχτάτοξη πετρόχτιστη σιδηροδρομική γέφυρα
Το γιγαντιαίο έργο του Χαρίλαου Τρικούπη για την κατασκευή του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο τις δυο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα βρισκόταν σε εξέλιξη. Ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων (1896), όταν τον Οκτώβρη ολοκληρωνόταν το μεγαλεπήβολο έργο της οχτάτοξης πετρόχτιστης γέφυρας του Μάναρι Αρκαδίας. Πριν από αυτό το έργο λίγα χιλιόμετρα βορειότερα προς την Τρίπολη ήδη είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή του χωριού Μπολέτα (Μάκρη) κάποιες μικρές σήραγγες και άλλες δυο εντυπωσιακές πετρόχτιστες γέφυρες, για να ανηφορίσει η γραμμή στα 814 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το υψηλότερο υψομετρικό σημείο του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής συνηθισμένοι μόνο σε μουλαρόδρομους και γιδόστρατες, βλέπανε να ορθώνεται μέρα με τη μέρα ένα επιβλητικό, κολοσσιαίο για τα δεδομένα της εποχής, γεφύρι που θα ένωνε το χάσμα μέσα στο οποίο κυλάει χαμηλά το ρέμα του Μάναρη προς την κοιλάδα της Ασέας που τροφοδοτεί τις πηγές του Αλφειού ποταμού.
Το βουνό όπου έχει τις πηγές του ο Ευρώτας
Το Δάσος Σκιρίτιδας (ή και Δάσος Σκυρίτιδας) βρίσκεται στη νότια Αρκαδία. Έχει στα βόρεια το Μαίναλο, στα ανατολικά τον Πάρνωνα και νότια τη δίοδο ανάμεσα στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Μέχρι την επανάσταση ήταν άθικτος, με αιωνόβιες δρύες και βαθύσκιωτες ρεματιές. Στα χρόνια όμως της επανάστασης ξέσπασε πάνω του το μένος του πολέμου. Μεγάλες πυρκαγιές έκαναν ζημιές στο αιώνιο δάσος, το οποίο με τη φροντίδα των ανθρώπων αποκαταστάθηκε. Οι κάτοικοι της Βλαχοκερασιάς, της Κερασιάς και των άλλων χωριών άρχισαν στις αρχές του 20ου αιώνα να αναδασώνουν την περιοχή. Κάτοικοι και σχολεία της περιοχής προσπαθούσαν να επαναφέρουν το μεγαλείο της δασικής περιοχής έως ότου ο δασολόγος Αναστάσιος Στεφάνου, ανέλαβε επιστημονικά και μεθοδικά την αναδάσωσή του. Σήμερα απλώνεται σε 50.000 στρέμματα. Στο Δάσος της Σκιρίτιδας έχει τις πηγές του ο ποταμός Ευρώτας που μετά από 82 χιλιόμετρα εκβάλλει στη θάλασσα. Το πυκνό δάσος διατρέχεται από ένα μονοπάτι 14 χιλιομέτρων που ξεκινά από τη Βλαχοκερασιά, φτιαγμένο για να αναδεικνύει την ομορφιά της φύσης.
Όλα τα viral video εδώ.