Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Λίμνη Λάδωνα: Σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού

Σπάνια φυτά και δεκάδες είδη ορνιθοπανίδας

Η τεχνητή λίμνη του ποταμού Λάδωνα είναι μια όμορφη λίμνη που απλώνεται οφιοειδώς στις ημιορεινές πλαγιές της κεντρικής Πελοποννήσου, προσφέροντας ιδανικό τόπο ξεκούρασης για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Αρκαδίας, κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα και αποτελεί τμήμα της λεκάνης απορροής του Αλφειού, παραπόταμος του οποίου είναι ο Λάδωνας, από τα νερά του οποίου τροφοδοτείται. Στα βόρεια της απλώνεται παράλληλα το Αφροδίσιο όρος και στα νότια της βρίσκονται τα Λαγκαδινά βουνά. Η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1955 με την κατασκευή ενός μικρού φράγματος, ύψους 58 μέτρων, στη θέση «Πήδημα», σε υψόμετρο 420 μέτρων. Είναι ενδιαφέρον ότι το φράγμα κατασκευάστηκε από ιταλική εταιρεία στα πλαίσια των ιταλικών πολεμικών επανορθώσεων. Η έκταση της λίμνης μεταβάλλεται και καλύπτει μια επιφάνεια από 800 έως 4.000 στρέμματα, έχει μήκος 15 χλμ. και το μέγιστο βάθος της κοντά στο φράγμα κυμαίνεται από 30 έως 50 μέτρα. Απλώνεται από τα δυτικά στα ανατολικά σε ένα οφιοειδές σχήμα δημιουργώντας έτσι πανέμορφα τοπία με τις δασωμένες πλαγιές να καταλήγουν σε δαντελωτές κοκκινόχρωμες ακτές με μικρούς όρμους. Στα δυτικά της βρίσκεται το διάσημο «γεφύρι της Κυράς» που επέτρεπε παλιότερα το πέρασμα από τη μια όχθη της λίμνης στην άλλη, με μήκος 56 μ. και πλάτος 2 μ., και το οποίο πλέον, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης.

Ιδανικός τόπος χαλάρωσης και ηρεμίας

Πανέμορφα χωριά

Γύρω από τη λίμνη του Λάδωνα απλώνονται πολλά πανέμορφα γορτυνιακά χωριά: Πουρναριά, Μουριά, Ξηροκαρύταινα, Βάχλια, Τρόπαια, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Συριαμάκος, Φτεριά, Μυγδαλιά, Κερπινή και Θεόκτιστο. Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα διακρίνεται για τα πανέμορφα τοπία που σχηματίζει, ενώ οι δυνατότητες παρατήρησης της ορνιθοπανίδας και εξερεύνησης στις πλαγιές για σπάνια φυτά είναι πολλές.

Η λίμνη αγγίζει τους πυκνόφυτους λόφους, με τα πουρνάρια και τις κουμαριές να φτάνουν μέχρι τις όχθες. Γύρω από τη λίμνη υψώνονται πλατάνια, μεγάλες ασημοϊτιές, σφενδάμια, λεύκες και σκλήθρα. Η υδρόβια βλάστηση της λίμνης είναι περιορισµένη και περιλαµβάνει μόνο τα υδρόφιλα είδη Juncus inflexus και Potamogeton nodosus. Λίγα μέτρα όμως πάνω από τη λίμνη ανάμεσα στα πουρνάρια, φυτρώνουν δεκάδες σπάνια είδη της χλωρίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν η φριτιλάρια Fritillaria graeca στις κοντινές πλαγιές, η ίριδα Iris unguicularis, η τουλίπα Tulipa orphanidea στα διπλανά χωράφια, το αγριόσκορδο Allium roseum, ο νάρκισσος Narcissus serotinus.

Ο ρόλος της λίμνης Λάδωνα ως σταθμού ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας είναι πολύ σημαντικός. Συχνά εδώ σταθμεύουν πολλά υδρόβια και παρυδάτια είδη, όπως κορμοράνοι, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, αλκυόνες, ακτίτες, νερόκοτες, φαλαρίδες, νανοβουτηχτάρια και διάφορα παπιά, όπως κιρκίρια, καπακλήδες και σαρσέλες. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι γερακίνες, οι φιδαετοί, τα βραχοκιρκίνεζα, τα ξεφτέρια, οι πετρίτες, οι κουκουβάγιες και οι μπούφοι. Άλλα κοινά είδη των δασών και των μικρών πεδιάδων γύρω από τη λίμνη είναι οι δεντροτσοπανάκοι, οι δεντροβάτες, οι σταχτοσουσουράδες, οι κάργιες, οι κίσσες, τα τρυγώνια, οι τσίχλες, τα σιρλοτσίχλονα, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι αετομάχοι, τα αηδόνια, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι καλόγεροι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι μαυρομυγοχάφτες, τα λούγαρα και οι καρδερίνες.

Της Κυράς το Γιοφύρι διαθέτει πέντε τόξα και εξαιρετική τοιχοποιία.

Από την ερπετοπανίδα, ξεχωρίζει η παρουσία τεσσάρων ειδών σαύρας της Πελοποννήσου: πελοποννησιακό κονάκι, γραικόσαυρα, πελοποννησιακή γουστέρα και μοραϊτόσαυρα. Στην περιοχή ζουν επίσης πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, κρασπεδοχελώνες, τρανόσαυρες, σαμιαμίδια, δεντρογαλιές, λαφιάτες, σαπίτες, αγιόφιδα, νερόφιδα και οχιές. Στη λίμνη κυνηγάνε ακόμα βίδρες, ενώ στα γύρω δάση απαντά κανείς, αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αγριογούρουνα, δασομυωξούς και τον σπάνιο κρικετό (Cricetullus migratorius). Στη γύρω περιοχή πιστεύεται ότι ακόμα ζούνε μικροί αριθμοί από τσακάλια.

Το χωριό που δεν πατήθηκε ποτέ από Τούρκικο ποδάρι

Η Ξηροκαρύταινα είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία στην ανατολική πλευρά του Αφροδισίου Όρους, σε υψόμετρο περίπου 860 μ., κοντά στην τεχνητή Λίμνη Λάδωνα. Χωροθετείται στο βόρειο τμήμα της Αρκαδίας και ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας, ευρισκόμενη κοντά στα όριά του με την Αχαΐα. Έχει τη φήμη του χωριού που δεν πατήθηκε από Τούρκικο ποδάρι. Οι εκκλησίες του χωριού είναι ο Άι Γιάννης ο Πρόδρομος, προστάτης του χωριού, ο Αϊ Γιώργης, και η Παναγία, ξωκλήσι στην περιοχή του κάμπου, ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα αφιέρωμα στην «Τιμία Ζώνη», που γιορτάζει στις 31 Αυγούστου. Φιλοξενεί πολλούς ντόπιους και ξένους προσκυνητές, όταν γίνεται το τοπικό πανηγύρι. Από τα λακκώματα, το «θρυλικό βουνό», μπορεί κάποιος να θαυμάσει ολόκληρη τη λίμνη του Λάδωνα και να αντικρίσει τα πανύψηλα βουνά της Πελοποννήσου: Μαίναλο, Χελμό και Ερύμανθο. Ακόμα  και το Kατάκωλο φαίνεται στο τέλος του ορίζοντα. Στον Αϊ-Θεόδωρο – Κορακοφωλιά και στην πλαγιά προς τη Στρέζοβα (Δάφνη) βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, που ανήκει στη Δάφνη (πρόσβαση από Δάφνη). Από τη θέση «στροφή» πριν από τον κάμπο η θέα του Λάδωνα είναι πανοραμική.

Ένας καταπράσινος και ήσυχος προορισμός με εύηχο όνομα

Το όνομά του είναι εύηχο και ιδιαίτερο. Το Περδικονέρι είναι χτισμένο σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά στο όρος Μαίναλο, σε υψόμετρο 840 μέτρων, σε σημείο προνομιούχο από γεωγραφικής άποψης, ανάμεσα στο χωριό Τρόπαια και στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει ορίζοντα προς το μεσαιωνικό κάστρο της Άκοβας (κοντά στο σημερινό Βυζίκι), αλλά και υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με τον κατάφυτο προαύλιο χώρο ανήκει στα βασικά αξιοθέατα του χωριού. Είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο από την Τρίπολη (ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος), από την οποία απέχει 73 χιλιόμετρα προς τα βορειοδυτικά. Η δε διαδρομή είναι ειδυλλιακή, μέσα στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά, θα σας περάσει μάλιστα και από το Λεβίδι, όπως και από τη διάσημη Βυτίνα. Το Περδικονέρι προσφέρεται λοιπόν για ημερήσια εκδρομή, ιδιαίτερα για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τις φυσικές ομορφιές του Μαινάλου με έναν ήσυχο προορισμό, μακριά από την κυρίως τουριστική κίνηση της ορεινής Αρκαδίας.

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!