Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κίσσαμος: Εκεί όπου… μυρίζει ακόμα καλοκαίρι

Στην Κίσσαμο για ήρεμες και χαλαρές αποδράσεις

Οι θερμοκρασίες στην Κρήτη είναι πάντα ένα κλικ πιο πάνω από τις περισσότερες περιοχές στη χώρα, οπότε ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο ο τόπος προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές ή έστω στιγμές χαλάρωσης με καλοκαιρία πριν από τον χειμώνα.

Η παραθαλάσσια πόλη της Κισσάμου (ή αλλιώς Καστέλι) βρίσκεται περίπου 38 χλμ. δυτικά των Χανίων. Πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη, φιλόξενη και οργανωμένη πόλη, που έχει, όμως, διατηρήσει τον γραφικό χαρακτήρα της. Παραμένει αναλλοίωτη από την τουριστική ανάπτυξη και διαθέτει ακόμα ακέραιο το χαρακτηριστικό της Κρητικής φιλοξενίας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής μέσα από μια σειρά πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Κίσσαμο. Επιπλέον, ο εκπληκτικός συνδυασμός ορεινού, πεδινού και παραθαλάσσιου τοπίου, καθώς και τα μοναδικά είδη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας στην Κίσσαμο, καθιστούν την περιοχή πόλο έλξης φυσιολατρών από όλον τον κόσμο. Η Κίσσαμος είναι επίσης ιδανική για οικογένειες ή για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες και χαλαρές διακοπές.

H Φαλάσαρνα είναι μια από τις διασημότερες παραλίες

Η Κίσσαμος συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται 1-2 φορές την εβδομάδα και η διάρκεια του ταξιδιού Πειραιάς – Κίσσαμος είναι γύρω στις 11 ώρες. Η όμορφη κωμόπολη συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά και με την Πελοπόννησο, και πιο συγκεκριμένα, με το λιμάνι του Γυθείου στη Λακωνία. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 7 έως 7,5 ώρες και το δρομολόγιο εκτελείται 1 φορά την εβδομάδα.

Η Κίσσαμος διαθέτει τεράστια ποικιλία ακτών και παραλιών. Από μπλε λιμνοθάλασσες έως και ακτογραμμές με ροζ άμμο, ετοιμάσου να επισκεφτείς μερικές από τις πιο εκπληκτικές παραλίες της Ελλάδας.

Μοναδικό τοπίο οι κομόλιθοι στην Ποταμίδα

Οι πιο δημοφιλείς παραλίες κοντά στην Κίσσαμο είναι:

Μαύρος Μόλος: στο δυτικό άκρο της πόλης, ο Μαύρος Μόλος είναι ένας μεγάλος και αμμώδης κόλπος που κάποτε φιλοξενούσε το αρχαίο λιμάνι της Κισσάμου. Είναι η κύρια παραλία της πόλης, έχει ρηχά και ήρεμα νερά, και είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά.

Δραπανιά: μόνο 5 χλμ. ανατολικά της Κισσάμου, η παραλία του Δραπανιά βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Κορφαλώνα και Νωπήγεια. Έχει άμμο και βότσαλο, παρόλο που τα νερά της είναι ρηχά, ωστόσο, έχει συχνά κύμα καθώς την «πιάνει» ο βοριάς.

Φαλάσαρνα: μια από τις διασημότερες της Ελλάδας, η παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται δυτικά της Κρήτης μόλις 15 χλμ. από την Κίσσαμο. Έχει εκτενής ακτογραμμή, γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή, ανοιχτόχρωμη άμμο. Είναι επίσης γνωστή για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα.

Βολτάροντας στα όμορφα τοπία και μονοπάτια της ξακουστής Κισσάμου θα ανακαλύψεις τη μακραίωνη ιστορία και λαογραφία της περιοχής. Οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης χρονολογούνται κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο.

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας

Προτείνουμε τα εξής ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα στην Κίσσαμο:

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κισσάμου, στην κεντρική πλατεία Στρατηγού Τζανακάκη
  • Τη Βρύση του Μαρή, κατασκευή του 19ου αιώνα και από την οποία δεν έχει σταματήσει ποτέ να τρέχει νερό
  • Την ιστορική οδό Σκαλίδη, με εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες
  • Το φρούριο της Κισσάμου
  • Το εκκλησάκι του Αη Γιάννη Ντάμιαλη, κτισμένο μέσα σε βράχο από το 10ο αιώνα
  • Τους κομόλιθους στην Ποταμίδα, μοναδικό τοπίο δίπλα στην κοιλάδα του Τυφλού ποταμού στο χωριό Ποταμίδα
  • Τη μονή Παρθενώνος, ένα σύγχρονο γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή
  • Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας

Αν είσαι λάτρης της φύσης, μη φύγεις από την Κίσσαμο αν δεν επισκεφτείς το φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης με μήκος 16 χλμ. Η πεζοπορία τελειώνει στην Αγία Ρούμελη όπου θα πάρεις το βαρκάκι για τη Χώρα Σφακίων. Άλλη μια καλή (και πιο κοντινή) επιλογή αποτελεί το Τοπολιανό φαράγγι.

Ένα κάστρο διάσπαρτο μέσα στην πόλη

Το φρούριο αρχικά κτίστηκε από τον Γενουάτη Ερρίκο Πεσκατόρε στη θέση της αρχαίας Κισάμου, στις αρχές του 13ου αιώνα κι ήταν ένα από τα 15 φρούρια που οχύρωσε αμέσως με την κατάληψη της Κρήτης το 1204. Όταν οι Ενετοί εξεδίωξαν τους Γενουάτες, το φρούριο περιήλθε στην κατοχή τους. Έτσι, το επισκεύασαν και το έκαναν αμυντικό στρατιωτικό κέντρο της περιοχής. Το σχήμα του ήταν ασύμμετρο πεντάγωνο και, όπως όλα τα ενετικά φρούρια, είχε χώρους στρατωνισμού, φυλακές, εκκλησάκι και πηγάδι. Το 1821, στο φρούριο φυλακίστηκε ο επίσκοπος Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκης. Από εκεί ο τουρκικός όχλος τον έσυρε, την ημέρα της Αναλήψεως, στον τόπο απαγχονισμού του. Στη μεγάλη επανάσταση του 1866, το φρούριο υπήρξε στόχος των επαναστατών, αρχηγός των οποίων ήταν ο Σκαλίδης. Το φρούριο βομβαρδίσθηκε από τους Γερμανούς στη Μάχη της Κρήτης και τότε ήταν που το σπουδαίο αυτό κάστρο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Σήμερα σώζονται λίγα μόνο τμήματα του φρουρίου που είναι διάσπαρτα σε όλη την Κίσαμο.

Έκκλησάκι του 10ου αιώνα κτισμένο μέσα σε βράχο

Περνώντας από το Καστέλι Κισάμου με κατεύθυνση προς την περίφημη παραλία της Φαλάσαρνας και το Μπάλο θα δείτε στην άκρη του δρόμου το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του Ντάμιαλη, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι. Το τοπωνύμιο Ντάμιαλης δόθηκε επειδή σ’ αυτή την περιοχή υπήρχε επί Τουρκοκρατίας η ντάμια, δηλαδή ο στάβλος του Αλή, ενός Οθωμανού κτηνοτρόφου που δραστηριοποιούνταν σ’ αυτά τα μέρη. Ο χώρος όπου φτιάχτηκε ο ναός, είναι μια μεγάλη σπηλαίωση στο ένα τμήμα της οποίας διαμορφώθηκε η εκκλησία, σ’ ένα δεύτερο στήθηκαν όμορφες παραστάσεις από τη Γέννηση, τη Σταύρωση και την Ανάληψη του Κυρίου, κατά τρόπο επιβλητικό, ενώ το μεσαίο τμήμα της σπηλαίωσης είναι η αυλή. Σε μαρμάρινη επιγραφή, που υπάρχει στην είσοδο της εκκλησίας, διαβάζουμε πως  ναός υπήρχε στο σημείο αυτό από τον 10ο αιώνα όμως γκρεμίστηκε από τους Οθωμανούς το 1866. Με πολύ δυσκολία, λόγω του ότι το σημείο ήταν δύσβατο, οικοδομήθηκε εκ θεμελίων, ξανά, με πρωτοβουλία του Αντωνίου Εμμ. Κατσικανδαράκη με τη βοήθεια του Εμμανουήλ Κριεζή και του Δημητρίου Βαρμάρη, το 1946.

Διαβάστε ακόμα: Βεγορίτιδα: Μια λίμνη από την εποχή του Χαλκού

 

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!