Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Με όνομα βαρύ που έχει (και) παραλία

Στη Νέα Επίδαυρο θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για μια σύντομη απόδραση

Στο άκουσμα της λέξης Επίδαυρος, το μυαλό όλων πηγαίνει στο αρχαίο θέατρο. Λίγα χιλιόμετρα πιο πριν, όμως, υπάρχει η Νέα Επίδαυρος για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους ή μια σύντομη απόδραση (λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το καλοκαίρι), κάνοντας τις τελευταίες βουτιές στη θάλασσα, με περιήγηση σε αμέτρητα ιστορικά τοπωνύμια.

Το χωριό της Νέας Επιδαύρου ανήκει στον νομό Αργολίδας. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού, κοντά στα σύνορα με τον νομό Κορινθίας. Ανήκει στον Δήμο Επιδαύρου και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.127 κάτοικοι. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στη Νέα Επίδαυρο οδικώς (απέχει μόλις 119 χλμ από Αθήνα).

Η ατμόσφαιρα του χωριού, διαφορετική. Ο αέρας πιο ελαφρύς. Η βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια, η διαδρομή για την παραλία, τρία χιλιόμετρα , ανάμεσα σε σπίτια και πορτοκαλεώνες, η επίσκεψη στην πλατεία της εθνοσυνέλευσης και ξαφνικά είσαι τόσο μικρός μπροστά στο μεγαλείο του τοπίου και αρκετά σημαντικός για να γίνεις κομμάτι του. Από το πυκνό πευκόδασος του Άκρου στο ποτάμι και από την παραλία στο φαράγγι, ένα τοπίο γραφικό που σε κάνει να συνδυάζεις στο μυαλό σου το χειμώνα και το καλοκαίρι. Και τότε συνειδητοποιείς πως αυτός ο μικρός τόπος έχει όλα όσα χρειάζεσαι. Ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου Επιδαύρου.

Η γέννηση του ελληνικού έθνους αναβιώνει στην πλατεία της Νέας Επιδαύρου.

Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Νέας Επιδαύρου. Αν θες να συνδυάσεις την ηρεμία με μια παραλία γεμάτη ζωή, τότε η παραλία Αλιότου είναι η καλύτερη επιλογή. Η παραλία, με έκταση περίπου 1.000 μέτρα, καλύπτεται από πλούσια βλάστηση και χαρίζει την αίσθηση της χαλάρωσης, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες στην Νέα Επίδαυρο. Η παραλία έχει οργανωμένα κομμάτια αλλά και ανοργάνωτα και έχει cafe-bar και εστιατόρια που σου προσφέρουν την καλοκαιρινή διασκέδαση που αναζητάς.

Η παραλία Αλιότου είναι προσβάσιμη και για άτομα με αναπηρία 

Μία από τις πιο ήσυχες παραλίες της Νέας Επιδαύρου. Το Πηλιοστάσι είναι μία ερημική αμμουδιά που βρέχεται από γαλάζια καθαρά νερά και σχηματίζει έναν μικρό κολπίσκο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη οπότε θα χρειαστείτε να πάρετε μαζί τα απαραίτητα για να απολαύσετε το μπάνιο σας και σίγουρα θα απολαύσετε την ησυχία σας. Η πρόσβαση είναι δυνατή μέσω μονοπατιού ή μέσω θαλάσσης. Η Πολεμάρχα βρίσκεται στην Νέα Επίδαυρο και είναι μία ακρογιαλιά  με ψιλή άμμο, καταγάλανα καθαρά νερά και ένα πευκοδάσος που σκιάζει ολόκληρο τον τόπο. Η προσέγγιση στην παραλία γίνεται είτε από τη θάλασσα είτε από τον εθνικό δρόμο. Μέσο της εθνικής οδού από την Νέα Επίδαυρο, η απόσταση για το σταυροδρόμι της Πολεμάρχας είναι μόλις 4 χλμ (5 λεπτά με αυτοκίνητο). Μετά ακολουθεί χωματόδρομος μέχρι να φτάσετε.

Περιτριγυρισμένη από άφθονο πράσινο η παραλία Πολέμαρχας

Πέρα όμως από τις παραλίες υπάρχει και το όρος Άκρος που έχει υψόμετρο περίπου 600 μέτρα. Ξεκινάει μέσα από την Νέα Επίδαυρο και φτάνει μέχρι και τον οικισμό της Άνω Επιδαύρου. Εκτός από την πυκνή του βλάστηση μπορεί κάποιος να διακρίνει κτήματα με ελαιώνες τα οποία καλλιεργούνται από τους κατοίκους του χωριού, αλλά και μεγάλες λάκκες που επιτρέπουν την κτηνοτροφία. Όλο το υπόλοιπο βουνό καλύπτεται από θεόρατα πεύκα ,τα οποία σχηματίζουν ένα κανονικό δάσος, και έναν αδιαπέραστο πυκνό θαμνώνα ανάμεσά τους από πουρνάρια, σχίνα, ήμερες και άγριες κουμαριές αλλά και άλλους πολλούς μεσογειακούς θάμνους. Ο Άκρος έχει το ιδιαίτερο προνόμιο που χαρίζει εξαιρετική θέα από όλη την ατελείωτη κορυφογραμμή του. Έτσι, στις αναβάσεις στις κορυφές, αλλά και στις οδικές περιπλανήσεις και τις ποδηλατικές διαδρομές, μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια και να απολαύσει το ευρύτερο τοπίο.

Φυσικά μπορείτε να πεταχτείτε και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για να απολαύσετε κάποια παράσταση.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!