Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ταξίδι στην Κοπεγχάγη: Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την πρωτεύουσα της Δανίας

Επισκεφτήκαμε την Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας και δεν θα μπορούσαμε να μην σας ετοιμάσουμε έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό με συμβουλές και προτάσεις.

Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε κάποια στιγμή αυτή την πανέμορφη πόλη της Σκανδιναβίας τότε διαβάστε παρακάτω όσα θέλετε να μάθετε!

Γενικές πληροφορίες: 

Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα και η πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας, με αστικό πληθυσμό 1.336.982 κατοίκους. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, αρχικά ως ψαροχώρι των Βίκινγκ, και έγινε πρωτεύουσα της Δανίας στις αρχές του 15ου αιώνα.

Στο όνομα της πόλης αντανακλάται η προέλευση της ως τόπου εμπορίου και λιμάνι. Το αρχικό όνομα, από το οποίο προέρχεται και το σύγχρονο δανέζικο όνομα, ήταν Køpmannæhafn, που σημαίνει «λιμάνι των εμπόρων», συχνά δε απλώς Hafn ή Havn.

Νόμισμα: Κορόνα Δανίας (1€ ισούται με 7,5 κορόνες περίπου).

Πώς θα πάτε και πού θα μείνετε:

Η Κοπεγχάγη απέχει από την Αθήνα περίπου 3 ώρες και υπάρχουν καθημερινές πτήσεις με την Aegean. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι αρκετά ακριβές, οπότε θα σας συμβούλευα να έχετε το νου σου για τυχόν προσφορές σε αεροπορικά (π.χ. εμείς τα κλείσαμε την περίοδο της Black Friday σε μισή τιμή!) ή να επισκεφτείτε τη χώρα out of season (προς το καλοκαίρι για παράδειγμα τα εισιτήρια είναι πολύ πιο ακριβά ενώ τον χειμώνα οι τιμές είναι πιο προσιτές).

Όσον αφορά τη διαμονή οι επιλογές είναι άπειρες. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στην περιοχή Christianshavn η οποία απείχε περίπου δέκα λεπτά με τα πόδια από το Nyhavn (το κανάλι της Κοπεγχάγης και το πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης). Αν θέλετε να είστε ακόμα πιο κοντά στο Nyhavn μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε στο Indre By ή αν σας αρέσει κάτι πιο εναλλακτικό και θέλετε να είστε κοντά στα νυχτερινά μαγαζιά μια πολύ καλή επιλογή είναι και το Vesterbro.

Τι μπορείτε να κάνετε στην Κοπεγχάγη:

Η Κοπεγχάγη και γενικότερα η Δανία έχει πάρα πολλά κάστρα και παλάτια, οπότε αν σας αρέσουν αυτά τα αξιοθέατα θα περάσετε τέλεια!

Κάστρο Rosenborg

Το Κάστρο Rosenborg είναι αναγεννησιακό κάστρο που βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Αρχικά χτίστηκε ως θερινή κατοικία το 1606 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολλών αρχιτεκτονικών σχεδίων του Χριστιανού Δ’.

Τιμή εισιτηρίου: Περίπου 19€ (140 dkk)

Ανάκτορο Cristiansborg

Το Ανάκτορο Cristiansborg είναι ανάκτορο και κυβερνητικό κτήριο στη νησίδα Σλότσχολμεν στη Κοπεγχάγη της Δανίας.

Είναι η έδρα του Δανικού Κοινοβουλίου, το Γραφείο του Δανού Πρωθυπουργού και το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας.

Τιμή εισιτηρίου: Περίπου 24€ (179 dkk)

Προσοχή! Τις Δευτέρες το Ανάκτορο είναι κλειστό. 

Ανάκτορα Amalienborg

Τα Ανάκτορα Amalienborg είναι η χειμερινή κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας της Δανίας. Aποτελούνται από τέσσερα όμοια κτήρια γύρω από μία οκτάγωνη πλατεία. Αρχικά τα ανάκτορα Amalienborg χτίστηκαν για τέσσερις οικογένειες ευγενών, όμως, όταν το Παλάτι Cristiansborg κάηκε τον Φεβρουάριο του 1794, η Βασιλική Οικογένεια της Δανίας αγόρασε τα τέσσερα κτήρια και μετακόμισε εκεί.

Τιμή εισιτηρίου: 12€ (90 dkk)

Προσοχή! Τις Δευτέρες τα Ανάκτορα είναι κλειστά. 

Κάστρο Kronborg

Το κάστρο Kronborg βρίσκεται κοντά στην πόλη Χέλσινγκορ (Helsingør) στα σύνορα της Δανίας με τη Σουηδία. Από τις 30 Νοεμβρίου 2000, έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.Το κάστρο έχει παραμείνει άθικτο έως σήμερα κι έχει μείνει γνωστό, γιατί ο Σαίξπηρ τοποθέτησε εκεί, στο κάστρο της Ελσινόρης, τα γεγονότα της τραγωδίας του «Άμλετ».

Για να πάτε από την Κοπεγχάγη στο Χέλσινγκορ μπορείτε να πάρετε το τρένο από τον κεντρικό σταθμό της πόλης. Τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά (ανά 15 λεπτά) και η απόσταση είναι περίπου 1 ώρα.

Τιμή εισιτηρίου: 17€ (125 dkk) / 20€ τους καλοκαιρινούς μήνες (145 dkk)

Βόλτα στα κανάλια της Κοπεγχάγης

Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης είναι το Nyhavn. Η εμβληματική συνοικία στο κέντρο της Κοπεγχάγης, με τα ψηλά, πολύχρωμα κτήρια και τα δεκάδες μαγαζιά και καφέ, βρίσκεται ακριβώς μπροστά σε ένα κανάλι του 17ου αιώνα όπου ναυπηγούνταν τα παλιά, ξύλινα πλοία του βασιλείου της Δανίας και της Νορβηγίας.

Μπορείτε να απολαύσετε τη θέα των πολύχρωμων σπιτιών κάνοντας βόλτα στον πλακόστρωτο δρόμο ή κάνοντας κρουαζιέρα στο κανάλι. Αγοράστε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά ή προμηθευτείτε τα και επί τόπου.

Τιμή εισιτηρίου: Από 15€ (109 dkk).

Church of our Saviour

Η Εκκλησία της Σωτηρίας Μας είναι διάσημη για την ελικοειδή κορυφή της που με την χρήση εξωτερικής σκάλας ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει στην κορυφή και να απολαύσει την εξαιρετική θεά προς το κέντρο της Κοπεγχάγης.

Η εκκλησία ξεχωρίζει επίσης και για το επιβλητικό “καριγιόν” (μουσικό όργανο συνδεδεμένο με το καμπαναριό) το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Βόρεια Ευρώπη και παίζει μελωδίες κάθε ώρα από 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν, όμως αν θέλετε να ανεβείτε μέχρι πάνω το κόστος είναι στα 9,5€ (69 dkk). 

Στρογγυλός Πύργος

Ο Στρογγυλός Πύργος είναι ένα κτίριο ύψους 36 μέτρων που χτίστηκε ως παρατηρητήριο το 1642. Σήμερα στεγάζει μια μικρή συλλογή που συνδέεται με τον διάσημο Δανό αστρονόμο Tycho Brahe.

Τιμή εισιτηρίου: 5,5€ (40 dkk)

Βασιλική Βιβλιοθήκη Κοπεγχάγης

Η Βασιλική Βιβλιοθήκη είναι ταυτόχρονα εθνική βιβλιοθήκη της Δανίας και πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Είναι από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο και η μεγαλύτερη στις σκανδιναβικές χώρες.

Είσοδος δωρεάν.

Κήποι Τίβολι 

Οι Κήποι Τίβολι είναι ένας διάσημος κήπος λούνα παρκ στην Κοπεγχάγη. Η ονομασία προέρχεται από την ιταλική πόλη Τίβολι. Το πάρκο άνοιξε στις 15 Αυγούστου 1843 και είναι σήμερα το δεύτερο παλαιότερο λούνα παρκ διεθνώς.

Τιμή εισιτηρίου εισόδου: 19€ (140 dkk)

Προσοχή! Οι κήποι Τίβολι είναι ανοιχτοί μόνο από 22 Μαρτίου έως 22 Σεπτεμβρίου, την περίοδο του Χάλογουιν από 10 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου και την περίοδο των Χριστουγέννων από 15 Νοεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου.

Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας

Η Μικρή Γοργόνα είναι ένα χάλκινο άγαλμα από τον Έντβαρντ Έρικσεν, που απεικονίζει μια γοργόνα. Το γλυπτό εμφανίζεται σε ένα βράχο δίπλα στο ποτάμι στο Langelinie, στην Κοπεγχάγη, και ζυγίζει 175 κιλά.

Βασισμένο στο παραμύθι με το ίδιο όνομα από τον Δανό συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το μικρό και καθόλου επιβλητικό άγαλμα είναι ένα από τα εμβλήματα της Κοπεγχάγης και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο από το 1913.

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Δανίας

Η Δανία φημίζεται για την αρχιτεκτονική της και οι Δανοί έχουν τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου κτιριακού σχεδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Δανίας (DAC), που βρίσκεται στο κτίριο BLOX της Κοπεγχάγης αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για να ανακαλύψετε τις βασικές αρχές της δανέζικης αρχιτεκτονικής.

Έξτρα tip! Να κάνετε οπωσδήποτε τσουλήθρα! Στην αρχή μπορεί να μοιάζει τρομακτικό αλλά μόλις το πάρετε απόφαση δεν θα θέλετε να σταματήσετε!

Τιμή εισιτηρίου: Περίπου 7€ (50 dkk)

Τι θα φάτε:

Η Κοπεγχάγη έχει αρκετές επιλογές για φαγητό από πολύ ακριβά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Μισελέν μέχρι fast food και food halls όπου μπορείτε να βρείτε αμέτρητες επιλογές.

Tivoli Food Hall

Στο Tivoli Food Hall μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 15 πάγκους με φαγητό από μπέργκερ και πίτσες μέχρι ramen και smørrebrød.

Προσωπικά, επέλεξα να δοκιμάσω το παραδοσιακό smørrebrød. Τα smørrebrød είναι βουτυρωμένες φέτες από μαύρο σκανδιναβικό ψωμί – smør σημαίνει βούτυρο και brød σημαίνει ψωμί – σερβιρισμένες με διάφορα toppings όπως αλλαντικά, κρέας, ψάρι (με πιο συνηθισμένα τη ρέγγα και τον καπνιστό σολομό), θαλασσινά, τυρί, αλείμματα (π.χ. πατέ χοιρινό), αβγά, τουρσιά, αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι και άλλα λαχανικά.

Ωστόσο, δεν είμαι πολύ τολμηρή και κινήθηκα πιο συντηρητικά επιλέγοντας να δοκιμάσω ένα smørrebrød με κεφτέδες και γιαούρτι, το οποίο έκανε περίπου 12€.

Reffen Street Food 

Ένα ακόμα πολύ ωραίο μέρος με αμέτρητες επιλογές είναι το Reffen Street Food.

Δυστυχώς δεν ήταν ανοιχτό όταν επισκεφτήκαμε την Κοπεγχάγη αλλά απο όσα έχουμε δει σίγουρα θα το επισκεφτούμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Gasoline Grill

Αν πατήσετε να ψάξετε στο Google «πού βρίσκεται το καλύτερο μπέργκερ στην Κοπεγχάγη», τότε σίγουρα θα σας βγάλει το Gasoline Grill. Αυτό που κάνει μοναδικό το Gasoline Grill είναι το γεγονός ότι στεγάζεται σε ένα βενζινάδικο.

Οι επιλογές λίγες αλλά καλές και νόστιμες. Για ένα μπέργκερ με πατάτες και αναψυκτικό πληρώσαμε 27€ (200 dkk), τιμή που για τα δεδομένα της Δανίας είναι αρκετά καλή.

Buka Bakery

Δεν γίνεται να πάτε στην Κοπεγχάγη και να μην επισκεφτείτε έστω έναν φούρνο. Οι Δανοί φημίζονται για τα γλυκά τους και σε όποια γωνιά κι αν κοιτάξετε θα βρείτε κι έναν πολύχρωμο και ασφυκτικά γεμάτο με λιχουδιές φούρνο.

Επισκεφτήκαμε το Buka Bakery και δοκιμάσαμε μια σφολιάτα με rasberry και ένα κρουασάν με κρέμα φιστίκι τα οποία έκαναν περίπου 12€.

Tips για το ταξίδι: 

  1. Γενικά τα αξιοθέατα είναι αρκετά ακριβά οπότε αν θέλετε να δείτε όλα τα παραπάνω να είστε προετοιμασμένοι να ξοδέψετε αρκετά χρήματα. Ωστόσο, υπάρχει μια κάρτα η «Copenhagen Card» που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα αξιοθέατα και τα μουσεία ακόμα και τις μεταφορές με όλα τα ΜΜΜ (μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, μετρό, τρένο και λεωφορείο). Μπορείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ηλεκτρονικά για όσες ημέρες σκοπεύετε να μείνετε. Εμείς για παράδειγμα την αγοράσαμε για 5 ημέρες και μας κόστισε 155€.
  2. Καλό θα ήταν να βρείτε ένα ξενοδοχείο με πρωινό καθώς έτσι θα γλιτώσετε πολλά χρήματα. Μπορεί να φαίνεται πιο ακριβό το ξενοδοχείο με πρωινό αλλά εμείς δώσαμε 100€ παραπάνω για παράδειγμα στο ξενοδοχείο και πραγματικά άξιζε τα λεφτά του. Συνήθως στις χώρες της Σκανδιναβίας το φαγητό έξω είναι πολύ ακριβό, οπότε οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν το πρωινό στο ξενοδοχείο.
  3. Να είστε προετοιμασμένοι για πολύ περπάτημα. Μέσα σε 5 ημέρες κάναμε περίπου 88χλμ ποδαρόδρομο. Μπορείτε να νοικιάσετε βέβαια και ποδήλατο και να δείτε πιο ξεκούραστα την πόλη αλλά καλό θα ήταν να έχετε διαβάσει καλά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να είστε πολύ προσεχτικοί γιατί οι ντόπιοι ποδηλάτες τρέχουν αρκετά.
  4. Αν είστε λάτρης της μουσικής ή του χορού, μπορείτε να επισκεφτείτε την Βασιλική Όπερα και να δείτε κάποια παράσταση. Τις ημέρες που ήμασταν εκεί έπαιζε η «Σταχτοπούτα» σε μπαλέτο και η εμπειρία ήταν μαγική!
  5. Αν σας αρέσει η αρχιτεκτονική μπορείτε να επισκεφτείτε μερικά τοπικά μαγαζιά με είδη σπιτιού όπως το Hay House, Studio Arhoj και Motel a miio.
  6. Οπωσδήποτε να κάνετε βόλτα στην οδό Strøget. Είναι σαν τη δική μας Ερμού, έχει φτηνά μαγαζάκια αλλά και γνωστές μάρκες αν θέλετε να ψωνίσετε κάτι πιο ακριβό.
  7. Από την Κοπεγχάγη μπορείτε να επισκεφτείτε πολύ εύκολα και γρήγορα και το Μάλμε της Σουηδίας καθώς απέχει μόλις 30 λεπτά.

Της Κατερίνας Ματέρη

Πηγή: www.bestnews.gr

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!