Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Άνω Καστρίτσι Αχαΐας: O κρυμμένος παράδεισος του Δήμου Πατρέων

Το Άνω Καστρίτσι Αχαΐας είναι ο κρυμμένος επίγειος παράδεισος της Πελοποννήσου. Γνωστό και ως το “Πήλιο της Αχαΐας”, το Άνω Καστρίτσι είναι ένα χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας του Δήμου Πατρέων. 

Βρίσκεται στους πρόποδες του Παναχαϊκού σε υψόμετρο 482 μέτρων και απέχει 10 χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Με λιγότερους από χίλιους μόνιμους κατοίκους, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των επισκεπτών της Αχαΐας!

Η ιστορία του

Το χωριό διαθέτει ιστορία από την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα έως και την επανάσταση του 1821. Στην περιοχή έχουν βρεθεί αρχαίο νεκροταφείο και αρχαιότητες ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Το όνομά του

Σε ένα λόφο πάνω από το χωριό υπήρχε ένα φραγκικό κάστρο που ονομαζόταν Lo Castrizo και έδωσε το όνομα στο χωριό. Το κάστρο παραδόθηκε στους Οθωμανούς το 1460, όταν ο Σουλτάνος Μωάμεθ είχε στήσει το στρατόπεδό του στην περιοχή για να πολιορκήσει το Σαλμενίκο. Ερείπια του κάστρου σώζονται μέχρι και σήμερα.

Φημισμένο για τα κεράσια του

Το Άνω Καστρίτσι είναι γνωστό για τα κεράσια του (πετροκέρασα), ενώ κάθε χρόνο η γιορτή του κερασιού στις αρχές Ιουνίου, αποτελεί μια παραδοσιακή εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, χορευτές, μουσικοί και παραγωγοί κερασιών. Στους επισκέπτες προσφέρονται κεράσια, κερασόπιτες, κερασόμελα και άλλα προϊόντα. Η γιορτή έχει ως στόχο να αναδείξει την ποιότητα και την ποικιλία των κερασιών του Άνω Καστριτσίου, που είναι γνωστά για το άρωμα, τη γεύση και το χρώμα τους.

Το έθιμο του Πάσχα

Ένα έθιμο που δεν περνά απαρατήρητο είναι η Λέηση, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα του Πάσχα. Οι κάτοικοι πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες και τα λάβαρα, σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό. Πρόκειται για ένα έθιμο που, στη μακραίωνη πορεία του, δεν κατάφεραν να το σταματήσουν ούτε η Τουρκοκρατία, ούτε οι πόλεμοι, ούτε η Γερμανική κατοχή, ούτε ο εμφύλιος. Οι χωριανοί και οι επισκέπτες βροντοφωνάζουν το «Κύριε ελέησον», γι’αυτό και Λέηση.

Η Νερομάνα

Η Νερομάνα, το καμάρι του χωριού, αποτελεί έναν υδροβιότοπο βγαλμένο από παραμύθι. Τα γάργαρα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με τα πλατάνια και τους ήχους της φύσης δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο.

Τα γραφικά ταβερνάκια του

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε τα γραφικά ταβερνάκια του χωριού, όπως το “Κάστρο”, μια οικογενειακή ταβέρνα με θέα τον Πατραϊκό κόλπο, που σερβίρει σπιτικό φαγητό και ζυμωτό ψωμί, την “Νεράιδα” ένα εστιατόριο – ταβέρνα με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, εκλεκτό κρασί και όμορφο κήπο, καθώς και άλλα μαγαζιά στην πλατεία του χωριού.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!