Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ο επιχειρηματίας που έγινε ακτιβιστής: Ο 59χρονος Καναδός Craig Cohon πλησιάζει στο τέλος του εντυπωσιακού ταξιδιού του από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη με τα πόδια

Η δουλειά του Craig Cohon ως πρώην, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Coca-Cola και στο Cirque du Soleil απαιτούσε δεκαετίες διεθνών ταξιδιών. Αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του με jet-setting και να ξεκινήσει ένα επικό ταξίδι 4.250 χιλιομέτρων με τα πόδια από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη. 

Οι στόχοι του είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την αναγκαιότητα επένδυσης στην απομάκρυνση του άνθρακα ώστε να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη – και να «εξοφλήσει» προσωπικά τον άνθρακα που χρωστά στο περιβάλλον.

Ήταν ένα μακρύ, απαιτητικό και εμπνευσμένο ταξίδι – περπατώντας καθημερινά 25 έως 40 χιλιόμετρα για 5 μήνες – έχοντας αφιερώσει το ετήσιο ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίου από το συνταξιοδοτικό του ταμείο σε έργα απομάκρυνσης άνθρακα. Μετά από τη διάβαση 13 χωρών και 82 πόλεων, ο Cohon θα φτάσει επιτέλους στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουνίου – όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά και τα 60α γενέθλιά του. Είναι έτοιμος να μοιραστεί αυτό που έχει μάθει στον δρόμο και να θέσει νέους στόχους για την παγκόσμια καμπάνια του.

Μετά την COP26 το 2021, η ζωή του Cohon άλλαξε ριζικά όταν έγινε ο πρώτος ιδιώτης που πραγματοποίησε έναν προσωπικό «έλεγχο άνθρακα για ολόκληρη τη ζωή του». Αυτή η διαδικασία περιλάμβανε τον υπολογισμό με μοριακή λεπτομέρεια των πόσων τόνων άνθρακα είχε εκπέμψει κατά τη διάρκεια της ζωής του, αναλύοντας τα πάντα – από τα ταξίδια με αεροπλάνο μέχρι το πόσα μπέργκερ είχε φάει. Με τρόμο, ο Craig ανακάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης επαγγελματικής καριέρας του στην κορυφή ορισμένων από τα πιο γνωστά brands στον κόσμο, είχε ταξιδέψει σε περίπου 95 διαφορετικές χώρες, καλύπτοντας μια εντυπωσιακή απόσταση 4 εκατομμυρίων μιλίων. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος ζωής του ήταν υπεύθυνος για την εκπομπή 8.400 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ισοδύναμη με την ετήσια εκπομπή 4.000 αυτοκινήτων και 28 φορές το ίχνος άνθρακα του μέσου ανθρώπου.

Ο Cohon πήρε την απόφαση να «εξοφλήσει» το χρέος του προς τον πλανήτη εργαζόμενος για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απομάκρυνση άνθρακα (τη διαδικασία αφαίρεσης του CO2 που παραμένει στην ατμόσφαιρα). Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει πλέον πώς μπορούν τα έργα απομάκρυνσης άνθρακα να λειτουργούν παράλληλα με τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των τρεχουσών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Cohon λέει: «Όπως πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου, δεν είχα ιδέα για την κλιματική έκτακτη ανάγκη για χρόνια, αλλά όταν έμαθα ότι όλος ο άνθρακας που έχουμε εκπέμψει είναι ακόμα εκεί πάνω στην ατμόσφαιρα, άρχισα να ψάχνω λύσεις για την αφαίρεση του. Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι, αν και απαιτεί πολλή θέληση και επένδυση, είναι δυνατό να αφαιρεθούν τεράστιες ποσότητες CO2 από την ατμόσφαιρα. Η τεχνολογία είναι εκεί και βελτιώνεται συνεχώς. Αλλά πρέπει να γίνουμε συλλογικά πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί στο να το κάνουμε αυτό, δίκαια και σε τεράστια κλίμακα. Εάν τα καταφέρουμε, οι προσπάθειές μας έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πραγματικά την πορεία της κλιματικής ιστορίας».

Το 2022, ο Craig ξεκίνησε την καμπάνια Walk it Back, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το παγκόσμιο κίνημα νεολαίας ReEarth Initiative, για να οδηγήσει μια νέα παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την αφαίρεση του άνθρακα. Προκάλεσε τον εαυτό του να περπατήσει από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη, περπατώντας και μιλώντας με δημάρχους, διευθύνοντες συμβούλους, ακτιβιστές, επιστήμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της τεχνολογίας αφαίρεσης άνθρακα.

Ο Craig συνειδητοποίησε ότι ένα από τα βασικά εμπόδια που συνάντησε ήταν ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι πολιτικοί συχνά δεν είχαν τη βιωματική εμπειρία για το πώς είναι να βρίσκεται κανείς στο χείλος μιας πιθανής κλιματικής καταστροφής: «Δεν μπορείτε να κατανοήσετε την κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπό της στην ανθρωπότητα όταν βρίσκεστε με ασφάλεια κλιματιζόμενο γραφείο σας. Ο τρόπος για να πείσουμε τους Διευθύνοντες Συμβούλους να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες δεν είναι μόνο ζητώντας χρήματα και συγκεντρώνοντας κεφάλαια, κάτι που παραμένει πρωταρχικό, αλλά βάζοντάς τους στο πεδίο όπου μπορούν να βιώσουν δυσφορία από πρώτο χέρι».

Η εμπειρία ακραίων θερμοκρασιών, καιρικών συνθηκών και ημερών περπατήματος, έχει δώσει στον Cohon μια εικόνα για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Ο Cohon κάλεσε CEOs από περισσότερες από 70 εταιρείες και οργανισμούς να τον συνοδεύσουν στη βόλτα του. Μεταξύ άλλων, έχει μοιραστεί το κοντέινερ των 15 τετραγωνικών μέτρων με τον James Quincy, CEO της Coca Cola, τον Jonathan Newhouse, Πρόεδρο της Conde Nast, τον Richard Thomas, Πρόεδρο της ιδιωτικής τράπεζας EFG (η οποία έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στη χορηγία της εκστρατείας), τον Roberto Bocca, Επικεφαλή Ενέργειας και Υλικών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τον σχεδιαστή Thomas Heatherwick των στούντιο Heatherwick, Υπεύθυνο για το σχεδιασμό των λεωφορείων του Λονδίνου και τώρα των νέων κεντρικών γραφείων της Google. Ο Cohon εξασφάλισε επίσης την εταιρεία “The North Face” ως χορηγό για όλα τα ρούχα και τα υποδήματα που χρησιμοποίησε στην αποστολή.

«Σίγουρα έχω βγει από τη ζώνη άνεσής μου, κοιμάμαι σε ένα κρεβάτι σε σχήμα Τ στα πόδια του Craig και απολαμβάνω τα καθημερινά μου ντους 5 βαθμών Κελσίου διάρκειας 2 έως 3 λεπτών», λέει ο Oliver Haarmann, ιδρυτής της Searchlight Capital που εντάχθηκε στην ενέργεια του Cohon στη Σερβία.

«Είναι ένας κλειστός χώρος που είναι πολύ οικείος και εξαιρετικά άβολος. Το όλο θέμα ήταν να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα για να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν σαφήνεια», εξηγεί ο Cohon.

Ο Craig και η καμπάνια Walk it Back θα διασχίσουν τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία τον Μάιο, πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους στα ασιατικά σύνορα, παρουσιάζοντας καθ’ οδόν μια κινητή έκθεση μέσα σε ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια αποστολής, παρουσιάζοντας διαφορετικές λύσεις αφαίρεσης άνθρακα.

Με τα παθιασμένα λόγια του ίδιου του Cohon: «Οι επιχειρήσεις ΔΕΝ είναι ο εχθρός: τις χρειαζόμαστε και θέλουν να είναι μέρος της λύσης».

ΤΑΞΙΔΙ

7 – 23 Μαΐου: Βουλγαρία

24 Μαΐου: Ελλάδα

24 Μαΐου – 5 Ιουνίου: Τουρκία

ΚΥΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023: Εκδήλωση τερματισμού το πρωί, ακολουθούμενη από Q&A (Soho House, Κωνσταντινούπολη)

PACK MEDIA

Για περισσότερα πλάνα και φωτογραφίες: https://walkitback.org/ 

Περισσότερα πλάνα είναι διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος.

Διαβάστε τα άρθρα μας στο Medium blog μας και βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το @2023walkitback στο: Twitter | Instagram | Facebook | LinkedIn | Tik Tok

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!