Μεσσηνιακή Μάνη: Απλά… θα τη λατρέψετε
Συνδυάζει βουνό αι θάλασσα, ηρεμία αλλά και …φασαρία και τα αξιοθέατα, το φαγητό και η ζεστή φιλοξενία θα σε κάνουν να επισκεφτείς τη Μεσσηνιακή Μάνη ξανά και ξανά. Πετρόκτιστα, αυστηρά σπίτια εποπτεύουν τρυφερούς, κατάφυτους κόλπους. Τεράστια δέντρα φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα. Άγρια βράχια εναλλάσσονται με μαλακά κατάλευκα βότσαλα κι εκείνα με τη σειρά τους με ψιλή, χρυσαφένια άμμο. Από άκρη σε άκρη της Μεσσηνιακής (ή «Αποσκίερης») Μάνης, κάποια λεπτομέρεια περιμένει να κλέψει το βλέμμα σου. Προστατευμένη από τη σκιά των βουνών, η Μεσσηνιακή Μάνη ασφυκτιά από βλάστηση, σε απόλυτη αντίθεση με τους γυμνούς βράχους της λακωνικής πλευράς και σε κάθε της παραλία και πλαγιά, μικρές εσοχές και μεγάλα σπήλαια ξυπνούν μια πηγαία ανάγκη για εξερεύνηση. Μην ξαφνιαστείτε αν πιάσετε τον εαυτό σας να κολυμπά ώρες ολόκληρες για να προσεγγίσει την επόμενη ενδιαφέρουσα οπή των βράχων.
Κάμπος
Ο Κάμπος Αβίας είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου του νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων, πάνω στην επαρχιακή οδό Καλαμάτας Αρεόπολης και απέχει 22 χλμ από την Καλαμάτα. Έχει δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και υποθηκοφυλακείο. Αξιοθέατα του χωριού είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων διακοσμημένη με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και κτισμένο πάνω σε ένα βράχο το μικρό εκκλησάκι του Αι-Γιαννάκη με τοιχογραφίες του ΙΓ’ αιώνα. Πάνω από το χωριό δεσπόζει το ενετικό κάστρο της Ζαρνάτας και σε μικρή απόσταση βρίσκονται το πυργόσπιτο του Καπετάν Κουμουντούρου (εκεί γεννήθηκε και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος) και ένας θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ο επονομαζόμενος “Τάφος του Μαχάονα”.
Στουπα
Πρωταγωνίστρια της περιοχής είναι η Στούπα η οποία αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους. Τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Τα παραδοσιακά ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας προσθέτουν σε γραφικότητα. Η παραδοσιακή βραδινή βόλτα στο λιθόστρωτο πεζόδρομο δίνει μία κοσμοπολίτικη αίσθηση στο χωριουδάκι το οποίο έγινε τόπος συνάντησης του Νίκου Καζαντζάκη και του Γιώργου Ζορμπά και αποτέλεσε την έμπνευση στον Καζαντζάκη για να γράψει το ομώνυμο μυθιστόρημα. Στην παραλία της Καλόγριας γνωρίστηκαν οι δύο άντρες. Τα σπίτια που έμεναν σώζονται μέχρι σήμερα στη δεξιά πλευρά.
Στην παραλία της Καλόγριας βρίσκουν διέξοδο τα παγωμένα νερά του Ταύγετου. Όλη η περιοχή αποτελείται από ένα τεράστιο δίκτυο με υπόγεια ρέματα που κατεβαίνουν από το βουνό και δημιουργούν αναρίθμητες πηγές κατά μήκος της πεντακάθαρης παραλίας της Καλόγριας.
Άγιος Νικόλαος
Ο Άγιος Νικόλαος είναι το κατεξοχήν ψαράδικο χωριό. Πληθώρα από ταβέρνες και εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα κάνουν την εμφάνιση τους σε μεγάλο μέρος του οικισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Άγιος Νικόλαος κατάφερε να αναπτύξει τον τουρισμό και να δημιουργήσει υποδομές για την φιλοξενία τουριστών, κατά τη θερινή περίοδο. Με αφετηρία το χωριό μπορείτε να περιηγηθείτε στον μεγαλοπρεπή Ταΰγετο, να γνωρίσετε τους μανιάτικους πύργους, τις εκκλησίες του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου, απ’ όπου πήρε το όνομά του το χωριό, τα χωριουδάκια με τα υπέροχα καλντερίμια, καθώς και τα φαράγγια του Βυρού και του Ριντόμου.
Καρδαμύλη
Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης καθώς και σημαντικό τουριστικό κέντρο. Η Καρδαμύλη είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη ποικιλία τοπίων, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει καταπράσινες πλαγιές, υπέροχες παραλίες, περιποιημένα πέτρινα αρχοντικά παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια, κατάφυτους κήπους και το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι του χωριού.
Σε απόσταση 800 μέτρων από την αποβάθρα της Καρδαμύλης, βρίσκεται το γραφικό νησάκι Μερόπη. Κοντά στη παραλία του βρίσκεται ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται γύρω στο 1779, με λίγα μόνο σημεία του να σώζονται.
Φονέας
Ο Φονέας είναι μια κλειστή, πανέμορφη ακτή με λευκά μεγάλα βότσαλα και κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, η οποία «αγκαλιάζεται» από ένα κατάφυτο τοπίο. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της, είναι ο τεράστιο βράχος στη μέση του κόλπου, ο οποίος εξυπηρετεί ανάγκες… παιδικής χαράς για τα μικρά και τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν βουτιές. Ο πανέμορφος Φονέας είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Μάνης και ομορφαίνει τη δυτική μεριά της με τρόπο που θα έλεγε κανείς πως καθιστά σαφές ότι το μέρος αυτό δεν νοείται να μην το επισκεφτείς έστω μία φορά στη ζωή σου. Την παραλία αυτή θα την συναντήσεις δίπλα στην παραλία Δελφίνια και 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, πηγαίνοντας προς τη Λακωνική Μάνη.
Η Μεγάλη Μαντίνεια είναι ημιορεινός οικισμός του δημοτικού διαμερίσματος Αβίας του πρώην Δήμου Αβίας, νυν Δήμου Δυτικής Μάνης, του Νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μ. και κατά την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του έφτανε τους 180 κατοίκους. Η οικονομία του οικισμού στηρίζεται στην ελαιοπαραγωγή και τον τουρισμό.
Στο χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλαιό σχολείο, κτίσμα του 1743-1753, καθώς και τους ναούς του Αγίου Ανδρέα (1754) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Νοτιοανατολικά του χωριού, στη χαράδρα της Σάντοβας, υπάρχει το σπήλαιο «Καταφύγι», με μικρό άνοιγμα στην είσοδό του, από την οποία περνάει μόλις ένα άτομο.
Τα παλαιά χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής, χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο ως καταφύγιο κατά τις πειρατικές και Τουρκικές επιδρομές, ενώ κατά τα Ορλωφικά (1770) στο σημείο βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Τουρκαρβανίτες που τους ανακάλυψαν και τους έπνιξαν με αναμμένο θειάφι.Τέλος, οι λάτρεις του βουνού και της πεζοπορίας μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι του Ριντόμου, ένα από τα σημαντικότερα φαράγγια της Ελλάδας, μήκους 25 χιλιομέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, κατά την αρχαιότητα το φαράγγι ονομαζόταν «Χοίρειος Νάπη», λόγω των πολλών αγριογούρουνων που υπήρχαν στο σημείο.Στο χωριό λειτουργεί πολιτιστικός σύλλογος με αξιόλογη δράση. Υπάρχουν μικρές τουριστικές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χωριάτικες ταβέρνες.
Φαράγγι Ριντόμου
Ένα φαράγγι πλούσιο σε γεωμορφολογικά στοιχεία. Σε όλο του το μήκος παρατηρούμε πληθώρα γεωλογικών φαινομένων, όπως οι σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές του, οι έντονες πτυχώσεις του πετρώματος και τα ρήγματα.
O Παυσανίας το ονομάζει «Χοίρειο Νάπη», δηλαδή «κοιλάδα γουρουνιών». Αρχίζει από τη Νεραϊδοβούνα (2031μ.), διέρχεται κοντά στα χωριά Πηγάδια, Κέντρο Γαϊτσών, Άνω Δολοί, Κάτω Δολοί, και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας στο Μεσσηνιακό κόλπο, δίπλα από τις Κιτριές. Τα εξαιρετικά καλντερίμια στα Πηγάδια και στα Αλτομιρά αποτελούν φυσική δίοδο προς το φαράγγι, ενώ η πρόσβαση γίνεται και από τις Γαϊτσές ή από την Κοσκάραγα, με το υπέροχο γεφύρι στην παλαιά οδό Καλαμάτας – Κάμπου.
Κιτριές
Φωλιασμένες μέσα σε έναν μικρό όρμο, οι Κιτριές αποτελούν ιστορικό χωριό του νομού, καθώς επί Τουρκοκρατίας αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης, καθώς και το σημαντικότερο λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου.
Μια παραλία με παλμό οικογενειακό. Ήσυχα νερά με βότσαλο και διάσπαρτα βραχάκια. Η ομορφιά αυτού του μικροσκοπικού κόλπου θα σας θαμπώσει με τα πράσινα νερά και τις κατάφυτες πλαγιές του. Γύρω του είναι χτισμένο το ομώνυμο ψαροχώρι όπου, ακόμα και τους πιο πολυσύχναστους μήνες του καλοκαιριού, μπορείτε να γευτείτε πεντανόστιμο φρέσκο ψάρι.
Διαμονή
Το Papadeas Villas βρίσκεται στη Μεγάλη Μαντίνεια, σε απόσταση 14χλμ. από την Καλαμάτα. Ήσυχα δωμάτια, άνετα, περιτριγυρισμένα από πράσινο και με πανοραμική θέα στη θάλασσα που σε μαγεύει!
Σε όλους τους χώρους παρέχεται δωρεάν Wi-Fi. Στον χώρο του καταλύματος υπάρχει δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης. Η θάλασσα είναι 1,5χλμ. μακριά.
Το κατάλυμα είναι φιλικό προς τα κατοικίδια, κλιματιζόμενο και εξοπλισμένο με τηλεόραση. Ορισμένες μονάδες έχουν βεράντα ή/και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα ή στα βουνά. Διατίθενται επίσης τραπεζαρία και κουζίνα με φούρνο και μαγειρικές εστίες. Παρέχονται πετσέτες. Επιπλέον, στο Papadeas Villas υπάρχει βεράντα.
Επικοινωνία:
Μεγάλη Μαντινεία 241 00