Στα μονοπάτια του Ταϋγέτου με την πυραμίδα και τα πανέμορφα χωριά
Παραμένοντας στην Πελοπόννησο, περνάμε στον Ταΰγετο, τον «Πενταδάκτυλο». Αλλιώς, στο «αρσενικό βουνό»: Τον χαρακτηρισμό τού τον απέδωσε ο Στράτης Μυριβήλης, συνδέοντάς τον με την 3η Συμφωνία, την Ηρωική, του Μπετόβεν. «Ο Ταΰγετος είναι αδύνατο να εκφραστεί χωρίς τη μουσική του Μπετόβεν. Τόσο κυριαρχική είναι η επιβολή του στην ψυχή… Σα να αντικρίζεις ένα μνημείο μεγαλοφυΐας. Τον δέχεσαι κατάστηθα, σαν ευτυχία ή θεομηνία που κρούει την ψυχή και γυρεύει προστακτικά απάντηση».
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για πεζοπορία στον Ταΰγετο, αφού αργότερα το κρύο θα θεριέψει, και νωρίτερα, λόγω ζέστης, ένα τέτοιο ταξίδι επίσης ήταν απαγορευτικό. Ως γνωστόν, είναι το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου. Μονοπάτια, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, έλατα, μαυρόπευκα συνθέτουν την έξοχη εικόνα του, που εκτείνεται μεταξύ Μεγαλόπολης, Ευρώτα, Μεσσηνίας και «μετράει» 2.407 μ. στην ψηλότερη κορυφή του, τον Αγιολιά: Πρόκειται για ασβεστόλιθο που σχηματίζει πυραμίδα και για τους αρχαίους Έλληνες θεωρούνταν ιερή. Για τους ερευνητές του μεταφυσικού αποτελεί τόπο «παράθυρο», που χρησιμοποιούνταν από τους Σπαρτιάτες για επικλήσεις στο Δωδεκάθεο. Ούσα δε στα 2.407 μ., η θέα που προσφέρει είναι εκπληκτική: Διακρίνεις τα τρία πόδια της Πελοποννήσου, τα Κύθηρα, μέχρι και την Κρήτη. Στάση κάνουμε και στην πηγή Μαγγανιάρη, στα 980 μ., για trekking στο μονοπάτι που διασχίζει το δάσος της μαύρης πεύκης έως το ορειβατικό καταφύγιο. Επόμενη, στο μονοπάτι που οδηγεί στην πηγή Βαρβάρα, με τον Προφήτη Ηλία να παραμένει ο «πυρήνας» όλων των ορειβατικών διαδρομών: Γύρω από τον ναό, αντικρίζουμε σύμπλεγμα από μισογκρεμισμένα καλύβια, όπου καταλύουν οι προσκυνητές για το καθιερωμένο πανηγύρι της 20ής Ιουλίου.
Στην ιστορία του Ταϋγέτου τώρα: Η κόρη της Πλειόνης και του Άτλαντα, Ταϋγέτη, έδωσε το όνομά της στην οροσειρά που στα βυζαντινά χρόνια αναφερόταν ως «Πενταδάκτυλος», λόγω των πέντε κορυφών του. Εκεί λοιπόν συναντάμε 25 αποκλειστικά ενδημικά είδη, όπως και πανέμορφα χωριουδάκια: Εμείς προτείνουμε το Γεωργίτσι, το «μπαλκόνι του Ταϋγέτου», σε υψόμετρο 970 μ., με θέα στην πεδιάδα της Σπάρτης και με εντυπωσιακό δάσος με καστανιές. Επίσης, το Καστόρι, με πλούσια βλάστηση, φαράγγια, ποτάμια, σε υψόμετρο 500 μ., που είναι ιδανικό για πεζοπορία, mountain bike, canyoning. Το καλύτερο, δε, του Καστοριού είναι το φαράγγι του ποταμού Κάστορα, όπου ξαποσταίνουμε έως ότου ανεβούμε στη μικρή εκκλησία του Αγίου Λουκά μέσα στη σπηλιά. Στάση κάνουμε και στην ξεχωριστή, (παν)ήρεμη Αλαγονία, στις δυτικές πλαγιές του Ταϋγέτου, όπως και στη Νέδουσα, το χωριό του Νικηταρά (Νικήτα Σταματελόπουλου), με την προτομή και το σπίτι του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821.
Tip: Οι πετρόχτιστοι νερόμυλοι της Νέδουσας. Τέλος, τρέχουμε στην Αρτεμισία, σε υψόμετρο 700 μ., με τα χτίσματα της ιστορικής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μελέ και του παραδοσιακού νερόμυλου του Μίμη Γιαννόπουλου.
ΣΤΕΓΗ: Εκτός από τη Σπάρτη, όπου θα βρείτε κάθε τύπο καταλύματος σε προσιτές τιμές, στη θέση Βαρβάρα, σε υψόμετρο 1.550 μ., τρεις ώρες περίπου από τον οικισμό Ντόριτσα της Παλαιοπαναγιάς, μπορείτε να καταλύσετε στο ορειβατικό καταφύγιο, έπειτα από συνεννόηση με τους υπεύθυνους.
ΦΑΓΗΤΟ/SHOPPING: Δοκιμάστε τοπικές νοστιμιές, με κορυφαίες τις γουρουνοπούλες, όπως και πελοποννησιακά κρασιά και λάδια, που θα αγοράσετε και για σπίτι, και θ’ απολαμβάνετε κάθε φορά που θα αφήνετε τον Ταΰγετο για να επιστρέφετε στον… πολιτισμό!
Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας On time του Σαββατοκύριακου στις 5-6 Νοεμβρίου