Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Γιατί πρέπει να πας τώρα στο πανέμορφο Καστελόριζο, το νησί του οσκαρικού “Mediterraneo” (εικόνες)

Ένα «πολύχρωμο τόξο» από αναπαλαιωμένα αρχοντικά είναι το πρώτο που «ξεδιπλώνεται» μπροστά στα μάτια σου με το που φτάνεις στο λιμάνι του ανατολικότερου άκρου της Ελλάδας, στο Καστελόριζο.

Ντονατέλα Αδάμου

Ένα «πολύχρωμο τόξο» από αναπαλαιωμένα αρχοντικά είναι το πρώτο που «ξεδιπλώνεται» μπροστά στα μάτια σου με το που φτάνεις στο λιμάνι του ανατολικότερου άκρου της Ελλάδας, στο Καστελόριζο.

Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί 22 ώρες – σημειωτέον, από τη Ρόδο φτάνεις σε 2,5 ώρες, αλλά εμείς, μην έχοντας τόσο χρόνο στη διάθεσή μας, προτιμήσαμε το αεροπλάνο.

Η πτήση λοιπόν για τη Μεγίστη, όπως αποκαλείται αλλιώτικα αυτό το καταπράσινο κομμάτι των Δωδεκανήσων, δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Από την άλλη, εάν ταξιδέψετε διά θαλάσσης, προτείνουμε να το κάνετε τώρα, δεδομένης της καλοκαιρίας. Λίγο αργότερα, τα μποφόρ στο Αιγαίο -αναπόφευκτα- θα αγριέψουν! Τώρα όμως είναι η καλύτερη περίοδος, αφού και θα το χαρείτε δίχως πολυκοσμία και το θερμόμετρο δεν προβλέπεται να πάρει την…κατηφόρα.

Αξιοθέατα 

Ο μοναδικός οικισμός του είναι αμφιθεατρικά χτισμένος γύρω από το φυσικό του λιμάνι. Τα δε αναστηλωμένα δίπατα και τρίπατα παραδοσιακά σπιτάκια του, βαμμένα σε έντονα χρώματα, διατηρούν τις «αρχετυπικές» αρχιτεκτονικές πινελιές των Δωδεκανήσων.

Κατά μήκος του λιμανιού, ανακαλύπτουμε εμπορικά, εστιατόρια, café-bars. Στη δε άκρη αριστερά, την προσοχή μας τραβάει με χαρακτηριστική ευκολία ένας επιβλητικός κόκκινος βράχος: Στην κορυφή του δεσπόζει ερειπωμένο κάστρο του 14ου αι., το Castello Rosso, που σημαίνει Κόκκινο Κάστρο – από αυτό, εξάλλου, προκύπτει η ονομασία Καστελόριζο. Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης στάσεις στο τζαμί, όπως και στο δεμένο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Όσο για παραλίες; Το ορκιζόμαστε, μιλάμε για νησί –το μοναδικό στην Ελλάδα τουλάχιστον- χωρίς αμμουδιές! Πώς κολυμπάς εάν ο καιρός το… ζητά; Βουτάς από διάφορα σημεία, τεχνητές ή φυσικές εξέδρες δηλαδή (βράχους), απολαμβάνοντας μπάνιο σε γαλαζοπράσινα νερά. Σαφώς μπορείς να πας και στο Μανδράκι: Πρόκειται για το δεύτερο λιμάνι, στην πίσω πλευρά, στα 15’ με τα πόδια περίπου από το κέντρο του Καστελόριζου ή με καΐκι. Μην ξεαστούμε: Να επισκεφτείς και το νησάκι του Άη Γιώργη με το ομώνυμο παρεκκλήσι.

Εμείς επιδοθήκαμε σε πεζοπορία στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού και στο Κάστρο – στην πρώτη περίπτωση, χρειάζεται να ανέβεις 400 σκαλοπάτια, οπότε κάνε οικονομία στις… ανάσες! Επιπροσθέτως, «κλικ» αξίζουν και τα Κυκλώπεια τείχη και ο Λυκιακός Τάφος. Εάν ευνοήσει ο  καιρός (μην κινδυνέψεις να θαλασσοπνιγείς κιόλας!), πραγματοποίησε εκδρομή στη Γαλάζια Σπηλιά, στη λεγόμενη «τρύπα του Παραστά» ή «Φώκιαλη» – θα ξετρελαθείς.

Στέγη


Η επιλογή είναι το κύριο λιμάνι του. Οι δε τιμές, καθώς μιλάμε για ακριτική περιοχή, μόνο «τσουχτερές» δεν είναι.

Φαγητό/Shopping

Τα ντόπια γεμιστά κρεμμύδια και καλαμάρια είναι καταπληκτικά, οπότε, δεν πάμε πουθενά χωρίς να τα δοκιμάσουμε. Επίσης, το νησί του οσκαρικού «Mediteranneo», με πρωταγωνίστρια (εννοείται) τη Βάνα Μπάρμπα, φημίζεται για τα σιροπιαστά  «στραβά» του, που οι ντόπιοι αποκαλούν «το γλυκό της χαράς» και τα οποία, αποχωρώντας, αγοράζουμε.

Tip

Στη  διαδρομή για το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται το Παλαιόκαστρο. Σε ερείπια ακρόπολης δωρικού ρυθμού του 4ου αι. π.Χ. αποτέλεσε καταφύγιο τόσο των Ιωαννιτών Ιπποτών τον 14ο αι. όσο και των Ιταλών τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ποτ πρόσθεσαν πυροβολεία και παρατηρητήρια. Το εντυπωσιακό είναι πως, μολονότι έχουν περάσει αιώνες ολόκληροι, ακόμα σώζονται λείψανα από την οχύρωση των αρχαίων χρόνων και του μεσαίωνα. Μεταξύ αυτών, δεξαμενές λαξευμένες στα βράχια, τμήματα κτισμάτων αλλά και εκκλησίες του 19ου αι.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!