Διήμερο στο Nαύπλιο: Οι ασύλληπτες ομορφιές του δικαιολογούν το ότι έγινε πρώτη πρωτεύουσα της χώρας – Δείτε τες (εικόνες)
Αν επισκεφτείτε τώρα το Ναύπλιο, δεδομένου ότι μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας καταγράφηκαν προκρατήσεις για την 28η Οκτωβρίου της τάξης του 85%, το πιθανότερο είναι να την «πατήσετε», να μη βρείτε ούτε ένα τοσοδούλι κατάλυμα.
Η πανέμορφη πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, εκεί όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας πρωτοπαρουσίασε στους έκπληκτους συμπατριώτες μας με καμάρι την πατάτα, ο τόπος όπου δολοφονήθηκε κιόλας, σφύζει από ζωή. Όχι τυχαία, αφού και δύο ώρες μακριά από την Αθήνα είναι και μιλάμε για έξοχη τοποθεσία. Ας σας ξεναγήσουμε λοιπόν σε έναν κλασικό, αγαπημένο προορισμό – συστήνουμε να το επισκεφτείτε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και για να μπει καλά ο μήνας και για να το ευχαριστηθείτε χωρίς λαοθάλασσα.
Αξιοθέατα
Το Μπούρτζι, το Μπούρτζι, το Μπούρτζι! Το σήμα-κατατεθέν και παράλληλα το πιο πολυφωτογραφημένο location του, ο «θαλασσόπυργος», το Καστέλι του, είναι μια απλή νησίδα μπροστά στο λιμάνι του, με ενετικό φρούριο. Τι νησίδα όμως! Όσες φορές όμως και να το δεις, θέλεις να επιστρέφεις και να επαναλαμβάνεις selfies με το ίδιο φόντο. Ναύπλιο, ωστόσο, δεν είναι μόνο Μπούρτζι, είναι και μπουκαμβίλιες στα ανηφορικά σοκάκια του, είναι και τα νεοκλασικά δίπλα στους αγέρωχους φοίνικες στην καρδιά της πόλης, στη Μπουμπουλίνας. Είναι και το Παλαμήδι, το ιστορικό κάστρο του: Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετατράπηκε σε φυλακή, ενώ, συμβολικά, μια νύχτα του Νοεμβρίου του 1822, 200 χρόνια πριν, οι εξεγερμένοι Έλληνες όρμησαν στο κάστρο για να το καταλάβουν, δίνοντάς του, κατ’ αυτόν τον τρόπο, συμβολική σημασία.
Έτσι, το Παλαμήδι έγινε συνώνυμο με την επιστροφή του Ναυπλίου σε ελληνικά χέρια. Αυτά για την ιστορία, που χρειάζεται να ξέρουμε, και προχωράμε στη μαγική Ακροναυπλιά, όπως και στο σεργιάνι στα γραφικά δρομάκια του Ψαρομαχαλά, στην πλατεία Συντάγματος, που μοιάζει ανέγγιχτη στο χρόνο. Εκτός των προηγούμενων, που, εννοείται, αποτελούν τις βασικές του ατραξιόν, κάνουμε κλικ στο επιβλητικό μέγαρο Άρμανσμπεργκ και στο Αρχαιολογικό του Μουσείο. Επίσης, επισκεπτόμαστε, γιατί προφανώς αξίζει τον κόπο, το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης που λειτουργεί εκεί.
Στα επιμέρους, η πρωτεύουσα της Αργολίδας που το κέντρο της έχει χαρακτηριστεί «παραδοσιακός οικισμός», κατά τη μυθολογία, οφείλει το όνομά της στο γιο του Ποσειδώνα και της Αμμώνης, που στην τοποθεσία ίδρυσε τη σημερινή Ναυπλία. Αρχαιολογικά, δε, ευρήματα αποδεικνύον την ύπαρξης πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια. Να προσθέσουμε ότι επιβάλλεται προσκύνημα στην κοντινή Μονή Λουκούς, του 12ου αιώνα, το σπουδαιότερο μοναστήρι της Κυνουρίας και από τα σημαντικότερα της Αρκαδίας, που δίπλα της ο Ηρώδης ο σοφιστής ανήγειρε την έπαυλή του. Αν έχετε κέφι, πηγαίνετε και λίγο μακρύτερα, στο πανέμορφο παράλιο Άστρος Κυνουρίας.
Στέγη
Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε στο Naύπλιο αν δεν έχετε προηγουμένως κλείσει ξενοδοχείο, θα έχετε «θέμα». Εμείς, προτείνουμε να κλείσετε λίγο εκτός πόλης – και για να μη… συγχυστείτε απ’ το κυκλοφοριακό, ειδικά το Σαββατόβραδο.
Φαγητό/shopping
Θα απολαύσετε εκπληκτικά κοκκινιστά, γουρουνοπούλα, όπως άλλωστε σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, aρνάκι στο φούρνο, ψάρια και αργίτικα φρούτα, που προέρχονται από τα μποστάνια κάτω από το φρούριο του Παλαμηδίου. Φεύγοντας, μην παραλείψετε να αγοράσετε μέλι.